2009. június 11., csütörtök

Gombóc gyümölccsel


Erdélyi ízt szerettem volna mindenképpen kóstoltatni az amerikai magyarokkal, Emesével és a fiúkkal. Ezért készült gombóc. Tudom, tudom, most azt mondja valaki, na, ugye, nem lehet mindig többet ésszel, mint idővel... Mert a gombóc macerás, megfőzni a krumplit, meghámozni, ha kihűl, lereszelni, tésztát készíteni, kifőzni stb.
Á, dehogy! Ha héjában főzöm a krumplit mindig többet főzök meg. Egyik nap lesz belőle rakott krumpli, másik nap lereszelve kerül a gombócba, nudliba, vagy ha nem marad ennyi, akkor a krumplis kenyér sül ki belőle. De van, amikor annyit főzök, hogy két adag gombócot készítek, és az egyik adagot főzés előtt lefagyasztom. Az pedig pillanatok alatt asztalra kerül, ha jön egy vendég. A nudlival is így szoktam járni:)
Gombócreceptem megegyezik az itt olvashatóval. Mikor milyen gyümölcs van, azzal készítem (még keményebb lekvárral is lehet). De legtöbbször van hozzá mártás, mint a nudlihoz is. Ebben az esetben friss cseresznyemártás készült: magvalt cseresznyét kis fahéjjal cukorral, pici vízzel felfőztem és tejszínnel kellett volna habarni... Most nem volt, hirtelen egy joghurttal kevertem el... Mit mondjak? Kérdezzétek meg Emesét, vagy inkább Abit és no, persze Jeremiást!!! Mind kiugrott a gombóc a tálból pár perc alatt... Jó, hogy nem tettem felét a fagyasztóba:D

Lehet vaniliás vagy mákos öntet is a gyümölcsös helyett.... Arról majd máskor:)

5 megjegyzés:

Deborah írta...

Szia! Köszönjük a "bókot":) és a sok praktikus tanácsot a gasztroblogodon.. várom legyen kis időm recepteket is feltenni, mert még nincs lapra vetve egy sem, a sütiseken kívül.. Ugye a leendő gyerekeknek kell hátrahagyni vmit:))
Mi is várjuk, hogy találkozzunk, esetleg reggeli-ebéd-vacsorára velünk legyél, legyetek:)
És a te szavaiddal élve... valóban EGYRE SZEBB!!
Puszi

iri írta...

Igazan koszonom,annyi ujat tanulhattam.

Hanga írta...

Kedves Evódia! Játékra invitállak, ha van kedved részt venni, nézz be a blogomra: hangaelestara.blogspot.com

Deborah írta...

Írom is, mert neked tudom nem kell részletesen, mert boldogulsz:)Az adagokkal játszottam kicsit és a hozzávalókkal.. most úgy írom:
3 cup liszt, 2 cup cukor, 2 sütőpor- összekeverni, margarin helyett vajat tettem- 200 g, de "sovány vajat:)", 1 cup víz, 1/2 cup kakaó- felforralni, 3tojás, egy joghurt, nem a legkisebb, a tejet nem mértem, de fél cup biztosan volt, miután minden össze volt keverve, besegítettem mixerrel, hogy homogénebb legyen, beletettem három nagyobb kanál nutellát, jó sok dióval, kisebb darabokban, nem őrölve. Elég híg lesz a tészta, de úgy a jó:) Kerek formában.. nekem lehet nem fért volna ha felnő abban, közepes tepsibe tettem, a képeken nem látszik, de szép nagyra felnőtt, és omlós, könnyű lett, csak úgy elolvad a szádban;) Jó étvágyat hozzá!

Jade írta...

Ez lesz ma a vacsi, ferfiak leszavaztak! Koszi az otletet! :)