2009. augusztus 16., vasárnap

tipp a hagymaszag semlegesítésére

Zakuszka, ketchup, bármilyen magyaros ételnél is elkelrülhetetlen a hagymavágás, amitől nagyon hagymaszagú maradna a kezem, ha nem ismernék egy biztos tippet a citromlén (citromsón) kívül. Éspedig a hagymázás után megdörzsölöm az inox kagylót jól a kezemmel, körben, utána lemosom, kimosom a kagylót és kész is. Vagy más inox tárgy is megteszi, megsúrolom jól a kezemmel az inox fazekat mielőtt meleg vízzel elmosogatom ( a hideg! víztől megmarad a hagyma aromája:). Egyszerű. Ugye? A kémiai reakcióról ne kérdezzetek (a fém, vagyis inox miként semlegesít). De ha valaki utánanéz, szívesen elolvasom a magyarázatát.
Hátha valakinek segítettem ezzel.... Aki tudta eddig is, az pedig nézze el ezt a bejegyzést:).

májkrém házilag




Zsenge májpörköltet készítek (margarinon futtatom meg), összeturmixolom tejszínnel és a fűszerekkel (zöldfűszer ízlés szerint és só, bors). Kész is! Na, ez az igazi. Nem is kell más mellé vacsorára csak friss kenyér és zöldség! A táborban tanultam Mariska nénitől (igaz én picit módosítottam rajta).

2009. augusztus 15., szombat

Szilvadzsem rumosan



csak rumeszenciával meg kicsi fahéjjal, de annyira finomra sikerült, hogy legközelebb a szilvadzsemet csak így készítem:D. ja! a sárgadinnye csak muszájból ment bele, mert már csak tettem-vettem a hűtőben. kicsit szaporított a szilván, hogy legyen pontos kiló, de ízében nem határozott. szoktam ilyeneket csinálni (van amikor naranccsal pótolom ki, vagy egy-két almával a dzsemnek készülő gyümölcsöt, vagy éppen párosítom fele-fele arányban, de akkor az íz miatt:)
köszi, Nagy Meli!

2009. augusztus 9., vasárnap

Ha gyergyói havasok akkor kukujza:)




és most dzsem lett belőle. Kiváló immunerősítő az áfonya, tudtátok? Rengeteget szemeltünk, ettünk a táborozás alatt. Majd ha ősz lesz, megbontunk pár üveggel a dzsemből, és télen folytatjuk a kúrát:)