2010. január 31., vasárnap

a lényeg a töltelékben van




Sima leves tészta, illetve hájas tészta, csak szilvalekvár helyett birsalmasajtot kockáztam tölteléknek. A gyümölcs és a dió/mandula keveréke az omlós tésztában igazi kulináris élmény. Mostmár csak Nagy Kati kellene elárulja a receptjét ennek a birsalmasajtnak, amit az angyaltól kaptam végül is:). Hadd mondjam, a csokis muffin is igazi különlegesség ezzel a sajttal.

Mossuk meg és daraboljuk fel az érett almákat, és főzzük őket puhára. Törjük át őket, ha már puhák, és főzzünk szirupot. A szirupba kerüljön minden kiló gyümölcsre 1,2 kg cukor. Adjunk a cukorhoz egy kanálnyi almalevet, és főzzük sűrűre. Tegyük bele a letört almát, és főzzük együtt állandóan kevergetve. Adhatunk hozzá citromhéjat reszelve, diót, mazsolát, mandulát. Tegyük vizezett formába, és hagyjuk kihűlni, Ezután csomagoljuk zsírpapírba.


4 megjegyzés:

Anna írta...

Húha. Kati ugye közkincs lehet ez a recept? Olyan guszta!

starfi írta...

anyu múltkor birsalmasajttal töltötte meg a buktát, szintén isteni volt!:)

Klári B. írta...

Tuci is keszitett finom birsalmasajtot, es ezt mondom en aki nem szeretem a birsalmat

t-cher írta...

A birsalmsajt receptje megtalálható az interneten. Bemásolnék egy néhány linket, gondolom ez nem jelent szerzői jog sértést, csak inkább ajánlást.
http://www.kulinarisvilag.hu/hun/receptek/birsalmasajt - nekem ez tetszett a legjobban, kevesebb cukrot ír hozzá, de én még tettem bele diót, mazsolát, mandulát.
Más receptek:
http://www.meno.ro/konyhatunder/hir=903
http://www.szamosmiklos.hu/cukrasztankonyv/?p=Birsalmasajt
Az én birsalmasajt készítési élményemhez hozzátartozik az is, hogy miután végre befejeztem, azt mondtam a férjemnek, hogy ha meglátja, hogy még egyszer birsalmasajtot akarok főzni, határozottan tiltsa meg. :))- de ez azért el ne riasszon senkit a birsalmasajt főzéstől, mert azóta már rájöttem, hogy mit rontottam el, és miért telt annyi órába a sajtkészítés :))