2010. május 12., szerda

kekszes puding és eper



kinek miből jutott több. eszembe jutott Wass Albert puliszka és túró hasonlata, nem rég Adina is utalt rá. már sokszor végig rágtam a sorokat, hogy én hogyan is hiszem az öröm-bánat dolgát. az idézet előtt, hadd mondjam, ma délután nekem kevesebb eper jutott. de megtanultam ilyen esetben Wass Albert módra jobban örvendezni az epernek...:)


"Minden bánattól megnő az ember itt bent egy kicsit, itt bent - ujjával néhányszor rákopogtatott keszeg mellére -, itt bent, érted. Megnő az ember, meglombosodik, mint a fa. Megtanul valamit. Mint a fa, a lombja által. Több napfényt magába szívni, ameddig süt a nap, és félretenni belőle valamit a levelekbe... érted? Jobban örvendeni az örömnek, érted? És félretenni belőle valamit. Ehhez kell értsen az ember. És erre való a bánat, hogy megtanítsa. Éppen annyi van belőle, mint az örömből. Éppen annyi. Úgy, mint a nappal s az éjtszaka. A különbség csak az, hogy a nappal s az éjtszaka dolgát elrendezte az Isten. De az öröm s a bánat dolgát nem rendezte el. Azt csak kiporciózta éppen, mint ahogy a juhoknak a szénát porciózza az ember. Hogy ennyi jut ebből, s ennyi abból. Ez a kommenció. Az öröm. Meg amit fizetni kell érte. A bánat. Ennyi jár. Akár tetszik, akár nem. Ennyi jár, s ez elől nem lehet megszökni. Mármost, aki nem egyformán osztja be, hanem előbb végez az örömmel, annak a végin csak a bánat marad. Így van ez. Meg kell enni! Ezt is, azt is. A puliszkát is, a túrót is. Aki nem keveri össze ésszel a kettőt, hanem előbb fölnyalogatja a túrót, annak a végire üresen marad a puliszka...!
... Aki mindég csak puliszkát eszik, mindég csak puliszkát, akarattal... s a túrót félreteszi... annak vigyáznia kell, nehogy végül is a túró megromoljék... Ami pedig másokat illet..., nem kell irigyelni azt, aki mind csak pusztán eszi a túrót. A puliszkát, tudod, azt mindenkinek meg kell ennie! Én tudom ezt, én... nekem elhiheted. A puliszka, az nem romlik el. Az nem. Azt bizony meg kell enni, mind egy szemig. Ha öregen is, ha kutya-fáradtan, kutya-magányosan is. Azt meg kell enni. Nincs meghalás addig, míg az utolsó keserű morzsát is föl nem szedte az ember. Az így van." Wass Albert


9 megjegyzés:

Mike Adina írta...

Ezt most nagyon jólesett olvasni. A bevezetőt, és az idézetet is. Köszi. (Én lusta voltam fellapozni a könyvet.)

Zsuzsa írta...

tetszik az idézetet. köszi! és a képet is a gyerekekről. Nagyon aranyosak!

Ottis írta...

Guszta, ez nálunk is fogyna nagyon!

Kingabell írta...

Megvan a desszert most vasárnapra!:) Itt most lesz anyáknapja. Kíváncsi vagyok milyen lesz mert sem édesanyám, sem anyósom, sem babám nincs most :))
Olyan jó ez a kép a gyerekeitekről!

Budai Evódia írta...

hátha ad az Úr egy lányt (ha nem is babát) neked ezen az anyáknapján?:)

Kingabell írta...

Evódia, ez mit jelent? Tudsz valamit amit én nem? :) Netalán jösztök ide?????????? :))))Vagy egyik lányod? :)

Jutka írta...

Nyámi..már várom, hogy kissé jöjjön le az eper ára, ss akkor majd kipróbálom :)

Budai Evódia írta...

nem megyünk, Kinga! de tudod, lehetnek királylányok is...te meg egy mutter:D

Jutka, itt is még elég drága az eper. én is szerettem volna elutazás előtt dzsemet készíteni, de ez az idén kimarad, úgy látszik.

Ottis írta...

Elolvastam az idézetet, most reggel és nagyon köszönöm, nagyon jól jött!!!