2010. augusztus 13., péntek

babgulyás vagy saláta?

férjem s a fiúk: babgulyás!
lányok: mind a kettő, csak nem egyszerre..
én: hát, most e gazdag nyár után csak a saláta:( - 2 hónapig jól etetve éreztem magam, először Amerikában, aztán a táborokban. tudom, tudom, jó dolgom van:P
:D
a salátába
mostanában nyakra-főre karikázom a sárgarépát, és élvezem, hogy az egész család megeszi az egészséges dolgokat:)

a babgulyás
receptem megegyezik a lentivel, amit innen másoltam be, időm hiányában. annyi a különbség, hogy én kevés rántást, kevés paprikát, több zöldfűszert és zsenge fehér babot használtam most, gondolva arra, hogy megkóstolnám én is, legyen lightosabb. de mikor a csülköt megláttam benne. azt mondtam, mégse tehetem... olyan gazdag, hogy csak ártanék "kemény" pár napos elszántságomnak:P ja, és csipetkét se tettem most bele, mert volt friss házi kenyér.

Hozzávalók: 1 füstölt csülök (kb. 80-100 dkg), 50 dkg tarkabab, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 csomó zöldség zöldje, 25 dkg burgonya, só, bors, majoránna, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, borsikafű.

A rántáshoz: 1 fej közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 3 evőkanál liszt.

A csipetkéhez: 1 tojás, csipet só, olaj, és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz, ha kemény tésztát gyúrunk.

A babot és a füstölt csülköt előző este beáztatjuk. Utána az áztatóvízzel mindkettőt odatesszük főni. Amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a karikákra vágott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát, a füstölt csülköt kivesszük, és apró kockákra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe és tovább főzzük. Amikor majdnem megpuhult a bab meg a zöldségfélék és a csülök, ekkor kezdem szerezni. Először megsózom, teszek bele egy csipet kakukkfüvet, egy csipet szurokfüvet, bazsalikomot, majoránnát, borsikafüvet, borsot és zöldséglevelet. Ezután készítek egy magyaros rántást (hagyma, fokhagyma, pirospaprika) és berántom.

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Mindkettő nagyon finom és bármikor jöhet

Zsuzsa írta...

mennyi zöldfűszer...Tetszik!
A saláta nagyon jól néz ki!:)

Ottis írta...

Kedves Mutter, én teljesen komolyan gondoltam! Nagyon örülnénk mondjuk a jól sikerült fényképeid és receptjeid közül ha küldenél nekünk recepteket képekkel az Erdélyi Konyha kalendáriumában, ahol más bloggerekkel együtt benne lehetnél a kiadványban!

Emese Szanto írta...

Micsoda asszony vagy, Evodia! Milyen kreativ, energia teli, artisztikus!! What a blessing for many!

Budai Evódia írta...

Emese, sikerült zavarba hozz:)