2010. október 9., szombat

hargitai gombászás



is belefért a héten megejtett gyors szülői látogatásba. édesanyámmal és Napsugár húgommal egy jó fél órára voltunk kint az erdőben, ahol ízletes rizikét (Lactarius deliciosus) és barna nyálkásgombát (Gomphidius glutinosus) szedtünk. az utóbbiból a kicsi fiatalokat hazahoztam, megpucoltuk, teszteltük, ettünk belőle, és a többi a fagyasztóban. nagyon finomnak bizonyult a pizza tetején, kicsit champion hatása is volt látszatra. viszont az íze igazi erdei íz... nem igazán vagyok barátságos a gombákkal, soha nem vásároltam senkitől, amit szedtem az pedig három igen ismeretes gomba (csiperke, hiriba és a keserű gomba). azt is mindig teszteltük (igaz, csak én:)
de ha édesanyámmal szedek gombát, soha nem félek. éveken át szedi, ettük, eszik. igaz, nem kísérletezik. csak az igazán bevált gombaféléket szedi, főzi, fagyasztja... de abból sokat! most ősszel is. puliszkával jó gombapaprikás, vagy gombás rántotta nála minden nap ehető:) látogassátok meg a Hargitán, és
meglátjátok!:). (Szentegyháza és Csíkszereda között laknak egy kis erdőben...:) komolyan!
ui. azért ismétlem! gombászni csak gombákhoz értővel ajánlatos, és akkor is legyünk óvatosak!

7 megjegyzés:

iri írta...

Most mar latom mihez ertesz. Mihez nem ertesz?

Budai Evódia írta...

köszi, iri... ehhez anyukám ért!:) még nem értek a varráshoz, kötéshez, horgoláshoz...tovább is van, folytassam? és még csak a háztartásnál tartunk.

iri írta...

nem eppen gyozol meg!

Budai Evódia írta...

:)
jaj, na látod ez a nagy bajom nekem, hogy ilyeneket képzelnek rólam...

Mike Adina írta...

:))
jól mondod, Iri, mihez nem ért?
(én tudok egyet: nem ért a farizeuskodáshoz, de ez is erény:)

Abigél írta...

de kár hogy itt nincs olyan erdő ahol gombászni lehet!legalábbis a közelben.Meg olyan sincs akivel el lehetne tutira indulni.
gondoljatok néha azokra akik nem ehetnek ilyeneket...:)

Anna Isten oltalmában írta...

Abi ,én gondolok rád,meg is hivtalak a Hargitára.Jöjj !