2010. október 9., szombat

házi ételízesítőt

készítek. édesanyámmal voltam zöldséget vásárolni a csíkszeredai piacon, ott diktálta le nekem az egyszerű receptet. hozzávalók: répa, petrezselyemgyökér, pirospaprika, zellergyökér (lehet még egyéb is, de nekem ennyi tetszik:). ledarálom (vagy lereszelem apróra) és sóval összekeverem, légmentesen üvegbe lezárom.
a piacon érdekes érzéseim voltak. kerestem az arcok között az ismerősöket. pl. ottis blogismerősöm is kerestem:) valakit úgy megnéztem, mintha ő vagy ő lett volna, hogy nagyon visszanézett:P. inkább belenyugodtam, hogy most ez nem a találkozások napja Csíkszeredában:).
a házi ételízesítőt lehet még variálni. én a zöldeket nem szeretem beleaprítani. inkább a fagyasztóból kivéve főzöm az ételekbe...
ui. ja, és mikor Marosvásárhelyen megálltam Napsugár húgom meglátogatni, akkor sedith után kutakodtam a szemeimmel:D

5 megjegyzés:

Betti írta...

:) Épp most készítem én is a házi ételízesítőt. Tavaly ez a recept szerint készítettem:
http://kornellyasz.blogspot.com/2009/09/hazi-vegeta.html
Most kihagyom a paradicsomot.

Ottis írta...

Mikor jártál Csíkba?Ma vagy a héten?Vajon én voltam akit megnéztél? Én minden nap járok a piacra...kellett volna szólj ha hasonlítottam magamra.-)Örültem volna!!!

Budai Evódia írta...

csütörtökön voltam a piacon... de nem, nem te voltál! én szóltam volna. szerintem:) jövő alkalommal előre szólok, hogy nézzél te engem aznap a piacon:D

GasztroRéka írta...

Nekem egy nem tiszta a nedvesség,hogy távozik a növényekből?
Meg is szárítod?
A jó minőségű ételízesítők, fűszerkeverékek nagyon drágák.
Régóta gondolkozom rajta, hogy nekem is házilag kellene készíteni.
Ottissal én is szívesen összefutottam volna, de sajnos akkor nem volt otthon, amikor én ott voltam. Neked még nagy esélyed van rá.

Budai Evódia írta...

ez nem száraz ételízesítő, hanem mindvégig nyers marad. ezért is finomabb az íze. a só tartósítja...csak éppen ezért kell vigyázni az ételek ízesítésénél.