2010. október 14., csütörtök

zsemle-kérdés


ha valakinek van ideje vagy kedve mondja meg nekem, miért ilyen a zsemlém teteje. mindent úgy csináltam, ahogy írva van a receptben (azért is ez a recept lett kiválasztva, mert volt minden itthon a hozzávalókból. pl. nem volt öregtészta vagy aszkorbinsav stb. aztán nem volt időm sokat keresgélni). szerintem valamivel le is volt kenve...ja, az igaz, hogy nem sütöttem annyi időn át, biztosan elégett volna.de nem a színe a bibi:)
egyébként nagyon finom, könnyű, uzsonnára is jó lesz. ha ilyen is marad, kitartok ebben is,mint a kenyérsütésben. a fiamnak így is nagyszerű!:)
a kenyereim is nagyon finomak, de a teteje legtöbbször picit beesik. pedig az adag mindig ugyanaz!!! na, ezt se tudtam megfejteni, de a kenyér nem zavar annyira, mint a zsemle...

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem az a tapasztalatom, hogy a "beesés" a liszt minőségén múlik. Amiben több a sikér, az jobban néz ki. Vagy ami mostanában bevált: a fehér finomliszt egy részét réteslisztre cserélem (kb. 25%-át). Az jobb tartást ad a kenyérnek, a felső részen sem tudnak nagyobb buborékok keletkezni, amit aztán a szálak nem tudnak magasan megtartani.
Erika

Tücsök Bogár írta...

Szia !
Én a hamburger zsömléim tetejét szoktam lekenni 1 ek víz + 1 ek tojás keverékével . Akkor lesznek olyan fényesek , mint azon a képen .

Tündi Daika írta...

Én úgy tapasztalom, hogy ha meleg idő van, egy kicsit kevesebb élesztő kell, ha hűvősebb akkor több. Nekem sosem esik be a kenyér teteje, és az is segit, mikor hűvősebb van, akkor teszek a kenyér sütőre egy konyharontyot de úgy hogy a kis reteszeket ne takarjam le. Nem tudom milyen kenyérreceptet használsz de az enyém a következő:
100ml langyos tej
400 ml viz
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só
1 kiskanál olaj
rétesliszt 100g
fehérliszt 200g
Bl 80 kenyérliszt 300g
17-20g élesztő
Van amikor reszelek egy főtt burgonyát is a lisztre, ellenállhatatlan az íze. :)

Budai Evódia írta...

köszönöm, ez a segítség elég is. akkor ideje megint kenyeret és hamburger-zsemlét sütni... majd beszámolok megint:).

Anna írta...

Sikért vagy glutént adagolnak a lisztekhez amikor nem olyan jó a termés, mint pl. az idén. HOgy legyen "ereje" a lisztnek még dobnak bele.
Malmos barát mayarázta nekem amikor luténmentes liszt felől érdeklődtem. Én mindenképpen "gyenébb" lisztet vennék ha tudnám hol kapható vagyis eredetit amihez nem tettek semmit. Sajnos az adalékolt sikér fogyasztása növeli a lisztérzékenyek táborát.
Szóval jó kis bevezető ahhoz, hogy -ne bánkódj a "szépséghibás" kenyér miatt!
A zsömle pedig így is vonzó!