2011. január 24., hétfő

Egyszerűen gyorsan :)

  B. Kinga kérésére leírom az egyik, vagyis a legutóbbi menüt "alkalmi" hirtelen vendégeknek. Én angyaloknak hívom az ilyen vendégeket (pl. pár órával előtte tudom meg, hogy nálunk lesz az estebéd). Először is beindítom a kenyérdagasztást. Mivel szüleim készítettek nekem egy nagy családnak való kenyérsütő formát (jó két kilós kenyér sül belőle:), a kenyeret 1,5 óráig dagasztom és kelesztem, majd jó órát sütöm a sütőben. Ez idő alatt elkészítem a csilis babot, konzervből vagy előre főzött, lefagyasztott babból (nekem most vegyesen volt vörös és fehér babból is). Friss kenyérrel nem csak tápláló ez az egyszerű étel, de azt hiszik órákat tölt valaki a konyhában, hogy kikavarja... talán a friss házi kenyér és a bab miatt, nem tudom:) Igaz,mind a 4 vendég férfi volt, ezért is választottam táplálóbb dolgot....:P no, meg azért mert tudtam, hogy elég krumpli-húst-rizs-húst, esetleg töltött káposztát ehettek a hetes vendégeskedés alatt...
Tiramisut ehhez hasonlóan készítettem csak torta változatban, mivel nem találtam babapiskótát a közeli boltban.  Készre sütött tortalapot viszont igen, s még friss is volt. Gazdagítottam karikákra vágott banánnal... Üdítőt elfelejtettem venni, de ehhez az ételhez a sima víz citromkarikákkal ideálisan talált. A menü előtt gyümölccsel vagy teával kínáltam a vendégeket:). És ami a legfontosabb, hogy mivel minden gyorsan elkészül, mikor a vendégek megérkeznek, jó ha elfelejtkezem a házi asszonyról:), és jó a vendégekre figyelni, mert ők fontosabbak. A menü csak részletkérdés, ami hamar elfogy, de a szeretet megmarad belőle!:)


 Mascarpone helyett házilag készített sajtkrémet szoktam használni.
(Ez legtöbbször van itthon, mert kenyérre kenni is szoktuk, vajkrémnek pl. fűszerezve. Egyszerűen veszek egy veder bolti friss 20 százalékos tejfölt ( a Kauflandos is kitűnő, ami 7-8lej), egy szűrőbe borítom, és hideg helyen 12 órát hagyom lecsöpögni. Ez az én házi sajtkrémem.)

16 megjegyzés:

Mike Adina írta...

Cucc!

Ottis írta...

Finom ebéd volt, megyek hozzátok én is ebédelni .-)

Kingabell írta...

Hát, ez nagyszerű, köszönöm szépen! Azt tanultam ezekből, hogy a lényeg a szeretet és nem a hétfogásos menü...de még ezen kívűl is sokat kell tanulnom :)
"Elfelejtkezni a háziasszonyról"-ez tetszik, le kell írjam magamnak:) de előtte én még gratulálok a háziasszonynak!

Kamilla írta...

Szia Evodia!
Mar a multkor is olvastam,hogy sutsz otthon kenyeret geppel. Megtenned,hogy leirod a receptjet? Jol nez ki itt a kepen...:) Nekem is van gepem,de probalkoztam a sutoben is sutni,formaban,de olyan "igazan jo" kenyeret meg nem sikerult alkotnom. :( Ja,es nagyon jo kis kenyersuto-formad van!Az enyem,amit boltban lehet kapni,tul kicsi,es mindig izgulok,hogy 'kikel' a formabol a teszta.
Mas. En itt ettem eloszor coleslaw salatat Angliaban.Igaz,bolti volt,de furcsallottam,hogy savanyu ubit is irsz bele.De majd kprobalom,milyen ugy. :)
Koszi elore is,
Kamilla

Budai Evódia írta...

Ottis! Szavadon foglak. Várlak hozzánk ebédelni!:) Ez most komoly.

Kingabell! Én is tanultam és még mindig tanulom,hogy a tőlem telhetőt adjam (ami ritkán telne 7 fogásosra, nem csak pénz, hanem idő szemp. is- bár lehet élvezném is néha:P ki tudja:) és ami van, azt alázattal és szeretettel, ha adom jobban sikerül mégis... ráadásul többször téve sem okoz fejfájást. inkább áldás! ha elfáradok, az meg kipihenhető... de a sok "hétfogásos vendégfogadást" amivel jár, mikor pihenném ki?:D ja, és én is gratulálok a brassói háziasszonyoknak!:)

Kamilla, a gépben a kenyér, amit sütök az egyszerű rendes kenyérformához a következő:
Dagasztásos programra állítom a gépet (másfél óra). 400ml langyos vízbe szórok 1,5 kiskanál száraz élesztőt, 1 kiskanál cukrot, és öntök hozzá 1 evőkanál olajat. ehhez jön a 700 gr fehér liszt (vagy 250 barna és 450 fehér liszt keveréke). még szórok rá 3 kiskanál sót. ha megdagasztotta a gép és megkelt duplájára akkor vagy a sütés programra teszem (még egy óra), vagy kiveszem és formába teszem, még kelesztem, hogy visszanőjön formájára és megsütöm sütőben... lehet használni természetesen normál programot a kenyérsütőben (dagaszt-süt) csak nekem az sok idő:P, meg szeretjük, ha ropogós a teteje a kenyérnek, meg inkább most már nagyobb adagot sütök és azért...
a koszló salátába azért teszek savanyú uborkát, mert nem szeretem a sok ecetet benne. és az uborkával együtt a savanyítás mellett a savanyúság fűszerei is mennek a salátába. egyébként levesek savanyításánál is szeretem a savanyúságok levét használni ugyanilyen indokból:)

iri írta...

Sosem ketelkedtem hogy nagyon ugyes s otletes vagy!

Budai Evódia írta...

mástól tanulok... és látom itt a blogvilágban is,hogy még mennyit tanulhatok. ami sikerül, azért meg köszönetet mondok az Úrnak, mert még a legkisebb ötlet, siker is tőle van.

Anna írta...

De jó! Én ezt sültkrumplival szoktam tálalni (alufóliában sütve fejenként egy nagyobb krumpli).
Megint tanultam valamit.

Zsuzsa írta...

de jó, hogy még ma este benéztem, holnap nekem is lesz vendégem. Nagyon köszönöm az ötletet, és azt ahogy leírtad!:)
u.i a salátát én is elkészítettem az elmúlt héten, csak elfelejtettem megírni:) Nagyon nagyon finom volt:)

Tündi Daika írta...

tudtam én mindig hogy ügyes vagy... és ha valaki még nem tudná, nagyon finom izeket adsz a kajáknak... nade nem is ezért irok, hanem mert álmomban nálatok voltam, és együtt főztünk, aztán leültünk az asztalhoz vagy 10en, nem is tudom honnan jütt a sok vendég,... és mind megették amit készítettünk. Hát egy kicsit belekóstoltam az életformádba, azt hiszem.... :))
szép napot!

Budai Evódia írta...

kedvesek vagytok...

Kamilla írta...

Koszi a receptet! :)
Az lenne meg a kerdesem,hogy a gephez valo adagolokanalat hasznalod,vagy 'sajatot'?(csak a mertekek miatt kerdezem...) Es veled meg nem fordult elo,hogy belefolyt a teszta a kelesnel a sutoterbe?velem mar igen,pedig eddig csak max 500 gr lisztbol sutottem...

Budai Evódia írta...

igen, az adagolókanalat. a liszt mennyisége lehet hogy függ a sütőforma méretétől. az enyémből a 700 gr liszttel soha nem folyt ki, csak amikor többel csináltam:P

Éva írta...

Tényleg ügyes vagy! És a chilis babot mi is szeretjük puha kenyérrel!!!!:-)

Kamilla írta...

Koszi a tippeket Evodia!
Remelem nekem is bejonnek majd...;)
Mindenesetre te ugyes haziasszony vagy -a mellekelt abrak szerint...:P

Budai Evódia írta...

köszi. előveszem ezeket a bókokat, bátorításokat a tökéletlen házi pillanatokban:)