2011. február 26., szombat

francia lepény vagy a quiche

Házaspáros alkalomra valami sósat is szerettem volna vinni. A múltkor finom pizza és ínycsiklandozó szendvicsek voltak a sósak, hát erről jutott eszembe, hogy én francia lepényt viszek. Szeretem melegen, de hidegen is fogyasztható, és ekkor szépen szeletelhető akár vendégvárónak,előételnek is, ha tepsiben sütjük. Amennyiben inkább vacsorára melegen szeretnénk, ajánlom a kerek tűzálló tortaformát, és pizzaszerűen cikkenként jó felszolgálni.
Amennyiben nagy lapos tepsit használunk jobb dupla adagot készíteni, mint én is tettem most.
Recept egy adagnak:
Tésztája: 25 dkg liszt, fél csomag Rama margarin (12 deka körül) , csipet só, egy kanál hideg víz. Ezt gyorsan összegyúrom, majd a tepsi formájára kinyújtom kerekre vagy négyszögűre (az utóbbi esetben zsírpapiron nyújtom ki, amit majd mindenestől belehelyezek a tepsibe).  Megszurkálom a tetejét,hogy ne púposodjon fel (én most ezt elfelejtettem:P), és forró sütőben (180-200 fok) félig megsütöm. 

Amíg sül, hamar elkészítem a tölteléket. "Ami van" (zöldség, hagyma, felvágott stb) összevágom, mint a pizzára is szoktuk, aztán 3 tojást 2, 5 dl tejföllel (tejszínnel) sóval, borssal felverek. A félig sült tésztára szórom a húst vagy/és zöldséget (van, hogy egy kis pirított hagymát szalonnával teszek csak rá. ez a francia lorraine!) ezután pedig nyakon öntöm a tojásos tejszínnel. A tetjére sajtot szórok és betolom vissza a forró sütőbe. Kb. 30 perc alatt készre sül.




 Salátával főétel, másnap kihűlve szoktam uzsonnának is csomagolni. Kiadós, egyszerű és finom. A gyerekek rántottás pizzának nevezik, nem győzöm mondani, hogy ez nem az!:P

6 megjegyzés:

meli es csaba írta...

biztos finom volt, nem jutottam odaig hogy meg is kostoljam....na de kiprobalom itthon :) meli

Budai Evódia írta...

úgy jártál, mint én a szilvás-muffinoddal:)

Ottis írta...

Guszta, szeretem az ilyen sörkorcsolyákat!

Zsuzsa írta...

Nagyon tetszik. ezt is ki fogom próbálni, az biztos.

Mike Adina írta...

Ezt hétfőn kipróbálom, mert már régebb kinéztem magamnak.

Márta-Zsófi írta...

tetszik ez a rántottás pizza megnevezés... és a recept is, én alap nélkül szoktam csak magamnak, amikor egyedül ebédelek, de most meghoztad a kdvem hozzá így is.