2012. szeptember 25., kedd

édesen és gyorsan indul a nap az express Croissanttal

Ezt   a croissantot azért szeretem, mert este sütésre előkészítem, mikor a gyerekek már alszanak, s reggel miest felkelek, csak kiveszem a tepsit a hűtőből, amíg a gyerekek még alszanak:), s be a hideg sütőbe . Mire jön reggelizni a család, ott a rongyos kifli (ez a magyar  neve:) . Csak  úgy csábít melegen, édesen...Jöhet ilyen dzsem,olyan dzsem vagy csokoládé hozzá. S legalább ilyen édesen indul a nap:)
A recept az express croissant receptje alapján készült: 7o dkg  liszttel, 3 deci tejjel, 1-2 tojással, 5 dkg élesztővel, 5 kanál cukorral, csipet sóval kelt tésztát készítek a kenyérsütő dagasztó-kelesztő programjával ( de lehet gyorsan csak összedagasztani az egészet). 7 adagra osztom. Előveszek a hűtőből egy fagyos vajat vagy margarint (25 dkg).  Kör alakúra kinyújtom (nem vékonyra) az  első tészta adagot s rá reszelek a fagyos vajból egy keveset, rá jön egy másik kinyújtott  tészta megint vaj, míg  a 7 réteg meglesz. Olyan, mint egy torta, amit megint kinyújtok, s átlósan 16 szeletre vágok, s  a végétől kezdve felcsavarom. Lehet tölteléket is tenni bele. Tepsibe teszem, s egy éjjelen át a hűtőben pihenni hagyom. Reggel megkenem tojással, lehet reszelt sajtot is rá szórni. Hideg sütőbe téve, 180 fokra állítva kb. fél óra alatt kisül a finomság. A croissant készítésének fázisairól Limaránál jó képek vannak, s részletesebb leírás, akinek kell.    9 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Nagyon tetszik:) köszönöm a receptet!

MK írta...

jaj Evódia, éhes lettem.

Lea Mónika írta...

hú, nekem ez olyan komplikáltnak hangzik...így hajtogatom, úgy nyújtom, átlósan vágom, rétegelem, miegymás...:)) de azért meg akarom csinálni:D:D olyan jól néz ki!!!:))))

Lea Mónika írta...

na ez nekem még a komplikált kategória, Evódia...hajtogatjuk, vágjuk, átlósan, rétegelni, mindenféle....de egyszer úgyis kipróbálom:D olyan jól néznek ki:D:D

Jutka írta...

Én is készítettem már egyszer..nagyon szeretem. A napokban szeretném megsütni újra.
Nagyon guszták lettek a tieid is :))

iri írta...

Olyan jo melletted gyereknek lenni!

Rózsa Etelka írta...

néztem a képet, olvastam a leírást s nagyon megkívántam ezeket az édes reggeleket :) erre jön a lányom, s mutatja, hogy adjak neki belőle....mondom, nekünk nincs, nem tudom kivenni a képernyőből....mi lett a vége...készítettünk mi is...gyönyörködött benne mikor kész lett, s mutatta, hogy nagyon finom az első harapés után....köszönjük :)

mutter írta...

köszönöm a visszajelzéseket. nagyon jól esik. s megéri akkor még írni... édesebbnél édesebb reggeleket továbbra is!:)

Mike Adina írta...

Ó, ezek az édes reggelek... :)