2012. november 2., péntek

Tökéletlenül finom vargabéles:)


Kertész Klári készített nekünk, mikor megérkeztünk Udvarhelyre. Megszerettük. Most nem volt itthon mazsola, így szőlőszemek kerültek bele, nem volt cérnametélt, csak sima makaróni (illetve szarvacska tészta), de azzal is jó lett:). És nem használtam réteslapot sem hozzá, az egyszerűség kedvéért. A lényeg úgyis közötte van. Mondjuk, ha  a réteslap azért jó az aljára, s különösen a tetjére, hogy a tészta ne piruljon meg. De mi pontosan ezt a "pironkodást" is szeretjük benne:)
Hozzávalók egy közepesen nagy tepsihez:  egy csomag 25 dkg-os tészta kifőzve (hosszúmetélt, cérnametélt), kb 15 dkg cukor, 2 dl tejföl, reszelt citromhéj, 50 dkg tehéntúró, 4 tojás, vanília (cukor vagy eszencia)
A cukrot, a tojássárgákat, a vaníliával kikavarjuk habosra, hozzáadjuk a túrót, majd a tejfölt, citromhéjjat. Ha jó simára kevertük, beleforgatjuk a kihűlt tésztát és a tojások keményre vert habját. Kivajazott tepsibe simítjuk, fóliával letakarva előmelegített sütőbe toljuk, s megsütjük úgy kb fél óra, 40 perc alatt.
(én a végén leveszem a fóliát, hogy kicsit piruljon, de ezt van, aki nem szereti:).
Porcukorral is meg lehet hinteni, ha nincs réteslap között. Aki réteslappal szeretné, keresse meg a receptet hozzá. (Ezeregyet talál:).
Még finom gyümölcsöntettel is, vagy szörppel, dzsemmel...
Bableves, gulyás mellé kitűnő fogásnak bizonyult nálunk még vendégeknek is.

1 megjegyzés:

Mike Adina írta...

Mi is szeretjük!