2015. január 13., kedd

Sajtos tészta, ahogyan mi szeretjük

Egyszerű: az amerikai "macaroni and cheese" egy kis szalonnával...

  • 250 g tészta
  • 4 ek vaj vagy margarin
  • negyed bögre liszt (kicsit kevesebb 1 dl-nél)
  • 2 dl húsleves (vagy víz ételízesítővel) 
  • 3 dl tej
  • 30 dkg sajt (vegyesen trappista- a füstölt sajttal még finomabb)
  • szerecsendió, fokhagymapor ízlés szerint
  • 1 ek mustár
  • só, bors
  • néha pirított szalonna (császárszalonna) is mehet bele :)
 a margarint megolvasztom lassú tűzön, hozzákeverem a lisztet, húslét, tejet
 a tészta közben kifőtt. nekem éppen spagetti volt makaróni helyett most.
 a sajtot lereszelve hozzáadom a tejes mártáshoz, még sózom, borsozom, s ízesítem egy kis fokhagymaporral, mustárral, s ha van, vágott snidlinggel.
 néha egy kis apróra vágott, megsütött szalonnát is beleforgatok
Összekeverem a sajtos szósszal és mehet a sütőbe, amíg picit megpirul a teteje..

2015. január 5., hétfő

sertésszelet (birs)almaágyon

 egy kis almát, birsalmát megmostam, felkockáztam, megszórtam egy kis cukorral, fahéjjal, hadd  legyen karamell majd az edény alján. :)

 a sertéshúst felvágtam szeletekre, megpirítottam egy kevés olajban mint két oldalát, majd ezután borsoztam, sóztam, fűszereztem egy kis kakukkfűvel is.
az almaágyra sorakoztattam s a szeletek közé tettem hagymakarikákat és fokhagymát.
 másfél óra alatt 180 fokon ilyen szép pirosra-ropogósra sül. a fiam és a barátja nagyon szerették...:)