2009. október 31., szombat

Nyakkendős csirkecomb

Kipróbáltam!:) Köszi, Tünde!
Az íze az lefényképezhetetlen!:) Még sokszor készítem el így a csirkecombot, ez biztos...

2009. október 26., hétfő

Ez is csiga:)




Egy fajta sajtos csiga:)
1,2 kg liszt, 1 dl olaj, 2 egész tojás, 5 dl tej, 1 cs. élesztő, 1 ek. cukor, 2 ek. só.
Kis tejben felfuttatom az élesztőt, összegyúrom a többi hozzávalóval. Hagyom kelni duplájára. Kinyújtom, megkenem egy tojássárgájával elkevert margarin kockával (kicsit kevesebb, úgy 200 gr). Utána bőven megszórom sajttal, magokkal, de felét gomba- ill. sonka kockákkal is meghintettem. Felcsavarom félig, elvágom majd a másik felét is felcsavarom. Így két rúd lesz. Ujjnyi darabokat vágok, és oldalra fordítva (mint a darázsfészket) tepsibe fektetem. 200 fokon megsütöm. Jó vendégváró falatnak bizonyult, úgy mint a csokis muffin:

2009. október 17., szombat

Villámvacsorák



Az első egyszerű krumplisaláta (majonézes kefírrel, kis reszelt hagymával és fűszerekkel) csak a tojást nem belekevertem, hanem a tetejére "rajozoltam" :) Valahol egy magazinban láttam egyszer a művet, csak lehet nem krumplisaláta volt, nem tudom...
A másik egy nagy adag sajtos makaróni (besamel mártásba sajtot reszelek jó bőven, minél több féle van, úgy a finomabb. ezzel leöntöm a kifőtt makarónit, paprikát és bacont párolok a tetejére, még egy kis sajt kerül rá, majd sütőbe tolom míg megpirul a teteje). Ez a makaróni volt a kedvenc a vendégeknél. Mind egyszerű vacsorák, de sokan jól laktunk belőlük:)

KÖSZÖNÖM, HOGY BÁTORÍTOTOK AZ ÍRÁSRA, AZZAL, HOGY KÉRTEK RÁ, ÉS NÉHÁNYAN MEGÍRTÁTOK, HOGY KIPRÓBÁLTATOK EZT -AZT, ÉS BEVÁLT. MINDENÉRT SDG! Tudom, hogy kis ötletek ezek, de nekem is jól jöttek, jönnek... Ezért adom tovább őket.

túrórudis muffin



KIpróbáltam én is. Bár az általam készített kép nem a legjobban adja vissza az eredményt:)...
Különleges és egyszerű, mint a muffin:P
Egyébként alaprecepttel készült, csak tettem még bele csokireszeléket bőven, no és egy fél vagy harmad:P túrórudit a közepébe...

2009. október 8., csütörtök

azok a reggelik


Egy ideje rászoktattam a gyerekeket, hogy ovi és suli előtt reggelizzenek valamit a kakaón kívül is. Nagyon nehéz volt. Ezért úgy kezdtem, hogy megadtam a módját. Mióta palacsintát sütök (mostanában amerikai stílusban) nem kell nógassam őket a felkelésre, de a reggelihez sem. Aztán jöhetett más is az asztalra. Azt hiszem, ezeket a meghitt reggelizéseket nem felejtjük soha. Megéri korán kelni, hisz nekem is el kell érni iskolába, irodába! S hogy én csak most jöttem rá ennek a titoknak a nyitjára....
Hát, ezért mondom el!:) Akkor jöjjön a recept is.

Hozzávalók:

• 3 tojás
• 120 g finomliszt
• 1 púpozott kávéskanál sütőpor
• 1,5 dl tej, fél deci olaj
• 1 csipet só
• alma, banán, málna, áfonya, juharszirup – ízlés szerint

Összeturmixolom a hozzávalókat, a gyümölcsöt, szirupot kivéve.

Ha felforrósodott a teflon palacsintasütő, öntsünk bele egy adag tésztát, és süssük addig, amíg arany színt nem kap, és nem kezd el szilárdulni. És most jön a java! Az ízesítőket szórjuk a palacsinta még nyers oldalára, majd egy lapáttal fordítsuk át a másik oldalra. Az ízesítő szinte bármi lehet - banán, alma, áfonya, de ha valami sósra vágyunk, akár kukorica vagy bacon szalonna is. Addig süssük, amíg mindkét oldala szép aranyra nem sül.
A végén meglocsolhatjuk juharsziruppal, de kenhetünk egy kis vajat is a tetejére.

2009. október 7., szerda

Iskolai kifliből



Hiába, no! Jobban ízlik az itthonról csomagolt uzsonna, ezért gyűl nálunk az iskolai kifli (minden nap 3-5:). Aztán majd így fogy el a leghamarabb, sajtos-fokhagymás bagettként. Érdekes, a vendégek is inkább azt ették, mint a friss kenyeret, pedig nem nekik készült elsősorban, csak többet akartam pazarolni ésszel, mint a maradékból!:)

Tehát, a francia bagett hamisan:
Az iskolai kifliket ketté vágom, megkenem vajjal, megszórom zöldfűszerrel (ez esetben petrezselyemzöld), sóval, pici fokhagymával és kevés sajttal. Sütőbe tolom, míg megolvad a sajt (ne sokáig, hogy puha maradjon, és ne túl ropogós). Mindenféle levessel és egyebekkel vagy nélkülük is elkel:)

Joghurtos torta


Mi is megszerettük. Ilyen félén készítem én is. De mindig sütök piskótát az aljára (vagy keksz-illetve babapiskóta alapot készítek helyette).

2009. október 5., hétfő

Zöld paradicsomot is...


Innen a recept. Annyi módosítással, hogy én kis cukrot is tettem hozzá... Így igazán különleges lett. FINOM.

2009. szeptember 10., csütörtök

befőtt tartósítószer nélkül


kicsit macerás, de megéri. csak barackot szoktam kompótnak eltenni, de ebből sosem eleget:). néha körtét is, az viszont ált. elég:D. Erikától a módszer. lám-lám... észreveszitek mi a közös?

süti nem csak lisztérzékenyeknek:)


sütés és liszt nélkül természetesen. mi radírnak nevezzük, megkerestem a weben, ezzel megegyezik az én receptem: hűtött süti

gyerekek receptje


csak keksz pudinggal... eyszerű, de azért a felnőtt is megeszi:)

2009. szeptember 1., kedd

Mini fánk


ez a fánk mindenkinek sikerül, szerintem. gyorsan készül, és melegen elfogy. úgy a jó:)
megkívántuk itthonra a hajdúszoboszlói mini fánkot. nem olyan formás gépszaggatta, de ízlett a csokis, gyümölcsöntetes és egyszerű porcukros is. recept itt
természetesen a mini az nálam relatív:D ekkorának csak kell legyen egy házi fánk, mondogattam:):):)

Twix (snickers) csokoládé szelet

Porhanyós alapot sütök: 100 gr margarint 50 gr cukorral, 150 gr liszttel, fél kiskanál sütőporral, csipet sóval összegyúrok, kicsi tepsibe simítom és forró sütőbe tolom. Kb 20 perc alatt kész is.

Karamell krém: 100 gr cukor, 100 gr margarin, 3 evőkanál golden syrup (sűrű cukorszirup, kicsit már barnás, olyan karamellizált, állaga mint a méz), 200 ml sűrített tej* (az az édes, konzervben kapható, vagy éppen kávéhoz árulják). Ezt összefőzőm (kb 5 percig fő és lehet mogyorót is beleszórni). Még melegen az alapra öntöm. Ha kihűlt, csokit olvasztok a tetejére.
Ez kérem, azoknak való, akik szeretik a Mars, Snickers csokikat. A fentit mi Twix sütinek kereszteltük el, mert olyan ízű mint a Twix csokirúd...

*Sűrített tej házilag: 1 csésze tejpor 1/3 csésze forró vízzel elkeverve, 1/2 csésze cukrot adok hozzá , majd még 1 kanál lágy margarint. Összekavarom, és a hűtőben ha kihűl, helyettesíti a sűrített tejet.
GONDOLTÁTOK VOLNA, HOGY ENNYI CUKOR VAN AZ ILYEN ÉDESSÉGBEN? Húha. Csak keveset, ritkán... De néha jól esik, nem?
Adina,köszönöm a hagyatékod:)

2009. augusztus 16., vasárnap

tipp a hagymaszag semlegesítésére

Zakuszka, ketchup, bármilyen magyaros ételnél is elkelrülhetetlen a hagymavágás, amitől nagyon hagymaszagú maradna a kezem, ha nem ismernék egy biztos tippet a citromlén (citromsón) kívül. Éspedig a hagymázás után megdörzsölöm az inox kagylót jól a kezemmel, körben, utána lemosom, kimosom a kagylót és kész is. Vagy más inox tárgy is megteszi, megsúrolom jól a kezemmel az inox fazekat mielőtt meleg vízzel elmosogatom ( a hideg! víztől megmarad a hagyma aromája:). Egyszerű. Ugye? A kémiai reakcióról ne kérdezzetek (a fém, vagyis inox miként semlegesít). De ha valaki utánanéz, szívesen elolvasom a magyarázatát.
Hátha valakinek segítettem ezzel.... Aki tudta eddig is, az pedig nézze el ezt a bejegyzést:).

májkrém házilag




Zsenge májpörköltet készítek (margarinon futtatom meg), összeturmixolom tejszínnel és a fűszerekkel (zöldfűszer ízlés szerint és só, bors). Kész is! Na, ez az igazi. Nem is kell más mellé vacsorára csak friss kenyér és zöldség! A táborban tanultam Mariska nénitől (igaz én picit módosítottam rajta).

2009. augusztus 15., szombat

Szilvadzsem rumosan



csak rumeszenciával meg kicsi fahéjjal, de annyira finomra sikerült, hogy legközelebb a szilvadzsemet csak így készítem:D. ja! a sárgadinnye csak muszájból ment bele, mert már csak tettem-vettem a hűtőben. kicsit szaporított a szilván, hogy legyen pontos kiló, de ízében nem határozott. szoktam ilyeneket csinálni (van amikor naranccsal pótolom ki, vagy egy-két almával a dzsemnek készülő gyümölcsöt, vagy éppen párosítom fele-fele arányban, de akkor az íz miatt:)
köszi, Nagy Meli!

2009. augusztus 9., vasárnap

Ha gyergyói havasok akkor kukujza:)




és most dzsem lett belőle. Kiváló immunerősítő az áfonya, tudtátok? Rengeteget szemeltünk, ettünk a táborozás alatt. Majd ha ősz lesz, megbontunk pár üveggel a dzsemből, és télen folytatjuk a kúrát:)

2009. július 18., szombat

mini croissant egyszerűbben

vagyis rongyoskifli magyarul:). De a sarki boltban a 7 days cég csokiskiflije néven ismeretes. Útravalónak a táborba készítettem. Igaz, nem töltöttem meg csokival, mert én vajasan dzsemmel szeretem... Most már csak az a kérdés marad-e az útra belőle?:P
Ha módjával (nem sietősen, mint én) akarod elkészíteni a croissantot, inkább ajánlom ezt a receptet.
recept itt

2009. július 16., csütörtök

Csatlakozom én is

a gyorsan-egyszerűen-finomat mozgalomhoz... Illetve, ez a blogom mindig is erről szól (többet ésszel, mint...). Vagyis nagyrésze:P. Még az ésszerű vásárlás is idetartozik azt hiszem.
Talán azért tetszik az egész, mert én magam is igyekszem gyors és egyszerű lenni??? HM... ez jó kérdés.

2009. július 14., kedd

Tojásrántotta másképpen

Ha omlós tésztaalappal készül, természetesen quiche a neve, és vacsorának hívjuk nálunk:). Így kiadós reggeli lett belőle.