2012. október 31., szerda

quesadilla (keszadíjja)

Ottis blogjáról szoktam többször is olvasgatni, lelkesedni...
Ez egy nagyon egyszerű melegszendvics (mexikói).
Ami különleges az a tortilla lap (van, hogy kiárusítva, féláron is lehet kapni, ilyenkor szoktam vásárolni, mert nagy családnak dupla adag kell, főleg a quesadillából:). Hamarosan kipróbálom házilag is elkészíteni a tortilla lapokat.
Hozzávalók tehát: tortilla lap, sonka (felvágott), reszelt sajt (ha több féle annál finomabb-most volt egy kis darab mozzarella sajt itthon meg egy másik darabka füstölt sajt is). Fűszer is jöhet: bors, s egyéb zöld fűszerek tetszés szerint. Van, aki tesz még bele kukoricát s egyéb zöldséget, én inkább frissen szeretem mellé a zöldséget, amíg lehet:)


Kiolajozok egy serpenyőt, mikor forrósodik, bele teszem a tortilla lapot, megszórom sonkával, sajttal, fűszerrel. Kettőbe hajtom, megnyomkodom, s megfordítom, hogy mindkét fele megpiruljon.


ha kész, a félbe hajtott tortilla lapokat három cikkre vágom darabonként. Igazi vendégvárónak is kitűnő. Vagy gyerekzsúrra hagyományos szendvics helyett. Egy a gond, nem tudom lehet-e belőle eleget készíteni....:)







2012. október 21., vasárnap

Keksz kávéhoz, teához, dobozba...

Több a fotó, mint a szöveg ennél a bejegyzésnél. A lányom fényképezett, csakis ezért. (Tehát remény van hozzá,. hogy fotók dolgában is csiszolódni fogok ezentúl a mutter konyhájában.:)
Mogyoróvajas keksz lett, mivel volt egy üveg alján még egy kicsi (már elég rég óta) s nem akartam, hogy megavasodjon. De lehet mogyoróvaj nélkül is, csak az alaprecepttel. 
A formát illetően: szoktam csak egyszerűen kis kanállal halmokat rakni a sütőpapírra, majd egy villával laposra igazítom, s diót szúrok a közepébe (majd ilyen fotó is lesz, ígérem:). Most kekszkinyomóval készült, amit B. Annától kaptam ajándékba, s nagyon jó szolgálatot tesz nekem azóta is (a húsdarálóra szerelhető kekszkinyomó is csodákra képes, megéri megvenni az oroszoktól a piacon).

 Mogyoróvajas keksz: 3o dkg liszt, 2o dkg zsiradék (vaj vagy margarin), 1o dkg porcukor, 3 evőkanál mogyoróvaj,  az utóbbi helyett lehet izesítésnek megfelelően vaníliaeszenc egy kiskanállal, vagy csokikrém 2-3 kanállal, éppen csokidarabka is jöhet bele vagy darált dió, kókusz stb. Összegyúrjuk, formázzuk, tepsibe rakjuk s 18o fokon addig sütöm, amíg kezd pirulni. Ha kihűl, tálalható.
 Gyertek hozzám kávézni!:) Bocs, teázni.
Nagy teázó lettem, (tehát kávé hátrányban!:), S. Andinak köszönhetően. Be kellett már neki is valljam, hátha elolvassa:).
A kekszet dobozolni is szoktam, ha dupla adag készül.. Tehát jöhettek. De tényleg!:)




2012. szeptember 25., kedd

édesen és gyorsan indul a nap az express Croissanttal

Ezt   a croissantot azért szeretem, mert este sütésre előkészítem, mikor a gyerekek már alszanak, s reggel miest felkelek, csak kiveszem a tepsit a hűtőből, amíg a gyerekek még alszanak:), s be a hideg sütőbe . Mire jön reggelizni a család, ott a rongyos kifli (ez a magyar  neve:) . Csak  úgy csábít melegen, édesen...Jöhet ilyen dzsem,olyan dzsem vagy csokoládé hozzá. S legalább ilyen édesen indul a nap:)
A recept az express croissant receptje alapján készült: 7o dkg  liszttel, 3 deci tejjel, 1-2 tojással, 5 dkg élesztővel, 5 kanál cukorral, csipet sóval kelt tésztát készítek a kenyérsütő dagasztó-kelesztő programjával ( de lehet gyorsan csak összedagasztani az egészet). 7 adagra osztom. Előveszek a hűtőből egy fagyos vajat vagy margarint (25 dkg).  Kör alakúra kinyújtom (nem vékonyra) az  első tészta adagot s rá reszelek a fagyos vajból egy keveset, rá jön egy másik kinyújtott  tészta megint vaj, míg  a 7 réteg meglesz. Olyan, mint egy torta, amit megint kinyújtok, s átlósan 16 szeletre vágok, s  a végétől kezdve felcsavarom. Lehet tölteléket is tenni bele. Tepsibe teszem, s egy éjjelen át a hűtőben pihenni hagyom. Reggel megkenem tojással, lehet reszelt sajtot is rá szórni. Hideg sütőbe téve, 180 fokra állítva kb. fél óra alatt kisül a finomság. A croissant készítésének fázisairól Limaránál jó képek vannak, s részletesebb leírás, akinek kell.    



2012. szeptember 16., vasárnap

Banános csokis muffin

Ünnepeljük meg a sulikezdést egy kis muffinnal!

 Egy fél kocka margarint (12,5 dkg) kikavarok 25 dkg cukorral és két tojással, majd hozzá török két darab banánt is. Összekeverem 1 dl tejjel, egy sütőporral és 20 dkg liszttel. Fahéj, mézeskalács fűszer is mehet bele, ha van, s ha szeretjük. Muffinformába öntöm, mindegyik tetejébe beleszúrok egy "nem kérem", "nem szeretem" megmaradt csokikockát (na jó, kerülhet bele kifejezetten erre a célra szánt csokidarabka "chocolate chips" is:P) és előmelegített sütőben kb 25 percig megsütöm. Ha még meleg, fagylalttal, banánnal diszítve ünnepélyes desszert, de másnap is finom, mert a banán puhán tartja a csokis süteményt. Sajna, most nálunk nem marad suliba uzsonnára, mert rendesen sikerült megünnepelni az iskolakezdést vele! Legalább ilyen sikeres tanévet mindenkinek! ;-)

2012. július 19., csütörtök

Nincs rosszul választott dinnye

Amikor esik az eső, mi akkor se mondjuk, hogy rossz idő van (vagyis igyekszünk nem így látni:P), hanem csak esik... mert az is jó!
Ha a görögdinnye nem elég édes, nálunk saláta, ill.savanyúság készül belőle. Hús mellé kitűnő. Grillezéskor szinte nélkülözhetetlen:)
De most csak egytálételként élveztem. Felvágtam kis cikkekre a dinnyét, mellé jött még paradicsom, kis paprika, mozzarella sajt darabkák, bazsalikom, olivaolaj, pici só és még fehérbors is.
Különlegesen finom.

Ha túl kásás a dinnye, akkor én üdítőnek turmixolom, kicsit szűrök rajta és jéggel nagyon finom!

2012. május 19., szombat

cheesecake a la mutter Adinának:) (sajtkrém, mascarpone nélkül)


Ugyanígy készítettem el a sütött formában
a kekszes alap:
300 gr darált keksz (háztartási kekszet használok)
  150  gr olvasztott margarin
cukor ízlés szerint
Ezt összemorzsolom és a tortaforma aljára simítom, amit előtte kibéleltem sütőpapírral, ha nem kapcsos az oldala. A tepsibe dupla adagot készítek (sütőpapírra ezt is,hogy kiemelhessem majd). Előmelegített sütőbe tolom és 15 percig sütöm nem túl forró sütőben (kb. 150-180 C fok). Ha kihűlt, ráöntöm a krémet:

Krém: 2 db 125 gr.os natúr vajkrémet (a Gordon márka is jó) kikeverek egy vödör tejföllel (900 gr), 1 tasak vaniliás cukorral, 3-4 kanálnyi liszttel (vagy egy vaniliás pudinggal), egy kis csésze kristálycukorral. Én szoktam citromhéjat is reszelni bele. Ha citromosat készítek, akkor 2 citrom levét is beleteszem. Ezután mixerrel összekavarom és óvatosan 4 egész tojást is belekeverek egyenként. Ráöntöm az alapra, és 180 C fokon kb 40 percig sütöm. Nem kell piruljon a teteje, inkább rezgős marad a közepe, mint a brownie-nál:)
Kihűlés után diszíthető gyümölccsel, gyümölcszselatinnal

2012. május 18., péntek

Legnépszerűbb legegyszerűbb sütink

a családban az a gyümölcs-morzsa, vagy almás morzsa, vagy "apple crumble". Talán ez volt az elsők közötti bejegyzésem a receptek között itt, de a diavetítés már nem működik, ezért ma lefényképeztem a "menetet". Már a lányok is elkészítik itthon, mert ez olyan könnyű és olyan finom.... és nem kell hozzá sokminden. Fagyi nélkül is percek alatt eltűnik:)
 
Az almát meghámozom, cikkezem és egy kivajazott tűzálló edénybe teszem, megszórom barna cukorral (vagy kétszer készítettem csak barna cukorral, egyébként a fehér is megteszi, vagy mézzel is finom:), fahéj is mehet rá. 

 A többi hozzávalót, margarint, cukrot, lisztet elmorozsolom.
 nem gyúrom, csak morzsolom.
 az alma tetejére szórom
 addig sütöm, míg a teteje megpirul.
 fagyival a legfinomabb, de vanila sodóval is kitűnő...

2012. április 16., hétfő

Húsvéti gombák vagyis töltött tojás

A megfőtt tojást kettévágtam, a sárgájukat egy kis sajtkrémmel, majoránnával, friss apróra vágott petrezselyemzölddel kikavartam, megtöltöttem a félbe vágott tojásokat. A paradicsomokat körbe vágtam kalapoknak, a tojásokra helyeztem, majd sajtkrémmel pöttyöztem őket. Zöld salátára állítottam, a kis gombaszedőim hamar megjelentek, meg is ették, és senkinek nem ártott meg, mert ugye, a látszat sokszor csal!:) 

az ötletet persze itt a világhálón csodáltam meg egyszer, de már nem tudom hol, és az is biztos, ott más recept szerint készül, de a látszat hasonló kell legyen:)

2012. március 30., péntek

varázslatos szelet avagy hello dollies

műzli a lényege, s nagyon finom ropogós, meg könnyű!:) egy (volt)a gond, hogy mint sok amerikai sütihez, kell ehhez is cukrozott sűrített tej (kb 45o ml), s hát erre mifelénk ez nem kapható.

Kipróbáltam egy ötletet, s működik. A Lidl-ben  van condensed milk néven sűrített tej(35o gr kiszerelésben), bár ez nem az az édes, sűrű, ami kellene. De ha egy dobozhoz hozzáadok másfél csésze cukrot (3oo gr), felforralom kis lángon, kihűtöm, s kész is a kívánt termék! Féláron!:)

hozzávalók a sütihez (aminek neve angolul lehet "magic bar" vagy "hello dollies"):
225 gr darált keksz, 115 gr margarin, a fent említett doboz sűrített tej a cukorral felforralva s lehűtve, kb 15o gr darabos dió vagy mogyoró, egy kevés mazsola, egy kis kókuszreszelék, műzliféle vagy kukoricapehely egy jó csészényi, csokidarabkák, szóval, minden mi finom s illik hozzá:).

A darált kekszet elkavarom az olvasztott margarinnal és egy sütőpapírral kibélelt kisebb tepsibe szórom, majd villával elsimítom, s jól lenyomkodom alapnak. Megszórom az alapot kókuszreszelékkel, műzlivel és/vagy kukoricapehellyel, mazsolával, darabolt mogyoróval vagy dióval, akár csokidarabkákkal is, és leöntöm a sűrített tejjel. Kicsit megrázom, hogy mindenhova jusson a tejből, s 2oo fokon sütöm kb 25-3o percig. Kiemelem a tepsiből a süteményt, hagyom kihűlni, s hidegen szeletelem.
ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI!

2012. március 23., péntek

a rizs tálalása

számomra így a legegyszerűbb, leggyorsabb (biztosan sokan látták már nálam:): ha megfőtt a rizs, vízes kuglófformába teszem, s megnyomkodom, majd kiborítom. középre kerül a szószos hús, vagy máskor a kukorica, a borsó, ami van.... persze, a fotó sokkal jobb is lehetne, de garantálom, hogy az ötlet valóságban ennél csak ínycsiklandozóbb lesz mindenkinél... :D

2012. február 24., péntek

Corn dog

Tudom, tudom, kicsit túlszórtam a miénket magokkal... de én így szeretem:) És virsli helyett, nekünk "cabanos" kolbásszal nyerőbb. Következőben kipróbálom rendes kenyértésztával...

2012. február 23., csütörtök

borda Dubarry módra

nagyon finom vacsora, amit most kipróbáltam. a receptet Virágh Erikának köszönöm innen(kattintsatok ide, mert szebb a kép, s kívánatosabb:). Annyiban különbözik az enyém, hogy a karfiol mellé brokkoli is került.

Erika így írta:
60 dg karfiolt rozsaira szedtem,sos vizben puhara foztem,majd leszurtem es a levet felfogtam(a kesobbiekben szuksegem volt ra).Kozben 60 dg serteskarajt szeletekre vagtam,kisse kipotyoltam,soztam,borsoztam,lisztbe forgattam es keves forro olajban,hirtelen elosutottem, megpiritva kisse a husszeletek mindket oldalat.5 dg vajban megpiritottam 2 jo e.kanal lisztet(ha szukseges adjunk hozza meg olajat,h rantasszeru legyen a vegeredmeny),felengedtem kb. 2-3 dl karfiollevel,besuritettem,soztam,borsoztam,majd tuzrol leveve,hozzaontottem 2 dl fozotejszint,amiben elozoleg elkevertem 2 tojasnak a sargajat,1 dl tejfolt(ez akar elis maradhat).Tuzallo ,magasabb oldalu edenyt kivajaztam,elkentem az aljan keves tejszines szoszt,egymas melle sorakoztattam a husszeleteket,befedtem oket a karfiollal,meglocsoltam a hus levevel es raontottem a tobbi szoszt is.Az egeszet boven lereszeltem sajttal ,meghintettem keves prezlivel es elomelegitett sutoben,kozepes langon,kb.egy ora alatt aranysargara sutottem.Ha nagyobb mennyisegu hust es karfiolt keszitunk,akkor termeszetesen noveljuk a martas hozzavaloinak az adagjat is.

a szőke meg a barna

Két nagyon egyszerű és finom sütemény.
A barna az hamis tiramisu krémmel (4-5 dl habtejszín, 45 dkg natúr vajkrém , 4 csomag vaníliáscukor,25 dkg kristálycukor) készült.  Babapiskóta helyett egy kakaós piskótát sütöttem, kettőbe vágtam s megtöltöttem a krémmel, leszórtam kakaóval, s csokidarabbal díszítettem.
A szőke az  sima piskóta alap, s rá a krém:  4dl almalében megfőztem egy vaníliapudingot, ízesítettem még cukorral, majd belereszeltem két nagy almát a piros héjával együtt. Rákentem a 4 tojásos közepes méretű tepsiben sütött piskótára, majd szeletelés után egy csöpp tejszínhabbal diszítettem. Most ennyire és így futotta, de Manci néni is így mondaná arra, amikor készít valamit: ez olyan finooom:)



2012. február 21., kedd

Töltött csirkemell falatkák

Volt egyszer egy csirkemell, egy pár szál vékony kolbász, pár darab miccshús darabka s egy kis darab sajt. Ja, és néhány darab császárszalonna szelet. Kinek adjam melyiket? Összekombináltam, s egy vacsoránál  jól laktunk belőle mind az asztalnál:)
Kiklopfoltam (kipotyoltam) a csirkemellet, fűszereztem sóval, borssal,  s ráhelyeztem a töltelékeket, majd felcsavartam. Néhány csirkemell alá császárszalonna is jutott, de amelyik anélkül volt az is szépen kisült, s nem is kellett semmivel megszúrjam, mert nem omlott széjjel.


A felcsavart  szeleteket olajjal megkent  jénai tálba sorakoztattam, majd forró sütőben egy órán át megsütöttem. Mikor kissé kihűlt karikákra szeltem. Hideg tálak közé kitűnő. Azt elárulom derekasan, hogy a miccses nem volt nyerő, csak a kisebbségnek:DA legfinomabb a sajtos volt, de a kolbászost sem vetettük meg:)