2013. június 13., csütörtök

Eperdzsem rebarbarával vagy banánnal

Az idén drágának találom az epret, a kevés napsütés miatt nem is olyan, mint máskor, és itt Székelyföldön nincs is annyi belőle, mint máshol. Váradon a menyegzőn járva vásároltam kicsit többet (kellemes a hasznossal...köszi Adina:). Frissen nagyon hamar kezdett fogyni, de hogy jusson dzsemnek is belőle, kipótoltam a szokásos "adalékokkal": banánnal ill. rebarbarával. Külön öröm, hogy az utóbbihoz itt könnyen hozzájutni, sok kertben  terem "csak úgy":). Zilahon nem tudtam meghonosítani, pedig próbáltam:(
Három kiló eperhez egy kiló banán, illetve egy kiló rebarbarát adtam, s két kiló gyümölcshöz egy kiló cukrot.... lehet hosszabban főzni, hagyományosan. Az Oetker dzsemfixálóval hamarabb megvan s a színét nem veszti el..

A rebarbarás kissé savanykásabb, a banános igazi édes, különleges dzsem...



2013. május 23., csütörtök

Gyümölcsös krémes

Ez is leveles vajas tésztával készül. Kinyújtom a tésztát, megrakom babapiskótával majd barackkal (más gyümölcs is lehet) és leöntöm pudinggal. (Két csomag vaníliás pudingot megfőztem 9 dl tejben - cukorral ízesítve). A tetejére ráhelyezem a vajas tészta másik kinyújtott lapját, és megsütöm a sütőben. A tepsit sütőpapírral kibéleltem, ezért MIKOR KIHŰL a tészta könnyen kiemelhető a tepsiből. Szeletelve (HIDEGEN!) nagyon mutatós és finom. Ha a vajas tészta készen vásárolt (fagyasztottan lehet kapni sok választékban) akkor még egy diáklány is könnyen elkészíti. Ajánlom! :)



2013. május 21., kedd

Medvehagyma pesto

Egy csokor medvehagymát megmostam, majd egy deci olívaolajjal, egy cikk fokhagymával összeturmixoltam, kicsit sóztam. Pirítós kenyérrel egyszerű, de fenséges uzsonna!


2013. május 20., hétfő

Akác és bodza üdítő

Az udvar végében van néhány akácfa, bodza is akadt... A gyerekek behozták, s lett belőle 9 liter üdítő. Megfőztem darabokra vágott citrommal, ízesítettem cukorral, mézzel, citromlével. Mire lehűlt lett igazán összeérve az íze. Jéggel eredeti nyári hűsítő....


2013. május 18., szombat

Héjában sült krumpli egyszerűen

A krumplikat megsúroltam, karikára vágtam, tepsire helyeztem, majd megszórtam fűszerrel, s kis vaj (margarin) darabkákat tettem rájuk. Addig sütöttem, míg puhák lettek, majd császárszalonnával s sajttal gazdagítottam, s pirosra sütöttem. Párolt vörös káposztával tálaltam. Kitűnő vacsora!:)




Rebarbarás süti

Hadnagy Magdika (ifj. Elekes Sámuelné:) édesanyjától hoztam a receptet Kolozsvárról. Nem lett olyan szép a hab a tetején mint, amilyent tőle kaptam kóstolóban a női estén. Ott torta formában volt kisütve, mutatós volt úgy is. (kifelejtettem a cukrot a habból,s későn jutott eszembe, így kicsit összetörtem, s nem kérgesedett olyan szépen meg a teteje...)
No, de a következőnél...:))
Tőle tanultam azt is, hogy a rebarbarát megtisztítva, felkocázva, zacskózni lehet, s lefagyasztani. Milyen jó ötlet!
Rebarbarás süti.
           
            "500-600 gr rebarbarat meghamozol es 2 cm szeles csikokra vagod.

            150 gr margarint (rama),150 gr cukrot,1 vanilia porral habosra keversz.Hozzaadsz 3 tojassargat,1,5 kaveskanal
sutoport,150 gr lisztet es 75gr kemenyitoport (Oetkertol a Gustint).Egy kerek vagy negyszogu tepsit kimargarinozol,
belehelyezed a tesztat es raszorod a rebarbarat.(Ez az adag egy kerek  tortaformaba valo).180 fokon 20 percig sutod.
Kozben a 3 tojasfeherjet habosra vered 175 gr cukorral,1 kiskanal citromlevel,es rakened a felig megsult tesztara,majd
 tovabb sutod meg 15-20 percet ,amig a hab jo kerges lesz.
                  
              Ennyi a recept nem komplikalt barmilyen kezdo haziasszony is el tudja kesziteni."


 Az eperdzsemet is rebarbarával fogom az idén is eltenni, hisz itt Székelyföldön van rebarbara elég. Az epret is várom, de az az idén kevés lesz, az az érzésem...

 A dzsemet Oetker 3:1 dzsemfix hozzáadásával készítem. (6o dkg eper és 4o dkg rebarbara...)

A rebarbaráról itt.  Nektek van ilyen növény a kertetekben? Esetleg árulnak a piacon arra ilyesmit?

2013. május 4., szombat

gyömbéres jeges tea

 mentateát főzök, mézzel gyömbérrel (megpucolom, feldarabolom) citrommal ízesítem, s egy éjjel állni hagyom....leszűröm, jéggel kínálom:) eddig szegfűszeg volt gyömbér helyett, de Both Eri rászedett a gyömbérre a tegnap:) próbáljátok ki!
a kis konyhakertünkben találtam három-négy fej salátát. Esztitől kaptam friss spenótot, felturbózva vele s néhány szem retekkel igazi tavaszi egészség-salátát varázsolt Pálma az asztalra. Spenótot most ettem először nyersen salátában. De nem utoljára. Tudom, tudom, hogy például Encó azt mondaná: na, a komámasszony most találta fel a spanyolviaszt?!:))

2013. április 29., hétfő

Brownie

Húsvét (karácsony) után mindig kisül egy adag brownie nálunk... a csokifigura darabkák miatt is:)
Tavaszt is ünnepeltünk mikor pár szem eperrel megleptük magunkat, s a hosszú útról haza jövet itthon meg fagyival kedveskedtek... Így mára megszületett a viszontlátás ünnepéhez a három az egyben: csokis brownie fagyival és eperrel... 
Jó itthon!:)

 
 e szerint a recept szerint készítem:
"Hozzávalók:

– 190 g vaj
– 190 g jó minőségű étcsokoládé
– 3 nagy tojás
– 1 evőkanál vaníliakivonat
– 250 g finom szemű kristálycukor
– 115 g finomliszt
– 1 kávéskanál só
– 150 g vágott dióbél (opcionális)

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy kisebb tepsit sütőpapírral. A vajat és az összetördelt csokit vízgőz fölött olvasszuk össze, majd hűtsük ki. Egy tálban keverjük ki tojást, a vaníliaaromát és a cukrot, legyen jó habos. Egy másik tálba mérjük ki a lisztet, és keverjük hozzá a sót. Ha a csokis massza lehűlt, keverjük hozzá a tojásos-cukros masszát, míg egyneművé válik, majd adjuk hozzá a lisztet – és ha szeretnéd, a diót is. Kanalazzuk a tepsibe. Kb. 25 percig süssük."

2013. március 31., vasárnap

Valódi peszách,

ami a bárányt illeti... a gonviselésért való hálaadás után még abban is igazodtunk az ószövetségi parancshoz, hogy bár vendéggel, de mind elfogyasztottuk! Igen, csodálkozom én is...:)
Életemben először készítettem bárányt: az egyik felét töltve, anyósom receptje alapján, a combokat pácolva, édesanyám utasítására. (Nyugodtan hívjatok majd, továbbadom a trükköket:). Az áfonyaszósz és a rizsköret az én hagyományos bevált receptem.

A combokat leforráztam ecetes vízzel, majd hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, kakukkfűvel bedörzsöltem és mindenestől a hűtőben állni hagytam, hogy jól érjen össze. Másnap fehérborral jól meglocsolva, a tepsiben hagyva, először fóliával leborítva, majd anélkül pirosra sütöttem...
a töltött bárány receptje megegyezik ezzel (bevallom, a hártya felfeszítése majd bevarrása nem nagyon sikerült, talán azért mert nagyon fiatal volt a bari, vagy ezt a műveletet majd el kell lessem élőben anyósomtól:)
áfonyaszósz: a gyergyói:) fagyasztott áfonyát miután kiolvadt kis vízzel, citromhéjjal, felforraltam, ízesítettem mézzel, csipet sóval, borssal, pici szegfűszeggel, majd keményítővel elkevert tejszínnel besűrítettem. 





Az immár hagyományunk szerinti ünnepi bejgli, sajtos pogácsa mellett nem futotta most leveles tésztára, így keksz lett alapul a krémeshez... Ez a gyerekek kedvence. Egyszerű: keksszel kirakom a tepsi alját, ráöntöm a hagyományos krémet (amit a franciakrémeshez készítek, de lehet Andi konyhája szerint is), s felül is megrakom keksszel. Még csokimáz is dukált volna a tetejére, de azt majd máskor!:)


 Mint látható az idén gyorsan dolgoztunk sokat, megszakításokkal (volt még egy kis természetjárás, barátnőzés is a szombaton). Nagyok a lányaim! A mák és a dió seperc alatt ledarálva az idén!:D A fiúkat nem sikerült megörökítsem munka közben...hisz a munka az csak természetes!:) Tényleg hálásak vagyunk a nagy gyerekeink segítségéért...

2013. február 2., szombat

Pizza helyett

Mostanában sokszor ettünk pizzát vacsorára, s ha enni nem is, de készíteni kicsit meguntam, így váltogatom a formát... Ez a változat édesen is készíthető, tea mellé kitűnő vacsorára. Nálunk a sós a nyerő... (Molnár) Évike sütinek kereszteltem el, mert tőle kaptam a receptet női körön:)
Hozzávalók: 8odkg liszt, 25gr élesztő, 1,5dl tej, 1,5dl olaj, egy csipet só (ha csak sós változatot készítek a tésztába több sót teszek.) Összegyúrom, 1 órát kelesztem. 
Három cipóra osztom. Mindegyiket kinyújtom, a töltelékkel megszórom, felcsavarom, mint a kalácsot, tepsibe helyezem, s háromszögre vágom őket. Megkenem tojással, a sósat reszelt sajttal is lehet, s amíg bemelegszik a sütő, még hagyom picit kelni. Forró sütőben fél óra alatt kb. megsül. Az édeset meg lehet szórni porcukorral is...
Töltelék: bármi, ami a pizzára megy, de én lekentem egy krémsajttal, s úgy tettem rá a felvágottat, s reszelt sajtot. Édes tölteléknek mehet, ami kalácsba szokott...most én az egyiket diósan, a másikat kókuszosan készítettem (margarinnal kicsit megkentem a kinyújtott tésztát s kókusszal, cukorral jól megszórtam).










2013. január 26., szombat

Melegszendvics kenyér

Ha meguntuk a pizzát, melegszendvicset, íme egy újdonság. Limarától tanultam.
A sima kenyértésztát ujjnyira kinyújtom, kockákra vágom, majd rétegezem azzal, amivel a szendvicset szoktam gazdagítani (kolbász, sonka, jó sok sajt). Addig rétegezem, amíg el nem fogy. Kalácstepsibe helyezve hagyom ismét kelni, megkenem tojássárgájával, s forró sütőbe tolom. Kb. 40 perc alatt kisül. Tea mellé kitűnő vacsora...Nagyon élveztük megtörni a kenyeret a családdal....:)









2013. január 14., hétfő

ünnepre várva

És ő mondá nékik: Menjetek, egyetek kövért és igyatok édest és küldjetek belőle részt annak, a kinek semmi nem készíttetett, mert szent e nap a mi Urunknak, és ne bánkódjatok, mert az Úrnak öröme a ti erősségtek. 
És áldozának azon napon nagy áldozatokkal, és vigadának, mert az Isten megvidámítá őket nagy örömmel, sőt az asszonyok és gyermekek is vigadának; és Jeruzsálemnek öröme nagy messze hallatott.  
Nehémiás 8 és12 részekből

2012. november 14., szerda

Röszti


Nagyon egyszerű, finom vacsora vagy reggeli. Aki szereti a tojásrántotta stílust, annak az ilyen krumplilepény is nagyon bejön...
Személytől függően megpucolunk annyi nyerskrumplit, amennyi szükséges. Lereszeljük, megsózzuk, s egy kis fokhagymát is adtam hozzá préselve, meg borsot. Kifacsarom, majd egy kiolajozott, felforrósított serpenyőbe jól belenyomkodom. Hagyom, hogy a keményítőtől álljon össze, süljön össze. Majd óvatosan megfordítjuk, hogy a másik fele is megpiruljon. Kész is:) Mi tükörtojással szeretjük (van, hogy a  kiolajozott serpenyőben először kevés szalonnát vagy bacont pirítok, s utána teszem bele a reszelt krumplit).

2012. november 8., csütörtök

Csavart briós szilvalekvárral, mákkal


Nagyon tetszett a szilvalekvár és mák párosítása a kelt tésztába. Finoooom lett. A csavarás dolog is kihívás volt, persze:) Az ötlet és a recept Limarától innen. Köszi, Erikám, hogy "kezembe nyomtad":)
Teával, tejjel, kitűnő vacsorának bizonyult a 7 tagú családunknak.
Csekély 1o lejbe se került:)...


2012. november 2., péntek

Tökéletlenül finom vargabéles:)


Kertész Klári készített nekünk, mikor megérkeztünk Udvarhelyre. Megszerettük. Most nem volt itthon mazsola, így szőlőszemek kerültek bele, nem volt cérnametélt, csak sima makaróni (illetve szarvacska tészta), de azzal is jó lett:). És nem használtam réteslapot sem hozzá, az egyszerűség kedvéért. A lényeg úgyis közötte van. Mondjuk, ha  a réteslap azért jó az aljára, s különösen a tetjére, hogy a tészta ne piruljon meg. De mi pontosan ezt a "pironkodást" is szeretjük benne:)
Hozzávalók egy közepesen nagy tepsihez:  egy csomag 25 dkg-os tészta kifőzve (hosszúmetélt, cérnametélt), kb 15 dkg cukor, 2 dl tejföl, reszelt citromhéj, 50 dkg tehéntúró, 4 tojás, vanília (cukor vagy eszencia)
A cukrot, a tojássárgákat, a vaníliával kikavarjuk habosra, hozzáadjuk a túrót, majd a tejfölt, citromhéjjat. Ha jó simára kevertük, beleforgatjuk a kihűlt tésztát és a tojások keményre vert habját. Kivajazott tepsibe simítjuk, fóliával letakarva előmelegített sütőbe toljuk, s megsütjük úgy kb fél óra, 40 perc alatt.
(én a végén leveszem a fóliát, hogy kicsit piruljon, de ezt van, aki nem szereti:).
Porcukorral is meg lehet hinteni, ha nincs réteslap között. Aki réteslappal szeretné, keresse meg a receptet hozzá. (Ezeregyet talál:).
Még finom gyümölcsöntettel is, vagy szörppel, dzsemmel...
Bableves, gulyás mellé kitűnő fogásnak bizonyult nálunk még vendégeknek is.

2012. október 31., szerda

quesadilla (keszadíjja)

Ottis blogjáról szoktam többször is olvasgatni, lelkesedni...
Ez egy nagyon egyszerű melegszendvics (mexikói).
Ami különleges az a tortilla lap (van, hogy kiárusítva, féláron is lehet kapni, ilyenkor szoktam vásárolni, mert nagy családnak dupla adag kell, főleg a quesadillából:). Hamarosan kipróbálom házilag is elkészíteni a tortilla lapokat.
Hozzávalók tehát: tortilla lap, sonka (felvágott), reszelt sajt (ha több féle annál finomabb-most volt egy kis darab mozzarella sajt itthon meg egy másik darabka füstölt sajt is). Fűszer is jöhet: bors, s egyéb zöld fűszerek tetszés szerint. Van, aki tesz még bele kukoricát s egyéb zöldséget, én inkább frissen szeretem mellé a zöldséget, amíg lehet:)


Kiolajozok egy serpenyőt, mikor forrósodik, bele teszem a tortilla lapot, megszórom sonkával, sajttal, fűszerrel. Kettőbe hajtom, megnyomkodom, s megfordítom, hogy mindkét fele megpiruljon.


ha kész, a félbe hajtott tortilla lapokat három cikkre vágom darabonként. Igazi vendégvárónak is kitűnő. Vagy gyerekzsúrra hagyományos szendvics helyett. Egy a gond, nem tudom lehet-e belőle eleget készíteni....:)