2013. december 13., péntek

Ehető kopogtató:)

ha így várom haza a gyerekeket, hátha megbocsátják, hogy néha ilyenkor adventben az esti rutin ideje alatt női körön leszek, vagy ifin, vagy baba-mama klubban:)







A recept és a lelkesedés hozzá Virágh Erikától (facebook)
TÖRÖK BAGEL
egy talba mertem 50 dg lisztet,kozepeben kis feszket alakitottam ki...odaszortam 3 e.kanal cukrot,belemorzsoltam 2,5 friss elesztot es raontottem 2 dl meleg vizet.Kb.15 percig vartam,hogy habozzon fel az eleszto,ekkor hozzaadtam 10 dg olvasztott vajat,egy tojasnak a feherjet,masfel teaskanal sot es mindent jol kidagasztottam.Cipot formaltam a masszabol, letakarva 15-20 percig pihentettem,majd 16 egyenlo reszre osztottam.Minden darabot 30-35 cm hosszu hurkava podortem.2-2 hurkat osszecsavartam,majd koralakra formazva a vegeket osszenyomkodtam.Sutopappirral kibelelt tepsire sorakoztattam es letakarva,meleg helyen 1 oran at kelesztettem oket.Mielott sutobe toltam volna,lekentem tojas sargajaval es kb.15 perc alatt szep pirosra sutottem.U.i.Nagyon finom kakaos tej,vagy citromos tea melle,de csomagolhatjuk gyerekeknek tizoraira is, haragudni biztos nem fognak erte 

2013. december 8., vasárnap

Jóság szelet és Dobostorta

A jóság szelet 19. házassági évfordulónk ünnepére készült a gyerekeknek. 
A férjemnek, szokás szerint, a Dobostorta marad... :)

RECEPT:
12 nagy tojasbol rendes piskotamasszat keszitettem sutopor nelkul.A tepsi meretere sutopappirt vagtam ki,rahelyeztem a tepsi hatara es a masszabol 5 fakanalnyit,kerekitett, hosszupengelyu kessel elsimitottam,ugy hogy a kes ne erje a sutopappirt,mert ott odaragad. A piskotamassza tetejen csusztattam a kest!Elomelegitett sutoben,kozepes langon,vilagosra sutottem(vigyazat,eleg hamar sul!)Miutan kicsit hult,talcara forditottam,ovatosan lehuztam a pappirt rola,majd ismet sutopappirt helyeztem ra es egy masik tepsivel,nehezekkent letakartam.Erre azert van szukseg,hogy a lap egyenes maradjon es a pappirra,pedig azert,mert osszeragadnak a lapok,ha csak ugy semmi nelkul egymasra rakjuk! A lapokat egy ket nappal hamarabb keszitem el,hogy kevesebb dolgom legyen vele masnap. Ugyanigy,meg 5 lapot sutottem,igy osszesen 6 lapom lett.

Krem:4 egesz tojast,20 dg cukrot,3 tasak vanilias cukrot kihabositottam mixerrel,majd goz fole helyezve,tovabb habositottam,forrastol szamitva ugy 8-10 percig.Ekkor beletordeltem 10 dg tejcsokoladet,beleszitaltam 2 jo evokanal holland kakaoport(a lenyeg,hogy sotet szinu legyen).Szobahomersekleture lehutottem,majd 4-5 orara hutobe tettem.Amikor nagyon jol lehult,beledolgoztam ugyancsak mixerrel 35-40 dg lagy vajat(Rama) es jol kihabositottam.Rummal izesitettem a kremet.Elosztottam szemre a kremet 6 reszre(a lapok koze es a kulso bevonasra,diszitesre).A legszebb lapot felretettem(kulon deszkara),ez kerult felulre es ezt vontam be karamellel,amit a kovetkezo keppen keszitettem el: 20dg porcukrot,2 teaskanal ecetet,2 teaskanal vajat es annyi vizet,hogy mindezt eppen csakhogy ellepje,kicsi langra tettem es szep lassan osszeolvasztottam.Amikor elparolog a viz,lehet kifog kristalyosodni,de ne ilyedjunk meg ,mert ezutan elkezd lassan olvadni es karamelle valni a cukor.Amikor aranysarga szint kapott,gyors mozdulatokkal bevontam vele a felretett lapot.Meg melegen,vajas pengelyu kessel bejeloltem a szeleteket es egyenkent rahelyeztem oket a tortara.Kivulrol is bevontam kremmel.A karamelizalt cukorral vigyazva dolgozzunk,mert komoly egesi sebeket okozhat!(tapasztalatbol mondom). -egy kicsit maceras dolog elkesziteni a dobos tortat,(en is karacsonyi es husveti unnepekre keszitem,most kivetelesen a ferjem szuletes napjara keszitettem,mert kedvence),de kulonleges,nagyon finom,ugy hogy megeri a sok munkat!

Egyszerűen finom - melegszendvics




Hozzávalók:
1 kisebb vekni (kenyér)
4 tojás felverve 100 ml tejjel, sóval, borssal ízesítve
3 paradicsom
500 g sonka kb. de kevesebb is lehet
150 g sajt
100 g vaj vagy margarin, amivel megkenjük a kenyeret


2013. december 5., csütörtök

Rakott krumpli helyett sajtos krumpli

sokszor készítettem már ezt a gyors és finom változatot. A krumplit héjában megfőzöm, megpucolom, kockázom, házi ételízesítővel, majoránnával, borssal összeforgatom. Ha van kolbász, virsli stb. azt egy kis forró olajon megfuttatom és a krumplihoz keverem. Besamelmártást készítek, sajtot reszelek bele és nyakon öntöm a krumplit, majd sajtot reszelek a tetejére. Be a sütőbe, pár perc s kész is van!

2013. november 29., péntek

Sütőtökös palacsinta

Hálaadás napján reggelire sütőtökös palacsinta készült. Minden évben megismételjük!:)
  • 20 dkg megsütött sütőtök-püré
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 2 ek cukor
  • 4 ek olvasztott margarin vagy olaj
  • 30 dkg liszt
  • fél tasak sütőpor, 1 kiskanál szódabikarbóna
  • csipet őrölt szegfűszeg, fahéj
  • 5 dl tej

Összeturmixoljuk a hozzávalókat és egy nagy kanál segítségével olajozott forró serpenyőbe adagoljuk. Aranyszínűre sütjük mindkét felét. Mézzel vagy dzsemmel kínálom.

2013. november 18., hétfő

Egyszerű tepertős pogácsa

  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg tepertőkrém (kész tepertőkrémet teszek bele, ez gazdaságosabb, ha csak nem vágunk disznót).
  • 1 tk só
  • 2 ek cukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás + 1 tojás a kenéshez
Összedolgozom a hozzávalókat, jól megdagasztom, majd kelni hagyom míg kétszeresére nő. Kinyújtom, késsel bevagdosom a tetejét, kiszaggatom a pogácsákat s megkenem felvert tojással. Forró sütőbe tolom és megsütöm.
Részletesebb leírás az elkészítéshez szépen végignézhető a krumplis pogácsa receptjénél itt: http://www.youtube.com/watch?v=Ao031XgJElQ

Karamellizált kakaós csiga

Szeretettel küldöm az egyszerű receptet B. Erikának és Csabának:)

1 kg lisztbe szétmorzsolunk 8 dkg élesztőt. Összedolgozom kb. fél liter tejjel, 3 dl olajjal, 2 egész tojással és 4 kanál cukorral. Félreteszem kelni egy fél órát. Bekapcsolom a sütőt 180 fokra. 
Majd két részre osztom, kinyújtom fél centi vékonyra az egyik adagot. Megkenem olajjal, majd megszórom kristálycukorral, egy csomag vaníliás cukorral és kakaóval. Feltekerem és 1- 2 centis szeleteket vágok, majd lefordítva teszem sütőpapírra és forró sütőbe tolom. A másik adaggal is így járok el, amíg sül az első adag. A cukor az aljára fog karamellizálódni

Hétfői leves:)

A vasárnapi húslevesből maradt zöldséget és húslét összefőzöm, turmixolom. Kb. 3 liternyi leveshez pici vajon (5o gr) pici lisztet (1 kanál) megfuttatok, leveszem a tűzről, fölengedem egy pohár hideg tejjel. A forró leveshez öntöm, s még zöld-fűszerrel (majoránna, bazsalikom), sóval, borssal ízesítem. Petrezselyemzölddel, tejszínnel díszítem. A "híres" pirítósommal vagy "hamis bagettel" tálalom, vagy ennek hiányában nokedlit szaggatok bele, s úgyis kiadós, finom leves!

2013. november 2., szombat

kedvenc köretek és egyebek

... s a hús is megsült éppen egy istentisztelet ideje alatt (csak ha közel lakunk az imaházhoz, persze!:) éppen csak föl kell melegíteni felét (de melegen is lehet tartani dunsztban), amíg a vendég "megérkezik"...
egyszerű tepsis krumpli: a krumplit hajában megfőzöm, megpucolom, karikázom egy tűzálló tálba, fűszerezem ételízesítővel, borssal, majoránnával, s leöntöm besamelmártással. Egy kis reszelt sajt is mehet a tetejére, ha van. Visszatolom a sütőbe, hogy felforrósodjon.
 Kedvenc, gyors köret: répát pucolok, felkarikázom. Kis olajon karamellízálok egy kiskanál cukrot, rádobom a répát, két cikk fokhagymát is hozzáadok préselve. Ízesítem még sóval, borssal. Mikor puha, hozzáadok egy borsó és egy kukoricakonzervet (mirelitből is nagyon finom...frissen még jobb, csak nem olyan gyors:). Ezt is előre el lehet készíteni...az ízek még sokkal jobban összeérnek, ha áll egy kicsit.
Ez csirkemell...megklopfolom, sózom borsozom, ráhelyezek egy darabka füstölt sajtot s császárszalonnába göngyölöm. 
ugyanígy teszek a combokkal is, császárszalonnába göngyölöm, s lesz belőle a nyakkendős csirkecomb.

 ez itt pedig a magos csiga, ami jól jön köretnek is, ha nincs elég kenyér, de székelyek is vannak bőven:)


Fekete erdő torta egyszerűen


Tészta:
  • 1 cs sütőpor
  • 3 tojás
  • 1 halmozott bögre cukor
  • 2 csapott bögre liszt
  • fél bögre olaj
  • fél bögre tej
  • kakaópor ízlés szerint (minél több!:)
A tojásfehérjét felverem, majd a többi hozzávalót külön elkeverem és végül hozzáadom a kemény fehérjét (mint ha piskótát készítenék). Miközben sült elkészítem a krémet
Krém hozzávalók:
  • 1 üveg magozott meggy + a leve is, s néhány magozatlan meggy (ez is meggykompótból) a díszítéshez
  • 1 cs vaníliás puding
  • ízlés szerint cukor
A meggy levében megfőzöm a pudingot, s ha szükséges még ízesítem cukorral. 
A kihűlt tortát, kettőbe vágom s megkenem a fenti krémmel, összeillesztem.
Díszítéshez:
5oo ml habtejszínt keményre fölverek, megkenem vele a tortát, közepére meggyet teszek, s díszítem csokiforgácssal is, persze, amennyire az időm s egyéb éppen engedi:)
JA, ÉS HA NÁLUNK VENDÉGEK VANNAK, KETTŐ KELL! GONDOLOM, ÉRTHETŐ:)

2013. szeptember 14., szombat

Zakuszka

Hozzávalók:
  • 1 kg paradicsompaprika
  • 1 kg  padlizsán (vinetta:)
  • 25 dkg hagyma
  • 80 dkg paprika (sárga)
  • 0,5 l paradicsomlé
  • ¼ l olaj
  • 3 db babérlevél
  • só, őrölt bors
  • 1 ek méz
  • 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
  1. A steril üvegeket előkészítjük.
  2. A paprikákat és a padlizsánokat megmossuk, szárazra töröljük.  Sütőpapírral bélelt sütőtepsi(k)re téve sütőben megsütjük, de én jobban szeretem grillezve.  A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk.
  3. A kihűlt paprikák és a padlizsán héját leszedjük, a zöldséghúst felaprítjuk. (Én botmixert használok.)
  4. Nagy lábasban a hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, összefőzzük. Az aprított zöldséget hozzáadjuk a hagymás paradicsomhoz. Beletesszük a babérlevelet, ízesítjük borssal, sóval, mézzel és legvégül a fokhagymát (ízlés szerint egészben, vagy préselve) is beletesszük. Az egészet rövid ideig összefőzzük.
  5. A steril üvegekbe vagy légmentesen zárodó tároló edényekbe töltjük, de – miután kihűlt – azonnal is fogyasztható. A mi családunk részére ennek legalább háromszorosát készítem, hogy megérje:)
az alaprecept innen.

2013. augusztus 13., kedd

Almás pitének

az almatölteléket le lehet fagyasztani.... Még nem próbáltam eddig. Most tanultam Szatmáron.
Mivel több hulló almát kaptam, nem tudtuk elfogyasztani frissen, így több töltelék készült a pitéhez, mint amire egy adaghoz szükséges. A kész töltelék felét lefagyasztom hidegebb napokra:)...hisz egy szem gyümölcs se mehet kárba. Nem ám!
Az almát megmostam, lereszeltem, kicsit megpároltam, cukorral és fahéjjal ízesítettem, s zacskóztam a mélyhűtőbe. Így ni:))

2013. augusztus 1., csütörtök

Lasagne és saláta

Ha lazannya, akkor nem tudom anélkül elkészíteni, hogy a nagyobbik fiam ne jutna eszembe. Talán ez így is marad, amíg világ a világ nekem. És ha saláta "ropog", akkor pedig a nagylányom....
Csak azt akartam mondani, hogy a lasagne lapokat egy ideje gazdaságosabban lebbencs tésztával készítem (sokkal olcsóbb, de mégis finom)... vagy: házilag összegyúrok 1 tojást 15 dkg lisztet, 5 dkg zsírral kb és sóval. majd kinyújtom, s egyforma kis lasagne lapokra vágom...hagyom megszáradni. Kész is!:)
A salátaöntet receptjét majd megírja a lányom, ha akarja...az ő specialitása!:)


2013. június 13., csütörtök

Eperdzsem rebarbarával vagy banánnal

Az idén drágának találom az epret, a kevés napsütés miatt nem is olyan, mint máskor, és itt Székelyföldön nincs is annyi belőle, mint máshol. Váradon a menyegzőn járva vásároltam kicsit többet (kellemes a hasznossal...köszi Adina:). Frissen nagyon hamar kezdett fogyni, de hogy jusson dzsemnek is belőle, kipótoltam a szokásos "adalékokkal": banánnal ill. rebarbarával. Külön öröm, hogy az utóbbihoz itt könnyen hozzájutni, sok kertben  terem "csak úgy":). Zilahon nem tudtam meghonosítani, pedig próbáltam:(
Három kiló eperhez egy kiló banán, illetve egy kiló rebarbarát adtam, s két kiló gyümölcshöz egy kiló cukrot.... lehet hosszabban főzni, hagyományosan. Az Oetker dzsemfixálóval hamarabb megvan s a színét nem veszti el..

A rebarbarás kissé savanykásabb, a banános igazi édes, különleges dzsem...



2013. május 23., csütörtök

Gyümölcsös krémes

Ez is leveles vajas tésztával készül. Kinyújtom a tésztát, megrakom babapiskótával majd barackkal (más gyümölcs is lehet) és leöntöm pudinggal. (Két csomag vaníliás pudingot megfőztem 9 dl tejben - cukorral ízesítve). A tetejére ráhelyezem a vajas tészta másik kinyújtott lapját, és megsütöm a sütőben. A tepsit sütőpapírral kibéleltem, ezért MIKOR KIHŰL a tészta könnyen kiemelhető a tepsiből. Szeletelve (HIDEGEN!) nagyon mutatós és finom. Ha a vajas tészta készen vásárolt (fagyasztottan lehet kapni sok választékban) akkor még egy diáklány is könnyen elkészíti. Ajánlom! :)



2013. május 21., kedd

Medvehagyma pesto

Egy csokor medvehagymát megmostam, majd egy deci olívaolajjal, egy cikk fokhagymával összeturmixoltam, kicsit sóztam. Pirítós kenyérrel egyszerű, de fenséges uzsonna!


2013. május 20., hétfő

Akác és bodza üdítő

Az udvar végében van néhány akácfa, bodza is akadt... A gyerekek behozták, s lett belőle 9 liter üdítő. Megfőztem darabokra vágott citrommal, ízesítettem cukorral, mézzel, citromlével. Mire lehűlt lett igazán összeérve az íze. Jéggel eredeti nyári hűsítő....


2013. május 18., szombat

Héjában sült krumpli egyszerűen

A krumplikat megsúroltam, karikára vágtam, tepsire helyeztem, majd megszórtam fűszerrel, s kis vaj (margarin) darabkákat tettem rájuk. Addig sütöttem, míg puhák lettek, majd császárszalonnával s sajttal gazdagítottam, s pirosra sütöttem. Párolt vörös káposztával tálaltam. Kitűnő vacsora!:)




Rebarbarás süti

Hadnagy Magdika (ifj. Elekes Sámuelné:) édesanyjától hoztam a receptet Kolozsvárról. Nem lett olyan szép a hab a tetején mint, amilyent tőle kaptam kóstolóban a női estén. Ott torta formában volt kisütve, mutatós volt úgy is. (kifelejtettem a cukrot a habból,s későn jutott eszembe, így kicsit összetörtem, s nem kérgesedett olyan szépen meg a teteje...)
No, de a következőnél...:))
Tőle tanultam azt is, hogy a rebarbarát megtisztítva, felkocázva, zacskózni lehet, s lefagyasztani. Milyen jó ötlet!
Rebarbarás süti.
           
            "500-600 gr rebarbarat meghamozol es 2 cm szeles csikokra vagod.

            150 gr margarint (rama),150 gr cukrot,1 vanilia porral habosra keversz.Hozzaadsz 3 tojassargat,1,5 kaveskanal
sutoport,150 gr lisztet es 75gr kemenyitoport (Oetkertol a Gustint).Egy kerek vagy negyszogu tepsit kimargarinozol,
belehelyezed a tesztat es raszorod a rebarbarat.(Ez az adag egy kerek  tortaformaba valo).180 fokon 20 percig sutod.
Kozben a 3 tojasfeherjet habosra vered 175 gr cukorral,1 kiskanal citromlevel,es rakened a felig megsult tesztara,majd
 tovabb sutod meg 15-20 percet ,amig a hab jo kerges lesz.
                  
              Ennyi a recept nem komplikalt barmilyen kezdo haziasszony is el tudja kesziteni."


 Az eperdzsemet is rebarbarával fogom az idén is eltenni, hisz itt Székelyföldön van rebarbara elég. Az epret is várom, de az az idén kevés lesz, az az érzésem...

 A dzsemet Oetker 3:1 dzsemfix hozzáadásával készítem. (6o dkg eper és 4o dkg rebarbara...)

A rebarbaráról itt.  Nektek van ilyen növény a kertetekben? Esetleg árulnak a piacon arra ilyesmit?

2013. május 4., szombat

gyömbéres jeges tea

 mentateát főzök, mézzel gyömbérrel (megpucolom, feldarabolom) citrommal ízesítem, s egy éjjel állni hagyom....leszűröm, jéggel kínálom:) eddig szegfűszeg volt gyömbér helyett, de Both Eri rászedett a gyömbérre a tegnap:) próbáljátok ki!
a kis konyhakertünkben találtam három-négy fej salátát. Esztitől kaptam friss spenótot, felturbózva vele s néhány szem retekkel igazi tavaszi egészség-salátát varázsolt Pálma az asztalra. Spenótot most ettem először nyersen salátában. De nem utoljára. Tudom, tudom, hogy például Encó azt mondaná: na, a komámasszony most találta fel a spanyolviaszt?!:))