2017. május 19., péntek

Heti menü - tavaszi reggelik

Szeretjük a leveseket, az azt jelenti, hogy kb háromszor-négyszer főzök levest egy héten s minden nap felszolgáljuk.  Kb. kétszer készítek húst, egyik csirke, másik sertés vagy marhahús. Ugyanakkor halat is jó lenne, bár azt nem minden héten, de akkor helyettesíthető tonhalas szendvicskrémmel, ilyesmi. Elvétve természetesen még fellelhető a protein:), például kolbász, császárszalonna az egytáltételekben s a felvágottban (Sonka és kolbászféle. Inkább ritkábban, de „tiszta húsból” legyen.) Darált húskészítményeket ritkán vásárolok, a virslit lassan elfelejtjük. Kb egyszer készítek hetente rakott egytálételt vagy főzeléket,  s egyszer tésztafélét (ide tartozik a gombóc is vagy a derelye).
Idényzöldség és gyümölcs mindennap helyet kapna valahogyan. Kinek hogyan lehet becsempészni minél többet a menüjébe. J
Két hétre válogattam reggeliket, később megírom a levest második fogással. A vacsora az sokszor maradék vagy „pár falat” ez-az. Igyekszem a vacsorát egyszerűen megoldani, mert a jó alváshoz, s a minőségi reggelihez elengedhetetlen feltétel éjjelre a tehermentesített gyomor! :D
Akkor ma a reggelik közül lehet válogatni:


REGGELI menü két hétre
(a fotók a blogomról korábbi receptekből)
A reggeli az egyik kedvenc asztalközösség nekünk. Erről írtam régebben ITT. Most, hogy pici baba van újra, nehezebben térek vissza ehhez a kedves napszakhoz, de ezzel a bejegyzéssel is lendítek egyet magamon. :) A reggelikhez mindig csak egyféle étel van, így egész héten változatos és különleges lehet egy kis odafigyeléssel. Ugyanakkor gazdaságos is egy nagyobb családban, ha nem közkívánatra rámolják ki a hűtőt minden reggel. Hetente kétszer van gabonaféle és gyümölcs és magvak tejtermékkel, vagy teljeskiőrlésű péktermék, barna kenyér dzsemmel, tejes kávéval. Kétszer-háromszor tojásféle, vagy szendvics zöldséggel (kenőke, zakuszka, vinetta stb). Egyszer palacsinta vagy croissant vagy hasonló. Egyszer pépes reggeli (tejberizs vagy dara) gyümölccsel, vagy poharas krém (házi túrókrém, sajtkrém magvakkal, gyümölccsel). Szombaton vissza kell hozzam a szokást, a meglepetés reggeliket. Vasárnap csak a hétvégi sütemény kerül kávéval, kakaóval, teával az asztalra.
Amelyik reggelihez recept kell, lassan feltöltöm majd fotókkal, ha sikerül. J

Hétfő: Natúr műzli joghurttal, almával vagy más gyümölccsel. Én a zabpelyhet szeretem forró tejjel leforrázva néhány fagyasztott gyümölccsel megszórva, ha nincs friss gyümölcs. Lassan szoktatom a többieket is a cukormentes dolgokra.
Kedd: Tükörtojás lágy kenyérrel, savanyú uborkával vagy friss zöldséggel
Szerda: Amerikai palacsinta zabpehellyel készítve, idénygyümölccsel, amit posírozok egy kevés karamellezett cukron. Amennyiben nem elég édes (pl. most a rebarbara esetében) még egy kis mézzel, édesítővel fokozom. (később recept)
Csütörtök: Zakuszkás vagy medvehagymás sajtkrémes kenyér, gyümölcsturmix
Péntek: Tejberizs eperrel vagy a fagyasztóból áfonyával
Szombat: Omlett salátával, retekkel, barna kenyérrel
Vasárnap: Túrós süti kávéval, kakaóval

 2. hét
Hétfő: Friss barna kenyér dzsemmel vagy melegszendvics maradékokból, kakaó
Kedd: Tojásrántotta friss zöldséggel
Szerda: Májkrémes pirított kenyér sajttal, uborkával
Csütörtök: Express croissant, tea, kávé
Péntek: Padlizsán vagy cukkinikrém főtt tojással, paradizsommal
Szombat:  Házi tejszínes sajtkrém sült banánnal, zabpehellyel
Vasárnap: Zserbó teával


Itt a bodzaszezon. Üdítőnek, teának sok citrommal, kevés mézzel nagyszerű reggelire is. A bodzavirágot adagonként, zacskóban lefagyasztom, hogy más évszakban is elkészíthessem a hideg teát. Jobban szeretem, mint szörpnek eltéve, mert az sok cukrot hordozhat. 
























2017. május 18., csütörtök

Heti menük a Mutter konyháján


Gyesre mentem, mindig ilyenkor írtam blogot, így hát újra aktiválom a Mutter konyhája blogomat. CSAK VICCELEK! 
Alig találom az új napi program között magam, nemhogy a konyhát...éppen ezért nekem még rendszerezettebb kell legyen a heti menü megírása, hogy gördülékenyebb legyen hét közben a vásárlás (csak egyszer vásárolok), s ne csak egyszerű hanem nagyszerű is maradjon a főztöm.
Kérték többen, hogy írjak heti menüket néha évszaknak megfelelően, s természetesen olyan egyszerű-nagyszerű módon. Például én mindig egyik fogást főzök csak egy nap. Levest ma, s ez holnap is lesz, főételt pedig holnap, mert ma még van a tegnapiból. Természetesen a menüírás azért van, hogy legyen mibe kapaszkodni, de egy idény zöldség jó árban való beszerzése, vagy csupán egy sóhaj-óhaj szeretteimtől könnyen eltéríthet tőle.

Nem ígérem, hogy rendszeresen írok, de igyekszem minden hónapban, amikor sikerül, begépelni a a tavalyi vagy idei kalendáriumból a menütervem  (tehát nem biztos, hogy a menü éppen aktuális nálunk :D). De így a fogódzó megmarad a lányaimnak is... ;)

Ha téged is érdekel, az oldalszélen kérlek jelöld be a válaszod a kérdésemnél. Több válasz is lehetséges.
Köszönöm.


2017. március 2., csütörtök

Mákos guba torta




Szinte így készült az alábbi recept szerint ( a tojáshab előtt én még leöntöm 1csomag fél liter tejben elkészített vaníliás pudinggal), csak tortaformában. Sulis kifliből. Mert mi megesszük. Így vagy úgy. :)

2017. január 21., szombat

Különleges citrus krémtorta


Hozzávalók:
Az alaphoz:
  • 12-15 dkg darált keksz (háztartási kekszet használok)  
  • 5 dkg olvasztott margarin,
  •  cukor ízlés szerint 
A krémhez:
  • 4 tojás
  • cukor ízlés szerint
  • 2 csomag vaníliás cukor  
  • 1 vaníliás pudingpor
  • 250 ml habtejszín
  • egy veder (900gr) 20%-os tejföl
A citrus toppinghoz:
4 narancs és 1 citrom meghámozva, turmixolva
3 kanál cukor
3 kanál étkezési zselatin
szegfűszeg, fahéj, friss reszelt gyömbér

1-2 narancs a díszítéshez


Az alaphoz a hozzávalókat összemorzsolom és a tortaforma aljára simítom, amit előtte kibéleltem sütőpapírral (hogy kiemelhessem majd). Előmelegített sütőbe tolom és 15 percig sütöm nem túl forró sütőben (kb. 150-180 C fok). Hűlni hagyom.
Addig készül a krém: a cukrot, vaníliás cukrot a  a tojásokkal habosra keverem, hozzáadom a tejszínt és a pudingport és óvatosan csomómentesre keverem, majd végül a tejfölt is belekavarom. 
A félig kihűlt kekszes alapra öntöm a krémet és 180 fokos sütőben kb 25-30 percet sülni hagyom. Akkor kész, ha pirosodni kezd a szélén, de a közepe rezgős marad.
A topping: a turmixolt narancsot és citromot a cukorral főzni teszem. Ízesítem a reszelt gyömbérrel, fahéjjal, kevés őrölt szegfűszeggel. Kevés vízben (max. 1 dl) feloldom a zselatint, felmelegítem, hogy teljesen elolvadjon, majd hozzákeverem a citrus sziruphoz. Hűlni hagyom, s ha kezd kocsonyásodni, ráöntöm a tortára. Hűtőben 2 órát dermedni hagyom.

Igazi kulináris élmény, pedig ez is csak egyszerű-nagyszerű... amilyen az én konyhám igyekszik lenni.
Jó étvágyat!




2016. február 14., vasárnap

cheesecake muffin és torta sajtkrém vagy mascarpone nélkül

Oreo kekszes (most éppen"time" kekszes) cheesecake muffin
Az egyik kedvenc. Én így készítem egyszerűen:
  • 30 Oreo keksz vagy más hasonló kerek kakaós krémmel töltött keksz
  • 90o gr tejföl (egy veder 20 százalékos zsírtartalmú)
  • 225 gr. cukor
  • vanília eszenc
  • 4 tojás felverve
  • 1 kis doboz tejszín felverve
  • csipet só
  • meggy vagy más gyümölcs
a kekszeket a muffin poharak aljába teszem. A tojást kikeverem a vaníliával, cukorral, hozzáadom a tejfölt, csipet sót s végül óvatosan a felvert tejszínt. A kekszekre kanalazom, megszórom lecsöpögtetett meggy befőttel vagy aszalt áfonyával. Forró sütőbe tolom és addig sütöm, amíg kezd pirulni a széle, de a közepe még jó rezgős. Mikor kihűl akár tetejére is boríthatom,úgy is jól mutat. Én szeretem a színes muffin papírokat. Muffin tálcán is mutatós.




Ugyanígy készül az alábbi két torta is, csak nem oreo kesszel. Az alap sima háztartási keksz ledarálva (500 gr a két tortához) 250 gr vajjal összedolgozva. Kevés porcukrot, vaníliát is lehet hozzáadni. belesimítjuk a két torta forma aljába és betesszük a sütőbe. Közben elkészítjük a sajtkrémet (a fenti adagot a fenti módon). Ha ropogósra sült a kekszalap a sütőben, kivesszük rákenjük a sajtkrémet és visszatoljuk a sütőbe. Ezt is addig sütjük amíg a széle pirulni kell, középen még rezgős állagú. Ha kihűlt díszíthetjük tejszínhabbal, gyümölccsel vagy egyszerűen gyümölcsdzsemmel szívet formázva rá. A szív alakúra fagyasztott erdei gyümölcsöt tettem úgy, hogy 300 ml szörpös vízben egy pudingot feloldottam kevés cukorral, tűzre tettem, s mikor főni kezdett volna beletettem a fagyos gyümölcsöt. Mikor főni kezdett, folytonos kavarás mellett besűrűsödött, s hamar a tortára öntöttem. Rövid idő alatt megszilárdul a torta tetején és szeletelni is lehet. Egyik kedvencünk. 
A KÉPEN LÁTHATÓ SÜTEMÉNYT ÉS TORTÁT KAMILLA LÁNYOM (12) KÉSZÍTETTE  EGYEDÜL. Nem lehet elrontani, szerintünk. :)








Pikáns sajtgolyó

Ricotta sajtot, vagy sós sajtot összekeverek chili paprikával, borssal, kevés zöldfűszerrel,  gombócokat formázok és füstölt reszelt sajtba forgatom, majd ropirúddal átszúrom. A többi sajt mellett jó kis falat a svéd asztalon.



2015. június 12., péntek

Nyári itókák

Jön a nagy meleg, termeljük a sok finom innivalót:
1. mentatea lehűtve kevés mézzel vagy cukorral, sok citrommal, gyömbérrel(5 liter a minimum:)
2. Bodzaüdítő - én is ilyen módon készítem - most hallottam L. Tündétől az ötletet, hogy a bodzavirágot adagokban le lehet fagyasztani, és télen is friss bodzaüdítőt készíthetünk. Megpróbálom, mert a szörp nekünk nem igazán jön be.
3. Rákaptam a turmix italra, ez egy étkezést is helyettesíthet nálam. A mostani nagyon finom lett. Rebarbara kompótot készítettem így. Mikor kihűlt, kevés mézzel is ízesítettem, hozzáadtam egy kis vödör joghurtot, pár eperszemet, s egy banánt. Sok jéggel összeturmixoltam, s kész is! Ma csak ezt "eszem".:)
S mikor ezek nincsenek, akkor sima szűrt vizet kis mentalevéllel, citromkarikával tartok a konyhai kancsóban, s ahhoz is adok egy kis jeget, hogy hidegen tartsa. Sokat kell inni...mondogatom itt mindenkinek. :)

Ma kaptam az Anyai szívek hírlevélben az ötletet, hogy jó a kertbe vagy udvarra kitenni a hűtőtáskába a vizet a gyerekeinknek, akár névre címkézett kis üvegeikben, vagy a poharaikat címkézzük a nagy üveg mellett. Így elkerüljük, hogy egész nap a konyha poharakból épített piramis és vízi csúszda legyen, különösen, ha még van néhány barát is a háznál. Ahányszor isznak, annyi pohár elővéve, annyiszor félrecsurgatva a víz, netalán limonádé a földön s itt-ott. Nekem ismerős.
Tehát, jó ötlet! Köszönöm.:)

2015. június 3., szerda

kedvenc eperdzsem receptjeim

 A rebarbarás eperlekvár ÉS a banános eperdzsem a kedvencem.





A hagyományos eperdzsemen kívül, ezt a két változatot szoktam készíteni (bár többet kipróbáltam, de ezek maradtak hagyományosnak nálunk). Egyik évben egyiket, máskor a másikat készítem néhány üveggel. Zilahon, ha hozzájutottam a rebarbarához és gyömbérhez, ezt adtam ajándékba többször is. Most küldöm a receptet hozzá ajándékba. (bár akkor is odaadtam, aki kérte:D)

A rebarbarás eperlekvárt EZ a recept szoktam készíteni.

A banánosat pedig ÍGY.

2015. május 26., kedd

Epres panna cotta



 A receptajánlatot köszönöm Both Erikámnak.

Magyarul a  recept ITT.
Startból 3 adagot készítettem (mint a képen látható), nagy család, szomszédnak is jusson, s vendégnek...:) De mire megdermedt a krém az epernek csak fele volt meg, ezért hamar előszedtem a fagyasztóból a maradék áfonyát, s azzal lett teljes a kép. Én a tejszín helyett bolti tejfölt használtam, előző tapasztalatok miatt. Szerintem így sokkal finomabb. :)


2015. május 21., csütörtök

Fahéjas alma-rózsák

Elkészítettem régen is, az nem volt ilyen formás, de finomabb volt. Itt írtam róla. 
Ezt pedig ennek a videónak a segítségével készítettem.
Az az igazság, hogy nem sokszor ismétlem meg. Nagyobb a látvány, szerintem, mint amennyire finom. Vagyis jobbnak tűnik az ilyen leveles tésztából nekünk az egyszerű almás pite fagylalttal (ezzel az almaadaggal, citromban való puhítás nélkül, megtöltöm a levelestésztát: ráhelyezem a lapra, cukrozom, fahéjazom és feltekerem, megszurkálom a tetejét megsütöm. Ennyi). Finom karamellizált lesz az alja...yammi). És persze, kiadósabb is.