2014. december 15., hétfő

pincér, szakács a háznál adventben...

az idei adventi kalendáriumból (a közös családi tevékenységekből) ennek az éttermes játéknak nagy sikere volt:) A nagyobb lányom azt mondta, hogy: na, ezt is megcsinálom majd én is a gyerekeimnek! Nem kell ennél nagyobb köszönet nekünk szülőknek. 
(azt bevallom, nem mindegyik adventi nap vagyok ilyen boldog, amikor például nem sikerült a képeslapokat se elkészíteni és a drágáim mindennap várják, hogy mikor pótoljuk be.... kivéve az imanaptárt. az állja a helyét!)



2014. december 6., szombat

Három kedvenc recept sütőtökből

 Sütőtökös palacsinta a fő kedvencünk. Ez már hagyomány lett nálunk. A téli reggelek kezdetét egy ilyen reggelivel megnyitni már nem is olyan szomorkás. :) Tavaly leírtam a receptjét ITT.

 A sütőtökkrém leves pirított tökmaggal és kenyérkockával
pedig igazi jó ötlet, ha a vendégnek mondjuk valami ínyencséget akarunk előételnek. A nagylányommal ez is kedvencünk lett, mint minden leves, ami krémes, tejszínes...:D
60 dkg sütőtököt megsütök, meghámozok és pürésítek. Kevés vajon vagy olajon 1 nagyobb fej vöröshagymát. két kis gerezd fokhagymát megpárolok, felöntöm húsleves alaplével (vagy vízzel és házi ételízesítővel), hozzáadom a sütőtökpürét. Fűszerezem egy kis reszelt gyömbérrel (vagy máskor Cayenne borssal/paprikával vagy csilivel), fehér borssal, sóval. Ha felforrt gazdagítom kb 1 dl tejszínnel. Pirított tökmaggal, kenyérkockákkal tálalom. Jaj, de finom!


Még van valami, amit ha nem is annyira díjaztunk, mint az előző kettőt, de ha sütőtök, akkor csak ez a süti jöhet szóba:
Sütőtökös sajtkrém torta
(én nem tortaformában sütöttem,így kiadósabb. Egyébként is tömény.)
A recept hozzá innen.






2014. december 2., kedd

Alma pongyolában


Palacsintatésztát, pongyolát, készítek az almákhoz (2 tojás,2 tk cukor,100 g liszt,125 ml tej, csipet só) és félre is teszem állni egy kicsit, amíg előkészítem az almát.

3 almát megmosok, közepéről eltávolítom a magházat, s felkarikázom nem túl vékony szeletekre. Három almából kb. 12 szelet lesz. 1 cs vaníliás cukorral és fahéjjal megszórom.  A palacsintatésztába forgatom és nem túl sok olajban, lassú lángon kisütöm (megforgatom közben). Margarinban, vajban sütve még finomabb.
Megszórom fahéjas porcukorral.
Téli gyertyafényes estékre igazi csemege egy tea mellett a családnak!





    2014. november 28., péntek

    Előre elkészíthető köretek

     No, nem arra gondolok, hogy napokkal előtte, hanem például vasárnap nekünk mindig gyorsan "terülj, terülj asztalkám" kell legyen, mert az ebédet nem kell elsietni, viszont délután a férjem már a 2. vagy 3. istentiszteleten kell részt vegyen, ezért az előkészületekkel hamar meg kell legyek.
    A húsleves, vagy más leves, megfő szombat este, ez oké. A sütemény is szombaton elkészül, természetesen. A hús megsül vasárnap kora reggel, vagy míg imaházban vagyunk (lassú tűzön a sütőben-ím mekkora előny, ha valaki az Úr házában lakik egész életében :). Sokszor csak a negatívumokat hallom ezzel kapcsolatosan, hát ezért is pedig csak örülni lehet!). Mikor haza érünk, már csak a köretet tolom be még a sütőbe, hogy mindennek kicsit megpiruljon a tetejük. Készen is vagyunk!.
     A köret nagyon egyszerű: bármilyen zöldség legyen itthon, felkarikázom, s tálba helyezem szépen (igen, hagymát is...így még a gyerekek is legalább hozzányúlnak:P). A répát, borsót, krumplit, ilyesmit előtte megpárolom egy kicsit sós vízben. De ha csak krumpli van, az is nagyszerű! Megfőzöm, s karikázom egy tálba, mint a rakott krumplihoz. Közben a rétegeket sózom, borsozom, majoránnát vagy/és egyéb zöld-fűszereket is használok. Ha kész, leöntöm tejszínnel vagy fehér mártással, kicsi sajtot reszelek rá, és mehet is "barnulni". Hamar átmelegedik, megpirul és nagyon finom!



    2014. november 25., kedd

    kenyérrudak téli estére

    Pizzát készítettem, és természetesen nehezen szokom, hogy ne akkora adagot készítsek mindig, mint ha...mintha vendég is lenne. Szóval, "leesett" a tésztából egy darab, s gondoltam inkább készítek sajtos ill. sós-borsos kenyérrudakat belőle. Tea mellett, jó hangulattal, majd egy kis olvasás mellett kiváló előétel lett belőle.
    Hozzávaló: Sima kelt tésztából annyit elkülönítünk, amennyi jólesik (itt leírtam a pizzatészta receptjét). Nem kelesztem az összedolgozott tészát, hanem azonnal dolgozom vele. Kisebb egyenlő darabokra osztjuk.
     egyenként elsodorjuk
     középen kettéhajtjuk és összecsavarjuk
     olívaolajjal megkenem, hogy ragadjon rá a só, bors, vagy épen sajt
     durva sóval megszórom
      borssal is
    lett néhány sajtos is
     a fóliát is megkenem olajjal, hogy ne ragadjon a tésztához, amíg kel
     letakarom és 20 percet meleg helyen pihentetem
     én a sütőbe teszem 50 fokon a pizzával együtt
     Mártogatósnak is kitűnő (a miénk fokhagymás joghurtmártás volt)
     MÁSKOR SE DAGASZTOK KEVESEBB PIZZATÉSZTÁT. Úgyis jön haza a nagy fiúnk karácsonyra! :))).