Főzni és enni adni szeretetet jelent. Ha ezt Jézus nevében tesszük, egyik legszebb szolgálatunk lehet Isten, családunk és az emberek örömére.
2011. október 14., péntek
2011. szeptember 19., hétfő
Tepsis krumpli egészben és gazdagon díszítve:)
Ez is a finom vacsora része volt Boros Emiéknél Udvarhelyen. Szerintem így készül (de Emi kijavíthat):
Kiolajozom a tepsit és hagymát karikázok rá meg fokhagymát. Erre fektetem a meghámozott bevágott krumplikat, amit kolbászkarikákkal és répakarikákkal megtűzdelek. Fűszerezem (gondolom só, bors,ami ízlik:) Fóliával letakarva sütőbe tolom, s ha megpuhult, leveszem a fóliát és a hagymás lével locsolgatva kicsit megpirítom. Ropogós, finom, kiadós, mutatós... mit mondjak még? De a legfontosabb jellemzője az volt, hogy nagyon sok szeretettel volt feltálalva s elfogyasztva az asztalnál. Hát ezt már nem tudtam lefényképezni, mert a leglényegesebb pillanatoknál én elfelejtem, hogy van fényképezőgép, de az már nem is erre a blogra került volna talán:). Köszönjük, Emi. Kérlek küldd el a másik krumplis tál receptjét is nekem. Köszi.
Kiolajozom a tepsit és hagymát karikázok rá meg fokhagymát. Erre fektetem a meghámozott bevágott krumplikat, amit kolbászkarikákkal és répakarikákkal megtűzdelek. Fűszerezem (gondolom só, bors,ami ízlik:) Fóliával letakarva sütőbe tolom, s ha megpuhult, leveszem a fóliát és a hagymás lével locsolgatva kicsit megpirítom. Ropogós, finom, kiadós, mutatós... mit mondjak még? De a legfontosabb jellemzője az volt, hogy nagyon sok szeretettel volt feltálalva s elfogyasztva az asztalnál. Hát ezt már nem tudtam lefényképezni, mert a leglényegesebb pillanatoknál én elfelejtem, hogy van fényképezőgép, de az már nem is erre a blogra került volna talán:). Köszönjük, Emi. Kérlek küldd el a másik krumplis tál receptjét is nekem. Köszi.
2011. szeptember 10., szombat
egy a háromhoz vagy többhöz:)
Egy paradicsompüre a háromhoz : pizzaszószhoz, bolognai mártáshoz, paradicsomleveshez.
szeretettel közlöm újra néhány kérésre, meg aztán ez az év a paradicsom éve is:)
szeretettel közlöm újra néhány kérésre, meg aztán ez az év a paradicsom éve is:)
Hozzávalók a konzervpüré elrakásához: kb. 3 kg paradicsom, 1 kg hagyma, 5-7 piros húsú paprika, mustár 2 kanállal, ecet 1, 5-2dl (9 százalékos), bors kiskanálnyi, só 1 kanállal, 1o kanál cukor, 1 kiskanál szalicil. Én olaszosan szeretem ezért még teszek bele néhány gerezd fokhagymát, és zöldfűszereket: bazsalikom, oregánó, babérlevél stb.
A paradicsomot, hagymát, paprikát (esetleg fokhagymát, zöldfűszereket) megmosom, beledarabolom a fazékba. Lassú tűzön 1 órányit rotyogtatom, közben megkavargatom. Majd botturmix géppel pépesítem, nagy szűrőn leszűröm és visszateszem a tűzre, hozzáadom a többi hozzávalót és befőttesüvegekbe töltöm, mint Uncle Ben's finomságait szokták:) Majd szárazdunsztba hagyom kihűlni.Ugye egyszerű? Ezt tényleg megéri házilag elkészíteni. Aki nem hiszi, kérjen tőlem kóstolót. Kap ajándékot:)
2011. július 15., péntek
Dobigálós savanyúság
hogy könnyebb legyen kikeresni, ide előre hoztam az őszi bejegyzésem:) puszi...
vagy hordós savanyúság, amibe azt dobigálunk télire, ami éppen van:)
most volt itthon pár paprika meg egy nagy fej káposzta a szokásos piaci vásárból megmaradva. a káposztát sóztam, kicsavartam a levét és a paprikába jó szorosan belenyomkodtam, hogy ne szálljon ki:) ezt dobtam a hordóba. majd még kerül az uborka, hagyma mellé karfiol és kitudja még mi:D
a hordó levét így készítem:
3o literes hordóhoz
vagy hordós savanyúság, amibe azt dobigálunk télire, ami éppen van:)
most volt itthon pár paprika meg egy nagy fej káposzta a szokásos piaci vásárból megmaradva. a káposztát sóztam, kicsavartam a levét és a paprikába jó szorosan belenyomkodtam, hogy ne szálljon ki:) ezt dobtam a hordóba. majd még kerül az uborka, hagyma mellé karfiol és kitudja még mi:D
a hordó levét így készítem:
3o literes hordóhoz
- 12, 5 l víz
- 1,5 kg cukor
- 6o dkg só
- 7, 5 dl 2o% ecet
- 7,5 dl 15% ecet
- 35 gr trimsó
- 12,5 gr citromsav
- 12,5 gr babérlevél
- 12,5 gr borkén
- 43 gr nátriumbenzoát
- 25 gr szemesbors
- 2oo gr mustármag
- torma ízlés szerint
2011. július 12., kedd
Egészséges, és mégis nagyon finom!:)
Csirkecombok zöldségágyon
Mindenféle zöldséget megpucolok és feldarabolok, majd egy tűzálló tepsibe helyezem őket. Fűszerekkel megszórom. Kevés(!) vizet öntök rá, kb 2 deci.
A zöldségre helyeztem a fűszerezett csirkecombokat és fólia alatt sütöttem kb. egy jó órát. Aztán levettem a fóliát és megpirítottam a combokat a tetején. Csak annyi zsírt kap a zöldség,amennyi a húsról lecsöpög. Egészséges és nagyooon finom. Még krumplipürét is készítettem mellé, mert a krumplit nem kockáztam a zöldség közé:D Sajna, arról már nem készült kép, amikor kész lett, mert a vendégek megjöttek, és ilyenkor én már elfelejtem a fényképezőgépet...:) A receptet a szilágycsehi Piroskától kérdeztem a Hargitán. Köszönöm:)
Málnás-ribizlis tiramisut is rögtönöztem a napokban, amire az "ihletet" Ősz Nusi néni adta. Köszönöm. Sütöttem egy 6 tojásos kakaós piskótát (4 tojásos is elég lett volna). 4 kanál málnát kis vízzel és cukorral felmelgítettem, egy kis rumeszenccel ízesítettem, majd összetörtem és jól meglocsoltam a piskótát vele. Egy veder 12 százalékos tejfölt kikevertem egy félkész termékkel:P, vaniliás krémporral (volt itthon egy, azt írja rajta, hogy 500 ml tejjel kel felverni, de szerintem friss bolti tejföllel finomabb:). Rákentem a piskótára, majd megszórtam kakaóval (ezt tiramisu-rutinból csináltam, de nem rontotta el), aztán ráhalmoztam a finom gyümölcsöket. Még készítek hasonlót.
Most nyáron is főzök-sütök eleget, csak kevesebb időt tudok szánni arra, hogy megörökítsem. De majd megint jelentkezem. Köszönöm azoknak, akik jelezték, hogy hiányoztam:)
Mindenféle zöldséget megpucolok és feldarabolok, majd egy tűzálló tepsibe helyezem őket. Fűszerekkel megszórom. Kevés(!) vizet öntök rá, kb 2 deci.
A zöldségre helyeztem a fűszerezett csirkecombokat és fólia alatt sütöttem kb. egy jó órát. Aztán levettem a fóliát és megpirítottam a combokat a tetején. Csak annyi zsírt kap a zöldség,amennyi a húsról lecsöpög. Egészséges és nagyooon finom. Még krumplipürét is készítettem mellé, mert a krumplit nem kockáztam a zöldség közé:D Sajna, arról már nem készült kép, amikor kész lett, mert a vendégek megjöttek, és ilyenkor én már elfelejtem a fényképezőgépet...:) A receptet a szilágycsehi Piroskától kérdeztem a Hargitán. Köszönöm:)
Málnás-ribizlis tiramisut is rögtönöztem a napokban, amire az "ihletet" Ősz Nusi néni adta. Köszönöm. Sütöttem egy 6 tojásos kakaós piskótát (4 tojásos is elég lett volna). 4 kanál málnát kis vízzel és cukorral felmelgítettem, egy kis rumeszenccel ízesítettem, majd összetörtem és jól meglocsoltam a piskótát vele. Egy veder 12 százalékos tejfölt kikevertem egy félkész termékkel:P, vaniliás krémporral (volt itthon egy, azt írja rajta, hogy 500 ml tejjel kel felverni, de szerintem friss bolti tejföllel finomabb:). Rákentem a piskótára, majd megszórtam kakaóval (ezt tiramisu-rutinból csináltam, de nem rontotta el), aztán ráhalmoztam a finom gyümölcsöket. Még készítek hasonlót.
Most nyáron is főzök-sütök eleget, csak kevesebb időt tudok szánni arra, hogy megörökítsem. De majd megint jelentkezem. Köszönöm azoknak, akik jelezték, hogy hiányoztam:)
2011. június 6., hétfő
Eperdzsem, de nem egészen:)
Nagy családnak s a hozzánk tartózó vendégeinknek készítem az eperdzsemet. Csak egy-egy évben érzem úgy, hogy jó árban tudom megvenni a gyümölcsöt hozzá, sosem tűnik elég kiadósnak.
Tehát figyelem! Az én eperdzsemem tartalmaz néha almát, néha rebarbarát jó nagy nyomokban.... De mivel senki nem hallja a figyelmeztetést, hát nem szokták tudni... Csak azt érzik, hogy olyan édes-savanykásan finom az eper Budaiéknál...:) Ha a nagyobb gyerkőceim elolvassák ezt a pósztot, hát nem csalódnak, mert olyan ez is, mint a "karácsonyi angyal" nálunk. Azt se hazudtam nekik soha, mégis jól esett:)
Tehát figyelem! Az én eperdzsemem tartalmaz néha almát, néha rebarbarát jó nagy nyomokban.... De mivel senki nem hallja a figyelmeztetést, hát nem szokták tudni... Csak azt érzik, hogy olyan édes-savanykásan finom az eper Budaiéknál...:) Ha a nagyobb gyerkőceim elolvassák ezt a pósztot, hát nem csalódnak, mert olyan ez is, mint a "karácsonyi angyal" nálunk. Azt se hazudtam nekik soha, mégis jól esett:)
Jaj, látom, hogy részletesebb recept kérettetik. Sajnálom, ha csalódást fogok okozni, de én nagyon egyszerűen dzsemezek. Oetker 3:1 dzsemfix porral. Három kiló gyümölcshöz (aminek esetemben fele eper, fele rebarbara) egy kb. jó kilónyi cukrot főzök szigorúan a tasakon leírt használati utasítás szerint, ami nagyon könnyű és gyors. Hát lám-lám, a kamrám ilyen csitt-csatt munkák eredménye....DE majd ha nagymama leszek, akkor majd én is mint Piroska mama, akkor majd sok kompótot is elrakok, pikáns és édes savanyúságot, s üstben is főzök lekvárt, meg a gyerekeimnek is befőzök. No,lehet csak a legutolsó tervem sikerül...:)
2011. június 1., szerda
Kedvenc szülinapi tortám
Gyümölcsös-krémsajtos brownie torta
Köszönöm Ottisnak a receptet.
Annyi különbséggel, hogy a gyümölccsel nem sütöttem a süteményt már, áfonya helyett vegyes erdei gyümölcsöt használtam, és gyümölcskocsonyát is tettem a tetejére.
AKKOR A RÉSZLETESEBB RECEPT:
Hozzávalók a tésztához: 20 dkg csokoládé, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 tojás, 10 dkg liszt. A vajat (margarint) felolvasztom kissé és kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a 3 tojást egyenként, a lisztet, s utoljára a felolvasztott csokit. A tortaformába egyengetem és forró sütőben (180 fokos) kb. 15-20 percet elősütöm. Közben a krémet elkészítem: 25 dkg krémsajtot (itt írtam a házi krémsajtról, ebben az esetben egy 20 százalékos 900 grammos kisvödör tejföl kellett hozzá) plusz 15 dkg tejföllel a 4 vaniliacukorral, 3 kanál cukorral elkeverek, majd hozzákeverem egyenként a 3 tojást is. Ezt a krémet ráöntöm az elsütött piskótára, majd visszatolom a sütőbe az egészet kb. 15-20 percig. Pirosodik a teteje a szélén, de a közepe picit rezgős marad. Kivesszük, s ha kicsit hűlt, a tetjére ráhalmozok kb. 400gr jól lecsöpögtetett gyümölcsöt (most az eper volt frissen s maradék kiolvasztott egyéb) és tortazselét készítek a tasakon írt recept szerint. Ha teljesen kihűlt (hűtőben) akkor ajánlatos szeletelni.
Annyi különbséggel, hogy a gyümölccsel nem sütöttem a süteményt már, áfonya helyett vegyes erdei gyümölcsöt használtam, és gyümölcskocsonyát is tettem a tetejére.
AKKOR A RÉSZLETESEBB RECEPT:
Hozzávalók a tésztához: 20 dkg csokoládé, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 tojás, 10 dkg liszt. A vajat (margarint) felolvasztom kissé és kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a 3 tojást egyenként, a lisztet, s utoljára a felolvasztott csokit. A tortaformába egyengetem és forró sütőben (180 fokos) kb. 15-20 percet elősütöm. Közben a krémet elkészítem: 25 dkg krémsajtot (itt írtam a házi krémsajtról, ebben az esetben egy 20 százalékos 900 grammos kisvödör tejföl kellett hozzá) plusz 15 dkg tejföllel a 4 vaniliacukorral, 3 kanál cukorral elkeverek, majd hozzákeverem egyenként a 3 tojást is. Ezt a krémet ráöntöm az elsütött piskótára, majd visszatolom a sütőbe az egészet kb. 15-20 percig. Pirosodik a teteje a szélén, de a közepe picit rezgős marad. Kivesszük, s ha kicsit hűlt, a tetjére ráhalmozok kb. 400gr jól lecsöpögtetett gyümölcsöt (most az eper volt frissen s maradék kiolvasztott egyéb) és tortazselét készítek a tasakon írt recept szerint. Ha teljesen kihűlt (hűtőben) akkor ajánlatos szeletelni.
2011. május 26., csütörtök
A mi mindennapi leveseink közé tartozik mától
a hagymaleves sajttal. Budapesten ettem ezt a francia levest a múltkori konferencián. Olyan jól esett, hogy alig vártam kipróbáljam. Különösen jól hangzik ez akkor is, amikor nem tudom milyen leves legyen ("üres" a kamra), vagy a második fogás már megvan. Mivel a hagyma nem egy tutti-nyerő a kis családom asztalán, hát francialevesnek mutattam be. Mindenki(!) jóízűen lakmározott belőle, persze a sajtos pirítós is mellette hívogató volt. Íme:
3 közepes hagymát nagyobb darabokra vágok, kis margarinon megfonnyasztom, majd megszórom egy kanál liszttel s felengedem húslevessel (nálam az utóbbi most ételízesítővel készült). Főzöm jó 10 percet, még utánaízesítek kis fehér borssal, őrölt szerecsendióval, ki mit szeret (vagy nem szeret:), s turmixolom. Majd 2 tojássárgát elkeverek egy kis tejszínnel (tejföllel) s lassan, hogy ne csomósodjon meg, felöntöm a forró levessel apránként. Lobban a leves egyet a tűzön, s kész is. Reszelt sajttal megszórom a leves tetejét. Fokhagymás (zöldfűszeres) sajtos pirítóssal tálalom. Hát, ezért is megérte a Hope for Europe konferenciára elmennem:)
3 közepes hagymát nagyobb darabokra vágok, kis margarinon megfonnyasztom, majd megszórom egy kanál liszttel s felengedem húslevessel (nálam az utóbbi most ételízesítővel készült). Főzöm jó 10 percet, még utánaízesítek kis fehér borssal, őrölt szerecsendióval, ki mit szeret (vagy nem szeret:), s turmixolom. Majd 2 tojássárgát elkeverek egy kis tejszínnel (tejföllel) s lassan, hogy ne csomósodjon meg, felöntöm a forró levessel apránként. Lobban a leves egyet a tűzön, s kész is. Reszelt sajttal megszórom a leves tetejét. Fokhagymás (zöldfűszeres) sajtos pirítóssal tálalom. Hát, ezért is megérte a Hope for Europe konferenciára elmennem:)
2011. május 19., csütörtök
Gyümölcsös ivójoghurt házilag
Egyszerű reggeli a joghurt műzlivel, kukoricapehellyel. Ha nincs idő másra, szerintem ez ideális sok gyereknek. De hát nem lehet mindig... Milyen jó, hogy mégis lehet többször, mert megtanultam házilag készíteni joghurtot, s azért lesz ivó- belőle, mert így kiadósabb. A barátném árulta el a finomság receptjét. Egy zománcos edénybe aludni hagyom a friss házi tejet szobahőmérsékleten úgy 12-15 óra hosszat, majd utána beteszem a hűtőbe néhány órára, hogy jól feljöjjön a föle. Igazi tejszínt kanalozok le a tetejéről, amit főzéshez-sütéshez használok. Nagyon szeretem. A többi tejet még hagyom egy éjjelt szobahőmérsékleten, s másnap egy nagy szűrőbe gézt helyezek, beleállítom egy edénybe, s beleborítom a joghurtot. Pár óra alatt lecsöpög a savó, amivel a levest szoktam behabarni. A tiszta "vastag"joghurthoz öntök egy kis édes tejet, és összeturmixolom. Mivel jön a gyergyói táborozás, eszembe jutott, hogy még van egy jó doboz áfonyám lefagyasztva. Így most gyümölcsként azt turmixoltam még hozzá. (adhatunk még hozzá cukrot, ha muszáj:). Egészséges, natúr, kiadós, és nagyoooon finom! Egy gond maradt csak, elég lesz-e ezentúl is hetente 10 liter tejet vásárolnom???:) Nagy család vagyunk, senki ne csodálkozzon, hisz ez csak főzésre jut meg kakaónak...
2011. május 6., péntek
Tejlepény eperrel
Úgy kezdődött, hogy pár szem eperrel akartam kedveskedni a gyerekeknek, mielőtt elutazom. Már írtam itt arról, hogy ilyenkor desszerttel díszítem a kevés gyümölcsöt:). Puding helyett eszembe jutott Kinga tejlepénye:
Hozzávalók : 1 liter tej, 20 dkg liszt, 10 dkg cukor, 3 db tojás,1 csomag vaníliás cukor, só
"Az összes hozzávalóból sima, csomómentes palacsinta tésztát keverünk. Kivajazott 25x25 centis tepsibe öntjük . 250 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje aranybarnává válik. A tészta sütés közben felhólyagosodik, amitől nem kell megijedni, mert miután kivesszük a sütőből visszaáll és simává válik a teteje. Hagyjuk langyosra hűlni és már tálalható is . Bármilyen lekvárral finom. A teteje megszórandó porcukorral. "
Ez lett hát vacsorára. Nagyon nagyon finom. Igaz, nem tudtuk kivárni a langyos állapotot, ezért nem olyan szépen szeletelt lett. Azt hiszem a tejbegríz helyett sokszor lesz még ilyen reggelire is. Persze nem eperből áll az élet:P, hanem dzsemmel, vagy csokiöntettel, vagy kakaóval is finom (a porcukrot a gyerekek nem nagyon kedvelik, azt mondják "poros" az étel tőle:). Miért került tejszínhab is az enyém tetejére?
Hát azért a kedves Márta a "hibás", ő ültette a bogarat a fejembe:D
Köszönöm ezt is, Márta.
Hozzávalók : 1 liter tej, 20 dkg liszt, 10 dkg cukor, 3 db tojás,1 csomag vaníliás cukor, só
"Az összes hozzávalóból sima, csomómentes palacsinta tésztát keverünk. Kivajazott 25x25 centis tepsibe öntjük . 250 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje aranybarnává válik. A tészta sütés közben felhólyagosodik, amitől nem kell megijedni, mert miután kivesszük a sütőből visszaáll és simává válik a teteje. Hagyjuk langyosra hűlni és már tálalható is . Bármilyen lekvárral finom. A teteje megszórandó porcukorral. "
Ez lett hát vacsorára. Nagyon nagyon finom. Igaz, nem tudtuk kivárni a langyos állapotot, ezért nem olyan szépen szeletelt lett. Azt hiszem a tejbegríz helyett sokszor lesz még ilyen reggelire is. Persze nem eperből áll az élet:P, hanem dzsemmel, vagy csokiöntettel, vagy kakaóval is finom (a porcukrot a gyerekek nem nagyon kedvelik, azt mondják "poros" az étel tőle:). Miért került tejszínhab is az enyém tetejére?
Hát azért a kedves Márta a "hibás", ő ültette a bogarat a fejembe:D
Köszönöm ezt is, Márta.
2011. május 4., szerda
Töltött fasírt csirkehúsból
Egy fél kiló darált csirkehúst fűszerezek sóval, borssal, pirospaprikával, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, egy kis gerezd reszelt fokhagymával. Hozzáadok egy kis tejben áztatott kenyérszeletet, egy felvert tojást. Egy őzgerincformát (vagy kalácsforma tepsit) kibélelek fóliával, majd császárszalonnával (hogy a csirkehús ne száradjon ki, meg a kis füstölt íz is nagyon jól jön neki:). Ebbe belehelyezem a hús felét, közepébe főtt tojást teszek, máskor egy kis szál kolbászt, rásimítom a hús másik felét és forró sütőben megsütöm először fólia alatt, majd levéve a fóliát, kiborítva a tepsiből egy tűzálló tálra, piros ropogósra. Kihűlve is finom és mutatós. Mint a töltött fasírt:)
2011. április 27., szerda
Sajtkrém torta (Cheesecake) így is úgy is:)
Chicagoban szerettem bele:)
Hazai módon ekészítem a sajtkrémet: két veder tejfölt (900 gr-osak), egyik 12 másik 20 százalékos egy szűrőbe borítva lecsepegtetek hideg helyen. Ez kb. egy éjjel alatt megvan, és jó kiló sajtkrém lesz belőle. Ennyi kell a fent látható vastagságú sajtkrém tortához, amibők kijön egy kisebb tepsire és egy tortára való. Vasatagabban szokták a krémet tenni erdedetileg (egy adagot csak egy tortalapra), de nekem az túl sok! Úgy láttama vendégek is szívesebben vesznek kétszer keveset, mint egyszer egy nagy szeletet:)
Alapot készítek a tortának. Van, hogy egy piskótát sütök. Ha tortaformában, akkor kettévágom és két torta lesz belőle. De a kekszes alappal az eredeti:
120-150 gr darált keksz (háztartási kekszet használok)
50-75 gr olvasztott margarin
cukor ízlés szerint
Ezt összemorzsolom és a tortaforma aljára simítom, amit előtte kibéleltem sütőpapírral, ha nem kapcsos az oldala. A tepsibe dupla adagot készítek (sütőpapírra ezt is,hogy kiemelhessem majd). Előmelegített sütőbe tolom és 15 percig sütöm nem túl forró sütőben (kb. 150-180 C fok). Ha kihűlt, ráöntöm a krémet:
Krém: A jó kilónyi sajtkrémet (amit a tejfölből nyertem, de lehet ez eredeti Philadelphia sajtkrém is:), kikeverek egy kis doboz (2 dl) felvert tejszínnel, 1 tasak vaniliás cukorral, 2 kanálnyi liszttel (vagy egy vaniliás pudinggal), egy kis csésze kristálycukorral. Én szoktam citromhéjat is reszelni bele. Ha citromosat készítek, akkor 2 citrom levét is beleteszem. Ezután mixerrel összekavarom és óvatosan 4 egész tojást is belekeverek egyenként. Ráöntöm az alapra, és 180 C fokon kb 40 percig sütöm. Nem kell piruljon a teteje, inkább rezgős marad a közepe, mint a brownie-nál:)
Kihűlés után diszíthető gyümölccsel, vagy ha nem citromos, akkor éppen kávés csokiöntettel:) Olyan finooom:)
Elkészítettem a nem sütéssel variált változatát is. Ilyenkor csak az alapot sütjük meg. A krémhez nem adunk lisztet, tojást, hanem a sajtkrémhez a tejszínt és egy tasak étkezési zselatint adunk kis tejben feloldva. Hasonlít az ismert joghurttortához. De én az előbbit szeretem sokkal jobban:)
2011. február 28., hétfő
Finomat sokaknak
Ez úgy történt, hogy a múltkor csak a "hagyományos" ebéddel készültem, s mivel a gyerekeink még nem nagyon hússzeretők, hát nem volt sok belőle. Közben megtudtam, hogy vendégek lesznek, a krumpliból is amit vettem, csak a családunk adagja maradt már krumplipürének megpucolva. Hát mit tegyek? Volt egy babos-kukorica konzervem, ezt hozzákevertem a bolognainak (vagy bolonyai?) készült darált húsos mártáshoz (ezt egyébként én szoktam krumplipürével is tálalni, nem csak spagettivel :). Kicsit chilisre sikerült, a jénai edény aljára simítottam. Ráterítettem a krumplipürét, majd egy kis maradék főzőtejszínnel leöntöttem, és volt egy kis kocka sajt is megszáradva,( amit előtte a tejszínben áztattam, hogy le tudjam reszelni). Ezt reszelve a tetejére szórtam,s betoltam a sütőbe míg pirulni nem kezdett. A család egyik kedvence lett így a krumplipüre. Szerintem más zöldséggel is finom az ilyen húsos mártás: pl. zsenge zöldbabbal.
Ha már finomat sokaknak szeretnék, nekem a gyümölcstorta torta a legkiadósabb, legegyszerűbb, leggyorsabb is, de nagy "klasszikus" tortaformában. Három tojásos piskótaalapra, egy zacskó elkészített pudingot öntünk (amilyen van:) s rá jöhet a gyümölcs. Télen ez utóbbi lehet a drágább, de inkább csak annak tűnik. Különösen, ha van fagyasztva nyárról:) Nekem ez már elfogyott. Végül bevonjuk gyümölcskocsonyával.
Ebből a tortából nem elég egyet készíteni, ha már neki kezdünk...:P
2011. február 26., szombat
Rakott krumpli franciásan
Elárulom,ezeket a recepteket ( az ezt megelőző bejegyzésben leírt quiche-t is) Myung Soo anyukájától tanultam réges régen:) Belgiumban.
Ehhez a rakott krumplihoz néha nem teszek semmilyen húsfélét, és úgy is nagyon finom. De ha teszek, akkor az aljára kockázom a kolbászt aztán másfél kiló főtt krumplit meghámozva, felkarikázok a tűzálló edénybe (közötte meglocsolom kis vajjal, ha nincs kolbász). Elkészítem az öntetet: 3 tojást felverek fél liternyi tejszínnel, sózom borsozom, pici őrölt szercsendió is mehet bele, vagy ki milyen fűszert szeret a krumplihoz, ételízestő stb. Ezzel leöntöm a krumplit. Reszelt sajttal megszórom a tetejét,és betolom a sütőbe, míg pirulni kezd. Jó étvágyat!A Kauflandban nagyon jó árban van dobozos főző(!)tejszín... mondom a zilahiaknak:D
francia lepény vagy a quiche
Házaspáros alkalomra valami sósat is szerettem volna vinni. A múltkor finom pizza és ínycsiklandozó szendvicsek voltak a sósak, hát erről jutott eszembe, hogy én francia lepényt viszek. Szeretem melegen, de hidegen is fogyasztható, és ekkor szépen szeletelhető akár vendégvárónak,előételnek is, ha tepsiben sütjük. Amennyiben inkább vacsorára melegen szeretnénk, ajánlom a kerek tűzálló tortaformát, és pizzaszerűen cikkenként jó felszolgálni.
Salátával főétel, másnap kihűlve szoktam uzsonnának is csomagolni. Kiadós, egyszerű és finom. A gyerekek rántottás pizzának nevezik, nem győzöm mondani, hogy ez nem az!:P
Amennyiben nagy lapos tepsit használunk jobb dupla adagot készíteni, mint én is tettem most.
Recept egy adagnak:
Tésztája: 25 dkg liszt, fél csomag Rama margarin (12 deka körül) , csipet só, egy kanál hideg víz. Ezt gyorsan összegyúrom, majd a tepsi formájára kinyújtom kerekre vagy négyszögűre (az utóbbi esetben zsírpapiron nyújtom ki, amit majd mindenestől belehelyezek a tepsibe). Megszurkálom a tetejét,hogy ne púposodjon fel (én most ezt elfelejtettem:P), és forró sütőben (180-200 fok) félig megsütöm.
Amíg sül, hamar elkészítem a tölteléket. "Ami van" (zöldség, hagyma, felvágott stb) összevágom, mint a pizzára is szoktuk, aztán 3 tojást 2, 5 dl tejföllel (tejszínnel) sóval, borssal felverek. A félig sült tésztára szórom a húst vagy/és zöldséget (van, hogy egy kis pirított hagymát szalonnával teszek csak rá. ez a francia lorraine!) ezután pedig nyakon öntöm a tojásos tejszínnel. A tetjére sajtot szórok és betolom vissza a forró sütőbe. Kb. 30 perc alatt készre sül.
Salátával főétel, másnap kihűlve szoktam uzsonnának is csomagolni. Kiadós, egyszerű és finom. A gyerekek rántottás pizzának nevezik, nem győzöm mondani, hogy ez nem az!:P
2011. február 15., kedd
profiterol
a képviselőfánk másik arca. ugyanúgy készítettem a fánkot, (az előző bejegyzésben) csak lecsurgattam csokimázzal. néha nem árt a lúdnak kövérnek lenni:D azt vettem észre, hogy mivel így jóval édesebb, kicsit lassaban fogy el. nem szombat estére éppen, de vasárnap délre így se maradt meg csak mutatóban pár darab a szülinaposoknak:P pedig 3 adagot készítettem... sebaj, volt torta!
ui. végre egy sütemény, amit mindenki szeret a családunkban...
ui. végre egy sütemény, amit mindenki szeret a családunkban...
2011. február 9., szerda
Képviselő fánk és hókifli
Képviselő fánkot sütni nagyon egyszerű. Kicsit hasonlít a palacsintasütés megtanulásához. Kevés hozzávaló kell, hamar megy és fogy, igazából a tészta állaga a lényeg (a receptben megadott tojás mennyiségből lehet eggyel kevesebb kell, ha nagy a tojás pl.), és a sütés hogyanja (forró sütőbe tolni, majd mérsékelni). Ha ezt látja egyszer valaki, biztosan ő is sikeresen elkészítheti. De én nem láttam soha senkit képviselőfánkot sütni, ezért az első adag megpirult, belül pedig nem sült meg. Máskor meg szétfolyt a tészta, hiába ugyanaz a recept volt (persze nagyobb tojásokkal dolgozhattam). De ezzel is úgy voltam, mint annak idején a hájas tésztával. Meg akartam(!) tanulni tökéletesen, mert ha ez nem is a férjem kedvence, de az elsőszülött fiamé. És sikerült:) Tejszínhab és egyéb "díszítőelemek" nem járnak mindig a krém, ill.fánk tetejére, azt csak én szeretem nálunk:D
Receptem megegyezik az Andiéval. Viszont nem mindig kell hozzá 8 tojás... Ha pedig nagyon apró a tojás, úgy lehet kell kilenc, de én még úgy nem jártam:)
220 fokos forró sütőbe tolom a tésztát, és ha felnő nagyra 180 fokra visszaveszem a hőfokot míg kezd pirulni.
Aztán itt van a hókifli is, ami sokáig eláll (ha nincs sok vendég:), kávé mellé nagyszerű!
Hozzávaló: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1 kanál cukor, kb. másfél deci tejföl, csipet só. Az élesztőt a tejel és cukorral felfuttatom majd a többi hozzávalóval összegyúrom és hűtőbe teszem állni egy keveset. Majd 6 darabra osztom, mindegyiket kör alakúra nyújtom (fél ujjnyi vastagra). A kört 6-8 cikkre vágom, tölteléket (szilvalekvár, tejbe megfőzött cukros diót vagy mákot) helyezek rá, és feltekerem egyenként. Kifli formájúra alakítva tepsire helyezem, 200 fokos sütőbe tolom, ha kezd pirulni,kész is (kb 20 perc). Még melegen porcukorba forgatom őket...
A képen látható kifliben nincs töltelék, hanem a tésztájába belegyúrtam a darált diót... Nem, nem vagyok lusta:) csak nem volt elég dió meg idő:P
UI. lehet a margarin helyett zsírt használni (ilyenkor disznóvágás szezonjában:) de ekkor 25 deka zsírhoz jó fél kiló liszttel dolgozom.
Receptem megegyezik az Andiéval. Viszont nem mindig kell hozzá 8 tojás... Ha pedig nagyon apró a tojás, úgy lehet kell kilenc, de én még úgy nem jártam:)
220 fokos forró sütőbe tolom a tésztát, és ha felnő nagyra 180 fokra visszaveszem a hőfokot míg kezd pirulni.
Aztán itt van a hókifli is, ami sokáig eláll (ha nincs sok vendég:), kávé mellé nagyszerű!
Hozzávaló: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1 kanál cukor, kb. másfél deci tejföl, csipet só. Az élesztőt a tejel és cukorral felfuttatom majd a többi hozzávalóval összegyúrom és hűtőbe teszem állni egy keveset. Majd 6 darabra osztom, mindegyiket kör alakúra nyújtom (fél ujjnyi vastagra). A kört 6-8 cikkre vágom, tölteléket (szilvalekvár, tejbe megfőzött cukros diót vagy mákot) helyezek rá, és feltekerem egyenként. Kifli formájúra alakítva tepsire helyezem, 200 fokos sütőbe tolom, ha kezd pirulni,kész is (kb 20 perc). Még melegen porcukorba forgatom őket...
A képen látható kifliben nincs töltelék, hanem a tésztájába belegyúrtam a darált diót... Nem, nem vagyok lusta:) csak nem volt elég dió meg idő:P
UI. lehet a margarin helyett zsírt használni (ilyenkor disznóvágás szezonjában:) de ekkor 25 deka zsírhoz jó fél kiló liszttel dolgozom.
2011. január 26., szerda
Nyokki ill. a mi nudlink
Krumplinudli (gnocchi) lett a maradék krumplipüréből. Egy kiló tört krumplihoz hozzáadok egy tojást egy kanál zsírt és jól kidolgozom annyi liszttel (kb. 30 deka), hogy rugalmas tésztát kapjak. 5 adagra osztom. Mindegyikből hosszú hengercsíkokat sodortam és apróra vágtam, majd sós vízben kifőztem. Szívesen főztem volna hozzá egy gombás tejszínes mártást, de mivel a férjem, ugye nagyon hagyománytisztelő, hát felét cukros darált mákba, és a másik felét cukros dióba forgattam...
Túrós-rétes egyszerűen
(szerintem a Kaufland már kellene fizessen nekem a reklámért:P.mit csináljak,ha csak ez az egy nagy bevásárló üzlet van Zilahon?:P) A töltelék: 2 tojássárgával elkeverek egy bögre cukrot, 2 csomag vaníliás cukrot, egy citrom reszelt héját, fél kiló túrót hozzá kavarok, majd a felvert tojáshabot is hozzáadom és két kanál étkezési keményítőt (amidon). Így nem lesz leves a töltelék.
Kinyújtom a két tésztát, ráhelyezem a tölteléket, oldalt derelyemetszővel bemetszem, a töltelékre hajtogatom a fonatokat (szebben is lehet,mint én most:P), hogy átsüljön a rétes jól. Megkenem egy tojássárgájával, 220 fokon kb 25 percig sütöm. Ja, mazsolát is tettem bele:D
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)