Képviselő fánkot sütni nagyon egyszerű. Kicsit hasonlít a palacsintasütés megtanulásához. Kevés hozzávaló kell, hamar megy és fogy, igazából a tészta állaga a lényeg (a receptben megadott tojás mennyiségből lehet eggyel kevesebb kell, ha nagy a tojás pl.), és a sütés hogyanja (forró sütőbe tolni, majd mérsékelni). Ha ezt látja egyszer valaki, biztosan ő is sikeresen elkészítheti. De én nem láttam soha senkit képviselőfánkot sütni, ezért az első adag megpirult, belül pedig nem sült meg. Máskor meg szétfolyt a tészta, hiába ugyanaz a recept volt (persze nagyobb tojásokkal dolgozhattam). De ezzel is úgy voltam, mint annak idején a hájas tésztával. Meg akartam(!) tanulni tökéletesen, mert ha ez nem is a férjem kedvence, de az elsőszülött fiamé. És sikerült:) Tejszínhab és egyéb "díszítőelemek" nem járnak mindig a krém, ill.fánk tetejére, azt csak én szeretem nálunk:D
Receptem megegyezik az
Andiéval. Viszont nem mindig kell hozzá 8 tojás... Ha pedig nagyon apró a tojás, úgy lehet kell kilenc, de én még úgy nem jártam:)
220 fokos forró sütőbe tolom a tésztát, és ha felnő nagyra 180 fokra visszaveszem a hőfokot míg kezd pirulni.
Aztán itt van a
hókifli is, ami sokáig eláll (ha nincs sok vendég:), kávé mellé nagyszerű!
Hozzávaló: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1 kanál cukor, kb. másfél deci tejföl, csipet só. Az élesztőt a tejel és cukorral felfuttatom majd a többi hozzávalóval összegyúrom és hűtőbe teszem állni egy keveset. Majd 6 darabra osztom, mindegyiket kör alakúra nyújtom (fél ujjnyi vastagra). A kört 6-8 cikkre vágom, tölteléket (szilvalekvár, tejbe megfőzött cukros diót vagy mákot) helyezek rá, és feltekerem egyenként. Kifli formájúra alakítva tepsire helyezem, 200 fokos sütőbe tolom, ha kezd pirulni,kész is (kb 20 perc). Még melegen porcukorba forgatom őket...
A képen látható kifliben nincs töltelék, hanem a tésztájába belegyúrtam a darált diót... Nem, nem vagyok lusta:) csak nem volt elég dió meg idő:P
UI. lehet a margarin helyett zsírt használni (ilyenkor disznóvágás szezonjában:) de ekkor 25 deka zsírhoz jó fél kiló liszttel dolgozom.