2009. július 5., vasárnap

Apple crumble: a kedvencem!

Hamarosan következik. Sajnos a képsor már nem nyitható meg, ami által közzé tettem a receptet.
Addig is ez a recept megegyezik az enyémmel nagyjából: http://www.tutitippek.hu/blog/almas-morzsa.php


2009. július 3., péntek

Levesbetét


Kedvencem a grízgaluska vagy a daragaluska:). Hétfőn így enném mindig a vasárnapi húslevest...

1 tojáshoz 4-5 deka darát keverek, sót, és Polcz Alainetől tanultam, hogy egy mokkáskanál szódabikarbóna (sütőporral is csináltam már:) csodát tesz, mármint nem lesz túl kemény. Egy kicsit állni hagyom, amig felforr a leves pl. Ha a pihenés után úgy néz ki, túl lágy a tészta még egy pici darát hozzákeverek, és beleszagatom kis kanállal a levesbe. Ha fő pár percig, kikapcsolom a tüzet, lefedem és állni hagyom a tűzhelyen. Szép csinosra dagadnak:)
UI. reform kedvelők, amikor a tojással, sóval elkeverik a darát, ízesíthetik még majoránnával, zöldfűszerekkel a galuskát. Én hagyománytiszteletre vagyok bátorítva ITTHON:)

Kenyérre


Sokféle zöldséget szoktam pépesítve egy kis majonézzel, fűszerekkel (só, bors, nagyon pici reszelt hagyma vagy fokhagyma stb.) kikeverni. Így jobban megeszik a gyerekeim a zöldséget, mint köretként... Különösen, ha friss házi kenyérre kenem:D
UI. Ja, ez most éppen karfiolkrém:)

Pörgős málna




Kipróbáltam végre a pörgős málnát. Tálcán előfagyasztom, majd dobozolom, így szép egész szemekben marad, amit felhasználhatok sokféleképpen a desszertekhez, de jégkocka hiányában egy gyümölcsteát, üdítőt is ünnepélyessé varázsol:)

Túrógombóc barackkal

Azt hiszem már leírtam egyszer:D de megint csak rendhagyóan készítettem, hogy picit keményebb gombócot kapjak:
3 kanál búzadara (gríz), 3 kanál liszt, 2 tojás, fél kiló tehéntúró, vaniliacukor, csipet só. Összegyúrom, gombócot formázok, forró vízben kifőzöm. Nem forgatom zsemlemorzsába, hanem megszórtam fahéjjal, cukorral, és gyümölccsel (gyümölcspéppel) esszük. Máskor meg édes tejföllel is:)
[díj.jpg]
Ezt a szép kitüntetést kaptam Edithtől és Hangától. Köszönöm szépen.:)

2009. július 2., csütörtök

2009. július 1., szerda

Paradicsomos csirke

Ha kedved van kipróbálni a csirkét másképpen, s szereted a paradicsomos ízeket, ajánlom rizskörettel a paradicsomos csirkecombot. Lehet, ez is sokaknak ismerős, de hátha van, aki még nem próbálta:)

Mivel én eltettem a paradicsomszószt, lásd oldalt a recepteknél(paradicsomszósz 3in1), egy jénait csak kivajaztam, belerakosgattam az enyhén sózott, borsozott combokat, majd leöntöttem egy üveg paradicsomszósszal, rákarikáztam még egy hagymát, paradicsompaprikát. Sütőben egy óra alatt kész is volt. Nagyon szerettük mind. Nem elhanyagolható megjegyzés, hogy pofon egyszerű:)

Ha nincs szósz, a következőképpen készül: olajon megfonnyasztok hagymát, paprikát apróra vágva, fűszerezem, és felöntöm paradicsomlével, de jobb sűrített paradicsommal. Kb. olyan állag és íz, mint egy jó pizzaszósz. Kész is.

2009. június 27., szombat

2 torta készült ma villámgyorsan

eggyel ünnepeljük a Kedvest, édesapát, aki ma érkezik a gyergyói hegyekből:)és egyet ajándékba a kedves unokatestvérnek, Rolandnak. Boldog születésnapot. Nagyon szeretünk!
ha valakit érdekel bármi a képről, leírom:) az íráson kívül, ami a málnamagocskák miatt kicsit elsikerült:). no, a többi se tökéletes rajta, de nekem egy tortám se az, csak finom!:P

2009. június 26., péntek

Mindmegettük:)


A 3 lányommal a konyhában megférünk mi rendesen. A nagyfiam pedig kifejezetten élvezi a főzést (sütni nem igazán szeret). A kisfiam egyelőre szemlélő és kóstoló:). Rájöttem, ha a gyerekek segítenek főzni valamit, azt nagyon szívesen meg is eszik. Nem kell unszolni, természetes, hogy amit főzünk, meg is esszük:). Megpróbálom ma este a csőben sült sajtos brokkolit a lányokkal...:)
RECEPT:
Zöldségeket ízlés szerint megpárolok sós vízben(volt, olyan, hogy csak főtt krumplit répával, úgyis NAGYON finom, de bármi lehet igény szerint: borsó, karfiol, gomba stb). Leszűröm a levétől (az jó lesz valamilyen levest felereszteni:). Vajazott jénaiba borítom, kicsi borssal, szercsendióval megszórom, leöntöm besamel mártással, amibe sajtot reszeltem, és parmezánnal meghintem a tetejét végül (de más sajt-pl trappista- is jó). Be a sütőbe, míg pirosodik a teteje. Ez a legjobb köret a kedvenced után:P!

2009. június 25., csütörtök

Mit csináljak


ezzel a felvágottal??? Elég jó pénzért vettem, de csak egyszer kellett a gyerekeknek, nem hajlandóak többet érte nyúlni, pedig szerintem finom. Mielőtt lejárt volna a szavatossága itt a hűtőben, a régi jó cselhez folyamodtam, és most is bevált!:D
Így készült a melegszendvicsem uzsonnára: lereszeltem a felvágottat, majd mustárral, ketchuppal és majonézzel összeturmixoltam. Rákentem a kenyérre (néhányat megszórtam borssal, fokhagymával) és paradicsomkarikával, sajttal gazdagítottam, majd pár percre a sütőbe toltam.

Egy meggymag meg még egy meggymag...

Most kaptam a tippet innen, gondoltam megosztom:

A meggymagok összegyűjtve, megszárítva és kis vászonzsákba varrva jó

szolgálatot tehetnek izommerevség és reumás panaszok esetén. A zsákocska legfeljebb 150 ˚C-ra állított

mikrosütőben nem túl forróra hevítve és a fájdalmas testrészre helyezve kellemesen

csillapítja a fájdalmat, mélyhűtve pedig jegelésre használhatjuk. A zsákocska a

meggymagnak köszönheti, hogy jól tartja a hőmérsékletét, és egyenletesen adja át vagy

veszi föl a hőt.

UI. erre én el is készítettem a saját nyuszikánkat a jegelésre. hátha így megengedi a kisfiam, mikor meg-megüti magát...

2009. június 24., szerda

Meggyleves


Ha kissé kihűlt a leves, mézzel édesítettem. Aztaaa...milyen finom! :D
A mézet soha nem szabad forró italba, ételbe keverni, mert elveszíti a tápértértékét (a kalória az megmarad:).
Bármilyen gyümölcslevesbe teszek banánt (miután kész a leves, utána karikázom a levesbe, különben nagyon megpuhul). Kihűlve ad egy nagyon finom ízt a gyümölcs levének.

Meggylekvár

Én a meggyet az Oetker 2:1 dzsemfixel készítem. Ez bevált és gyorsan megy. A tasakon le van írva a készítése. Szerettem volna banános málnadzsemet is készíteni (a tavaly a legnépszerűbb volt), de az idén lemaradok erről az extráról:( Banános málnadzsem: 900 gr málna és 350 gr banán, illetve kis citromsav kell hozzá
ugyancsak Dr Oetker 2:1 dzsemfixel készíteném, természetesen fél kiló cukorral.
Ennyit az én dzsemfőzési tudományomról:P

jégkocka


A jégnek meggy van a közepében, és rúdat szúrtunk a közepébe, hogy kavargatni lehessen vele:).
Gyártjuk a jeget a forró teához, és a melegebb napokhoz. Ma esett az eső...

2009. június 23., kedd

Sült krumpli másként


Nem volt idő igazán ropogósra sütni ezt a krumplit, de így is nagyon finom volt!!!!! Amennyiben héjában sülnek a hasábok, az a kedvenc krumplis köretem fokhagymás-tejfölös mártással, friss reszelt káposztával.... Sokkal könnyebb, mint az olajban sült krumpli (persze tejföllel ugyanott vagyunk:P).
Jaj, bajban vagyok, nem tudom pontosan, honnan másoltam ki régen a receptet. Azt hiszem Fülöptől ... (igen, itt van:)

5 szép nagy krumplit meghámozunk és hasábokra vágunk. Egy lábasban vizet forralunk sót teszünk bele, s a hasábokat amikor fő a víz 6-8 percre beletesszük (nem kell megfőjön!). Kivesszük szűrön lecsepegtetjük, s 2-3 kanál olajjal meglocsoljuk, sózzuk és borsozzuk, paprikával is megszórjuk, aztán 3 kanál prézliben megfogatjuk. 200 fokos sütőbe tesszük a tepsire rakott krumplit és 40-45 percig sütjük.Zöldsalátával magában is finom, de körítésként is kiváló.

A hátsó köret az csak belekerült a képbe. Sajnos nem szeretik a gyerekeim a bébikukoricát:( és más se. Így megint jó darabig nem eszem ilyent se...

2009. június 20., szombat

jégkrém okosan:)

Aradon elvitt Zsuzsa egy ilyen 1-2 dollárosnak megfelelő NAGY keleti áruházba. Voltam én már ilyen pár forintos üzletben, de ez nagyon tetszett. Amire régóta vágytam, azt is megkaptam: jégkrém formát. Eddig ilyen-olyan eldobható pohárkákban készítettem a fagyit. De mostmár nem csak belső használatra fagy a finomság nálunk:)
A legegyszerűbb változat a joghurt lefagyasztva. Esetleg beledobok pár szem gyümölcsöt vagy csokidarabkát. Aztán ha kész, zacskóba teszem, és újabb adagokat gyártok. A házi jégkrém az tejszín, és gyümölcsturmix kis cukorral, meg a fantázia diktálta egyéb ízesítéssel. Ezt is készítem a megszokott kiszerelésben, amit ebéd után, vagy egy fagyizásra veszünk elő, de van kis jégkocka tartóban is apró adagokban, ez egy jó kis jutalom lehet bárkinek itthon. A kicsik egyébként kevesebbel is beérik egyszerre. Nekem sem árt a mértékletesség:P A mai, barackos-joghurtos volt, a másik pedig a házi készítésű, az málnás-meggyes. Aki nem kapott banánkenyeret a múltkor, pedig megígértem neki, kérem jöjjön be, kárpótolom ezzel a jégkrémmel:D.
Zsuzsa, köszönöm ezt az apró örömet az egész családom nevében a többi áldás mellett...

UI. 1. Nem mindig a drága az egészséges....
UI. 2 Emese (Aradról), kérem szépen a fagylalt-receptet. Az a sárgadinnyés, az tutti-nyerő volt nálam. Köszönjük még1szer!

2009. június 18., csütörtök

mint a Pizza Hut:)


Ezeket a tepsiket karácsonyra kaptam a férjemtől. Nem kívántam, de kitalálta hogy örülni fogok neki nagyon. Előtte és azóta is sokszor sütöttem pizzát. MIkor hogy sikerül, mi van itthon: kelt tészta, és pizzaszósz (van, hogy csak kecsap van) meg sajt és amit rászórunk.

DE ha ebben a tepsiben sütöm, akkor kizárólag "eredeti" pizza sülhet. A fiam ilyenkor elkiáltja: pizza HUUT! Ma este a rátét két féle volt: magyaros (kolbász, hagyma, gomba, kukorica is, ha már akkora konzervem volt és szereti mindenki- ezt vastagabb tésztával is szoktam sütni) és a kukoricás sonkás, ami a lányok kedvence.

Az alap pedig így készül:

2 csésze liszt, 1 kis kocka élesztő, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só, 1/2 kiskanál oregánó, 1 kanál olívaolaj, 1 tojás, 1 kanál tejpor, 3/4- 1 csésze langyos víz
A cukrot, tejport, vizet, élesztőt elkeverem és állni hagyom egy kicsit (negyed óra, fél óra, attól függ mit dolgozom addig:). Belekeverem a többi hozzávalót és megdagasztom.
Kelni hagyom, amíg elkészül a pizzaszósz:1/2 csésze paradicsompüre, 1/4 csésze ketchup, 2 cikk fokhagyma összezúzva, 1 kanál őrölt chillipaprika, 1/2 kiskanál só, 1 párolt hagyma turmixolva, 1/2 kiskanál oregánó. Összefőzöm, ha kihűlt megkenem vele a kinyújtott, tepsibe helyezett pizzatésztát, és megszórom azzal, ami van otthon: felvágott, gomba, kukorica. Kinek milyen a kedvence. Megsütöm. Mikor kész, még forrón ráreszelek sok sok sajtot és visszateszem a meleg (de kikapcsolt) sütőbe pár percre...

2009. június 14., vasárnap

Banánkenyér

Szombaton így,míg vasárnap így ettük.Mást akartam sütni, de a piacon elmentem egy asztal mellett, ahol túlérett banánt árultak. Aztán Manci néni is megajándékozott párral. Ilyenkor "kényszerítve érzem magam" banán kenyeret, vagy muffint sütni:). Lett az előbbi.
  • · 2 1/2 csésze liszt
  • · 1 kiskanál sütőpor és egy kiskanál szódabkarbóna (de lehet egyik is csak a kettő közül)
  • · 1 csipet só
  • · 1/2 csésze margarin
  • · 1 csésze fehér cukor
  • · 3/4 csésze barna cukor (ha nincs, lehet fehér ez is, úgyis sikerül, de a barnával a finomabb)
  • · 2 tojás
  • · 3-4 jól megért banán összetörve
  • · 2/3 csésze zsíros tej
  • · 1/2 csésze mogyoróféleség törve
  • lehet még gazdagítani csokival, citromhéjjal stb.
A tojást, cukrot margarint kikeverjük, hozzáadjuk a többit és ezt az adagot én két őzgerinc formában, 180 fokon sütöttem meg egyszerre, kb 35 perc alatt.
Egyszerű amerikai finomság ez is.

2009. június 12., péntek

ez nem a reklám helye


de a sárgadinnye tea nagyon jól jött a mentához. 2,5 liter mentateába beláztattam egy sárgadinnyést. Utána mézzel és citrommal ízesítettem. Ma, mivel esős idő volt, jég se kellett hozzá.