2009. július 10., péntek

Barack

Mi sül ki belőle vajon? Majd megírom:)
Lett egy kis süti is, ha már volt dzsemfőzés...

A vegyes barackdzsemet már próbáltátok? Húú, nagyon finom tud lenni:) Aki jön a tinitáborba, megkóstolhatja!:D Vasárnapig lehet még iratkozni:P
Na, meg is sült. Ez egyszerűen (szó szerint:) finom! A szokásos gyümölcslepény csokival gazdagítva. Ezért a dupla adagért érdemes lenne este fussak egyet:P

ezaz

"Ez az egészséges, nem a színes szénsavas vizek!" mottóval az egész málnaszörpünk elfogyott már az idén. Vagy keveset tettem el, vagy nem mértéktartóak a gyerekeim. Vagy én hangoztattam túl egy egészséges mottót...:)
Végre készítettem töltött fánkot is. Mindig féltem, hogy a töltelék miatt nem fog sikerülni. Erikától tanultam, hogyan kell:) Betartottam minden lépését a receptnek. Nagy szó!:D Megérte:)Köszi!

2009. július 9., csütörtök

Sepördsz páj:P





Megkívántam a héten Judithtól, csak az az igazság, hogy én mindig maradékból szoktam ezt készíteni, Általában ha sok krumplipüre marad, akkor következő étkezésnél így szolgálom fel. De most vagdalt hús maradt a hamburgertől, készítettem neki egy jó bolognai szószt. Egy jénaiba (bocs, most látom, hogy a tűzálló tepsimbe:) rétegeztem a krumplipürét, majd a hús, a tetejére pedig sajtos besamel mártást (én fordítva rétegezem, alul szeretem a krumplit:). Megszórom reszelt sajttal. Addig sütöm míg megpirul a teteje. A végén sipirc páj lett a neve, mert ez hamarabb elfogy, mint bármilyen "maradék":)
Készítettem már gombapörkölttel, bármilyen maradék pörkölttel, amihez dukál a krumplipüre. Általában akkor, ha önmagában a maradék pörkölt nem lett volna már elég feltálalva a családnak vacsorára. De egy salátatállal mellette így tökéletes!!! Ha nem próbálta valaki még ezt a barátaim közül, szóljon, így ha hozzám jön, ezt készítem majd neki.:D
UI. Ja, tudom, tudom, a képeim szörnyen sikerülnek. Valahogyan oda kellene már erre is figyeljek:D.

2009. július 8., szerda

Hamburger



készült vacsorára, és csak azért, mert nem volt időm kisütni a fasírtot (tudjátok: apró gömböket formázni...:). Így hamarabb ment a dolog. Amíg összegyúrtam fűszerrel a vegyes vagdalt húst, addig Dani hozott zsömlét hozzá. Igazi úgy lett volna, ha grilleztük volna, de az még több idő. Így csak pár perc és kész lett, de nekünk különleges volt:).

2009. július 5., vasárnap

Apple crumble: a kedvencem!

Hamarosan következik. Sajnos a képsor már nem nyitható meg, ami által közzé tettem a receptet.
Addig is ez a recept megegyezik az enyémmel nagyjából: http://www.tutitippek.hu/blog/almas-morzsa.php


2009. július 3., péntek

Levesbetét


Kedvencem a grízgaluska vagy a daragaluska:). Hétfőn így enném mindig a vasárnapi húslevest...

1 tojáshoz 4-5 deka darát keverek, sót, és Polcz Alainetől tanultam, hogy egy mokkáskanál szódabikarbóna (sütőporral is csináltam már:) csodát tesz, mármint nem lesz túl kemény. Egy kicsit állni hagyom, amig felforr a leves pl. Ha a pihenés után úgy néz ki, túl lágy a tészta még egy pici darát hozzákeverek, és beleszagatom kis kanállal a levesbe. Ha fő pár percig, kikapcsolom a tüzet, lefedem és állni hagyom a tűzhelyen. Szép csinosra dagadnak:)
UI. reform kedvelők, amikor a tojással, sóval elkeverik a darát, ízesíthetik még majoránnával, zöldfűszerekkel a galuskát. Én hagyománytiszteletre vagyok bátorítva ITTHON:)

Kenyérre


Sokféle zöldséget szoktam pépesítve egy kis majonézzel, fűszerekkel (só, bors, nagyon pici reszelt hagyma vagy fokhagyma stb.) kikeverni. Így jobban megeszik a gyerekeim a zöldséget, mint köretként... Különösen, ha friss házi kenyérre kenem:D
UI. Ja, ez most éppen karfiolkrém:)

Pörgős málna




Kipróbáltam végre a pörgős málnát. Tálcán előfagyasztom, majd dobozolom, így szép egész szemekben marad, amit felhasználhatok sokféleképpen a desszertekhez, de jégkocka hiányában egy gyümölcsteát, üdítőt is ünnepélyessé varázsol:)

Túrógombóc barackkal

Azt hiszem már leírtam egyszer:D de megint csak rendhagyóan készítettem, hogy picit keményebb gombócot kapjak:
3 kanál búzadara (gríz), 3 kanál liszt, 2 tojás, fél kiló tehéntúró, vaniliacukor, csipet só. Összegyúrom, gombócot formázok, forró vízben kifőzöm. Nem forgatom zsemlemorzsába, hanem megszórtam fahéjjal, cukorral, és gyümölccsel (gyümölcspéppel) esszük. Máskor meg édes tejföllel is:)
[díj.jpg]
Ezt a szép kitüntetést kaptam Edithtől és Hangától. Köszönöm szépen.:)

2009. július 2., csütörtök

2009. július 1., szerda

Paradicsomos csirke

Ha kedved van kipróbálni a csirkét másképpen, s szereted a paradicsomos ízeket, ajánlom rizskörettel a paradicsomos csirkecombot. Lehet, ez is sokaknak ismerős, de hátha van, aki még nem próbálta:)

Mivel én eltettem a paradicsomszószt, lásd oldalt a recepteknél(paradicsomszósz 3in1), egy jénait csak kivajaztam, belerakosgattam az enyhén sózott, borsozott combokat, majd leöntöttem egy üveg paradicsomszósszal, rákarikáztam még egy hagymát, paradicsompaprikát. Sütőben egy óra alatt kész is volt. Nagyon szerettük mind. Nem elhanyagolható megjegyzés, hogy pofon egyszerű:)

Ha nincs szósz, a következőképpen készül: olajon megfonnyasztok hagymát, paprikát apróra vágva, fűszerezem, és felöntöm paradicsomlével, de jobb sűrített paradicsommal. Kb. olyan állag és íz, mint egy jó pizzaszósz. Kész is.

2009. június 27., szombat

2 torta készült ma villámgyorsan

eggyel ünnepeljük a Kedvest, édesapát, aki ma érkezik a gyergyói hegyekből:)és egyet ajándékba a kedves unokatestvérnek, Rolandnak. Boldog születésnapot. Nagyon szeretünk!
ha valakit érdekel bármi a képről, leírom:) az íráson kívül, ami a málnamagocskák miatt kicsit elsikerült:). no, a többi se tökéletes rajta, de nekem egy tortám se az, csak finom!:P

2009. június 26., péntek

Mindmegettük:)


A 3 lányommal a konyhában megférünk mi rendesen. A nagyfiam pedig kifejezetten élvezi a főzést (sütni nem igazán szeret). A kisfiam egyelőre szemlélő és kóstoló:). Rájöttem, ha a gyerekek segítenek főzni valamit, azt nagyon szívesen meg is eszik. Nem kell unszolni, természetes, hogy amit főzünk, meg is esszük:). Megpróbálom ma este a csőben sült sajtos brokkolit a lányokkal...:)
RECEPT:
Zöldségeket ízlés szerint megpárolok sós vízben(volt, olyan, hogy csak főtt krumplit répával, úgyis NAGYON finom, de bármi lehet igény szerint: borsó, karfiol, gomba stb). Leszűröm a levétől (az jó lesz valamilyen levest felereszteni:). Vajazott jénaiba borítom, kicsi borssal, szercsendióval megszórom, leöntöm besamel mártással, amibe sajtot reszeltem, és parmezánnal meghintem a tetejét végül (de más sajt-pl trappista- is jó). Be a sütőbe, míg pirosodik a teteje. Ez a legjobb köret a kedvenced után:P!

2009. június 25., csütörtök

Mit csináljak


ezzel a felvágottal??? Elég jó pénzért vettem, de csak egyszer kellett a gyerekeknek, nem hajlandóak többet érte nyúlni, pedig szerintem finom. Mielőtt lejárt volna a szavatossága itt a hűtőben, a régi jó cselhez folyamodtam, és most is bevált!:D
Így készült a melegszendvicsem uzsonnára: lereszeltem a felvágottat, majd mustárral, ketchuppal és majonézzel összeturmixoltam. Rákentem a kenyérre (néhányat megszórtam borssal, fokhagymával) és paradicsomkarikával, sajttal gazdagítottam, majd pár percre a sütőbe toltam.

Egy meggymag meg még egy meggymag...

Most kaptam a tippet innen, gondoltam megosztom:

A meggymagok összegyűjtve, megszárítva és kis vászonzsákba varrva jó

szolgálatot tehetnek izommerevség és reumás panaszok esetén. A zsákocska legfeljebb 150 ˚C-ra állított

mikrosütőben nem túl forróra hevítve és a fájdalmas testrészre helyezve kellemesen

csillapítja a fájdalmat, mélyhűtve pedig jegelésre használhatjuk. A zsákocska a

meggymagnak köszönheti, hogy jól tartja a hőmérsékletét, és egyenletesen adja át vagy

veszi föl a hőt.

UI. erre én el is készítettem a saját nyuszikánkat a jegelésre. hátha így megengedi a kisfiam, mikor meg-megüti magát...

2009. június 24., szerda

Meggyleves


Ha kissé kihűlt a leves, mézzel édesítettem. Aztaaa...milyen finom! :D
A mézet soha nem szabad forró italba, ételbe keverni, mert elveszíti a tápértértékét (a kalória az megmarad:).
Bármilyen gyümölcslevesbe teszek banánt (miután kész a leves, utána karikázom a levesbe, különben nagyon megpuhul). Kihűlve ad egy nagyon finom ízt a gyümölcs levének.

Meggylekvár

Én a meggyet az Oetker 2:1 dzsemfixel készítem. Ez bevált és gyorsan megy. A tasakon le van írva a készítése. Szerettem volna banános málnadzsemet is készíteni (a tavaly a legnépszerűbb volt), de az idén lemaradok erről az extráról:( Banános málnadzsem: 900 gr málna és 350 gr banán, illetve kis citromsav kell hozzá
ugyancsak Dr Oetker 2:1 dzsemfixel készíteném, természetesen fél kiló cukorral.
Ennyit az én dzsemfőzési tudományomról:P

jégkocka


A jégnek meggy van a közepében, és rúdat szúrtunk a közepébe, hogy kavargatni lehessen vele:).
Gyártjuk a jeget a forró teához, és a melegebb napokhoz. Ma esett az eső...

2009. június 23., kedd

Sült krumpli másként


Nem volt idő igazán ropogósra sütni ezt a krumplit, de így is nagyon finom volt!!!!! Amennyiben héjában sülnek a hasábok, az a kedvenc krumplis köretem fokhagymás-tejfölös mártással, friss reszelt káposztával.... Sokkal könnyebb, mint az olajban sült krumpli (persze tejföllel ugyanott vagyunk:P).
Jaj, bajban vagyok, nem tudom pontosan, honnan másoltam ki régen a receptet. Azt hiszem Fülöptől ... (igen, itt van:)

5 szép nagy krumplit meghámozunk és hasábokra vágunk. Egy lábasban vizet forralunk sót teszünk bele, s a hasábokat amikor fő a víz 6-8 percre beletesszük (nem kell megfőjön!). Kivesszük szűrön lecsepegtetjük, s 2-3 kanál olajjal meglocsoljuk, sózzuk és borsozzuk, paprikával is megszórjuk, aztán 3 kanál prézliben megfogatjuk. 200 fokos sütőbe tesszük a tepsire rakott krumplit és 40-45 percig sütjük.Zöldsalátával magában is finom, de körítésként is kiváló.

A hátsó köret az csak belekerült a képbe. Sajnos nem szeretik a gyerekeim a bébikukoricát:( és más se. Így megint jó darabig nem eszem ilyent se...