2009. május 6., szerda

egyszerű karamell- vagy vanilia szelet

Ez a recept is alakult az évek folyamán. Akkor készítem, mikor nem tudom mit süssek:) Általában porcukorral szórom meg, nem bajlódom a csoki-, karamellmázzal se, csak ha beakarok "csapni" valakit, hogy előkelő dobostorta féle:)... A krém karamellás, ha nincs itthon vaniliapuding...
A tésztához: 3 tojás, 8 kanál cukor, 8 kanál olaj, 1 kiskanál szódapor vagy sütőpor, 1 kanál méz (elhagyható) összegyúrom annyi liszttel, amennyit felvesz, hogy nyújtani lehessen (kb. fél kiló). 4 lapot sütünk belőle a tepsi hátán.
Karamellkrém: 1 csésze cukrot megpirítunk, 1csésze vizet hozzáöntünk, mikor elolvadt a cukor benne, 5-6 kanál lisztet 1 csésze tejjel simára keverve hozzáadunk, felfőzzük. Ha langyosra hűlt, hozzákeverek egy Rama margarint (nem bajlódom külön kikavarni a margarint a cukorral, a végeredmény ugyanaz, mert ez a krém inkább főzött, mint vajalapú). Megkenem a lapokat és összeillesztem, megszórom a tetejét porcukorral. Másnap szeletelem.

Amennyiben vaniliás szeletet akarok, 2 csomag vaniliapudingot, 1 lapos kanál lisztet, 800 ml tejben megfőzök egy csésze cukorral, majd ha langyosra hűlt, hozzákeverem a Rama margarint.

2009. május 4., hétfő

kifli egyszerűen


Ez úgy kezdődött, hogy tisztogattam a hűtőt és találtam egy darabka élesztőt (3 dkg kb.). Gondoltam, kipróbálom még hatékony-e, ne csak a fiam kísérletezzen:) Kis cukorral egy kis csésze langyos tejjel egy nagy tálban elkevertem, és mire a hűtőt kitakarítottam nagyon habzott már. Belezúdítottam fél kiló lisztet, kis darabka sajtot belereszeltem, az se száradjon tovább a hűtőben. Lássuk csak még mi mehet bele: 4 evőkanál olaj kb. kis só. Összegyúrtam még pici langyos vízzel, ha kellett. Éééééés, éééés mivel töltsem meg, ha már sós inkább? Újra kinyitottam a hűtőszekrényt és volt egy kis párizsi is:)-mint iciri piciri meséjében:P. Azt felhasáboltam, és mikor láttam a tészta kel, hamar kinyújtottam kerekre, átlósan felcikkelve felvágtam, egy kis párizsival felsodortam és a tepsiben nyugodni hagytam, amíg félig elkészítettem a power pointos bemutatóm az iskolába. Mire elkészültem vele, a sütő is meleg lett közben, megkentem a kis hengereket sós vízzel, betoltam őket a sütőbe és elkészültem teljesen a vázlatommal. Erre a kifli is kisült, a gyerekek is ebédelhettek, tehát megkínáltam őket, mielőtt az iskolába is vittem pár darabot. Ott egy kávé mellett én is kaptam belőle, nemcsak a tanárkolléga. Ennyi:) Igazán semmiség. Milyen szépnek hangzik:P Legalábbis nekem, de ha az ízére is kíváncsiak vagytok, próbáljátok ki, mert a maradék sajtot, párizsit sosem szabad kidobni, vagy csak úgy kénytelenül felfalni:)

2009. április 28., kedd

vendégváró

...ha otthon megfogyatkozott már a gyümölcskosár, így is megoldható gyorsan a "valamivel megkínálni" dolog.. Persze, ki lehet szaladni a piacra is friss gyümölcsért, félkész dologért:P Én legtöbbször mégis inkább ezt választanám. Ezeket a tálcákat is a fiatal asszonyok estéjére "dobtuk össze". Jobban mondva szúrtuk össze..(fogvájóra:)



Van, amelyikre nápolydarabka, vagy egyéb édesség, csokiszeletke is szúrható...lehet abból sincs ki az egész csomaggal már, mikor elő akarjuk venni a kredencből. hajaj én hányszor járok így:)

Mártogatók


Az én mártogatósaim sajtkrém, joghurt, tejföl vagy majonéz alapúak – csupán adjunk hozzá néhány friss fűszernövényt, esetleg egyéb fűszerkeveréket, és kész is! Adhatunk hozzá apróra vágott zöldség és saláta darabokat, pl uborkát reszelve és fokhagymát. A fiatalasszonyok alkalmára 3 félét készítettem:

Zöldfűszeres:
20 dkg majonéz
15 dkg natúr joghurt
1 csokor zöldfűszer (petrezselyem vagy egyebek)
1 tk (csípős) mustár
só, bors
Sonkás- sajtost
20 dkg sonkás krémsajt
15 dkg natúr joghurt vagy kefir
bors,
pici mozzarella belereszelve
Paradicsomos:
15 dkg natúr joghurt vagy kefir
paradicsomszósz (3 az egyben-ennek a receptjét leírtam már, ha érdekel valakit, bemásolom ide is) bors,
Ezt a mártogatóst lehet salsa módra is, akkor tejtermék nélkül:
3 érett paradicsom
1/2 vöröshagyma
koriander
2 chilipaprika
1 citrom leve
Só, bors

KÖSZÖNJÜK, HILDA, A FINOM MÁRTOGATÓBA VALÓKAT...(retek, répa, uborka, karalábé, paradicsom hasábokban, karikára)

2009. április 24., péntek

Fesztivál saláta

Fesztivál saláta
Hozzávalók:
1 pohár tejföl
1 dl majonéz
6 db keményre főtt tojás
1 fej lilahagyma
1 db piros húsú paprika
30 dkg sonka
3 db savanyú uborka
1 húsleves kocka
1 csomag étkezési zselatin /nagy csomagos/
esetleg ízlés szerint kukorica

bors
cukor
mustár
citromlé
Elkészítés: A párizsit, zöldségeket, tojást felaprítjuk. Tartárt készítünk (majonéz+tejföl) és ezt ízesítjük: só, bors, kkanál cukor, kiskanál mustár, pici citromlé - ízlés szerint.A húsleveskockát 2 dl vízben felforraljuk, felrehúzzuk a tűzről, beletesszük a zselatin, majd újra felforraljuk.A tartárt, a zselatint, a zöldségeket, a tojást, a sonkát összekeverjük. Őzgerincformát /pl. folpackkal/ kibélelünk, beleöntjük a masszát, és hűtőben dermesztjük.
Megj. a hozzávalókban lehet variálni, ami a zöldéseget illeti. Mindig azt teszek bele, ami van itthon.

2009. április 23., csütörtök

kürtőskalács


Kürtőskalács - csíksomlyói módra

Hozzávalók:
3 dkg élesztő,
kb. 3 dl tej,
2 evőkanál cukor,
50 dkg finomliszt,
2 db tojás,
2 db tojássárgája,
csipetnyi só,
8 dkg vaj, vaj vagy margarin a fólia megkenéséhez,
a kalács szórásához 8 evőkanál cukor (lehet darált dióval kevert is).

Bővebben itt