2014. március 17., hétfő

Tejszínhabos Latte Macchiato egyszerűen, otthon készítve...

Szeretettel küldöm a "receptet" Krisztának, hogy készítse sokszor szeretettel...akinek éppen lehet! :D És másoknak is... :D
1. lépés
A kívánt pohárba, csészébe beleöntök egy kevés tejet (egyharmada az italnak), és a mikróban felmelegítem (nem forróra!) Majd ezt egy kiskanál kávékrémporral (completa- ettől lesz krémesebb, de elhagyható),  és kívánt édesítővel elkeverek. Még lehet itt bolondítani karamell sziruppal, vaníliával stb.)


2. lépés Ráteszem a tejszínhabot. (Igazából, ha van az eszpresszó kávéfőzőnek tejhabosítója, akkor a tejet nem mikróban melegítjük, hanem felhabosítjuk meleg gőzzel és ezt töltjük az ízesítőkre.)



2. Lefőzök egy adag eszpresszó kávét, majd lassan (!) a tejszínhabos tejre öntöm.

Kész is a három szintes tejes kávé. Lehet a tetejét még díszíteni fahéjjal stb. De ha szinte minden reggel így issza az ember felesége, akkor az már elmarad :P

Ugyanígy készül a jeges kávé is, csak jéghideg tejjel és jégkockával.
az igazi Latte Macchiato az eszpresszó kávéval és tejhabbal készül így.  a tejhabot nem csak kávé gép készíti, hanem van ilyen egyszerű tejhabosító (IKEA-ban kapható pár lejért), amivel ugyanazt a hatást el lehet érni. Így sajnos, nekem nem mindig sikerült lassan csurgatni a kávét a tejhabra, s ezért nem lesz réteges. De finom! :)

2014. február 26., szerda

csokis csillag-kalács

vagyis hogyan lehet egy kis üveg nutellát elosztani egyformán...:):):)
illetve én is kipróbáltam végre a napraforgós kenyeret csillag formában:), amit Teréz sógornőmnél csodáltam meg egyszer. Ő pizzásan készítette.


Ilyen még lesz nálunk!
recept: itt
nagyon klassz, ahogy részletesen bemutatja a videón: itt. Én a maradékot is felhasználtam, azért lett egy másik egyszerűbb csillag is. Persze mindegyik gyorsan készült, ha van mód rá, lassabb-pontosabb munkával szebben is kijöhet:)))) majd, ha nagymama leszek!:P

2014. február 17., hétfő

Pisztráng

Ezt is megértem! A fiam, nem csak halfogással örvendeztetett meg (ezt a halat nem ő fogta), hanem a pisztrángot ő készítette el a családnak teljesen egyedül. Nagyon izgalmas volt, mert a "saját feje" után készítette (gondolom, amire horgászműsorokból emlékezett:).
Fenséges volt! A recept nagyon egyszerű, ahogy mondta: sózni, kicsit többet borsozni, mert édesvízű hal, aztán vajat és citromot tenni belé, fóliázni és forró sütőben 25 percig sütni. Ennyi.
Azóta is gondolkozom, hogy egyszerű recept létére....annyira finom volt!
Eszembe jutott az első tízperc tortám, amit úgy öt-hat évesen készítettem először. Édesapám azt mondta, olyan finom, különlegesen édes volt... Pedig az a "torta" a legegyszerűbb bögrés süti a világon!

Talán értem már, miért finomabb a férjem készítette kávé bármelyik kávénál, az édesanyám töltött káposztája, a Pálma palacsintája stb...  Azt hiszem, ma megértettem! A tegnap az ötezer ember megvendégelése volt a történet az istentiszteleten. Vajon a hal és kenyér íze is megszaporodott vagy teljesen mást ízt kapott Jézus kezéből? Úgy gondolom ott is a Szeretet, az étel készítője adta az ízeket, ami tényleg pótolhatatlan... mégis, mégis, ma is ízlelhető! Isten, Jézus az, aki gondoskodik, aki megszaporítja a mai mindennapi kenyerünket is. Veletek is így van? Tapasztaltad már?! Szívesen elmondjuk, hogyan teszi...