2011. július 15., péntek

Dobigálós savanyúság

hogy könnyebb legyen kikeresni, ide előre hoztam az őszi bejegyzésem:) puszi...

vagy hordós savanyúság, amibe azt dobigálunk télire, ami éppen van:)
most volt itthon pár paprika meg egy nagy fej káposzta a szokásos piaci vásárból megmaradva. a káposztát sóztam, kicsavartam a levét és a paprikába jó szorosan belenyomkodtam, hogy ne szálljon ki:) ezt dobtam a hordóba. majd még kerül az uborka, hagyma mellé karfiol és kitudja még mi:D
a hordó levét így készítem:
3o literes hordóhoz
  • 12, 5 l víz
  • 1,5 kg cukor
  • 6o dkg só
  • 7, 5 dl 2o% ecet
  • 7,5 dl 15% ecet
  • 35 gr trimsó
  • 12,5 gr citromsav
  • 12,5 gr babérlevél
  • 12,5 gr borkén
  • 43 gr nátriumbenzoát
  • 25 gr szemesbors
  • 2oo gr mustármag
  • torma ízlés szerint
a receptet SZ. Marikától kaptam. Köszönöm:)

8 megjegyzés:

sedith írta...

Hordós savanyúságot én is szoktam néha, de vagy 3 éve már nem tettem, mert nincs hordóm.:P próbáld ki, csak négybe vágd a káposztát, meglásd, milyen finom lesz benne. Jaj, és Evódia, szerintem elírtad a vízmennyiséget, oda 12,5 LITER víz kell, nem? Az én receptem 10 l vízhez adja a dolgokat, és az arányok kb. ugyanekkorák. :)
Puszillak:)

Budai Evódia írta...

hát persze, hogy liter van dl helyett. köszi:)

Anna írta...

Ezt a receptet én is nagyon szeretem. Krasznán tanultam évekkel ezelőtt és nagyon megállta a helyét!

Klári B. írta...

en is szeretem a dobigalos savanyusagot, vagy ahogy mi mondjuk a csalamadet.
Evodia, valamikor regen egy kiralylanykoron rizsfelfujtat keszitettunk, es le is irtuk a receptet. A baj csak az, hogy nem talalom sehol. Ha megvan meg, kerlek ird le nekem. Koszike.

H. Mária írta...

Elmentettem ezt a receptet magamnak. :)

Névtelen írta...

En is megyek megkosztolni?

Mike Adina írta...

Köszi, hogy megtetted ezt nekem, értem!

Napsugár írta...

pont ezért jöttem most ide. És nicsak! :D