Főzni és enni adni szeretetet jelent. Ha ezt Jézus nevében tesszük, egyik legszebb szolgálatunk lehet Isten, családunk és az emberek örömére.
2011. április 27., szerda
Sajtkrém torta (Cheesecake) így is úgy is:)
Chicagoban szerettem bele:)
Hazai módon ekészítem a sajtkrémet: két veder tejfölt (900 gr-osak), egyik 12 másik 20 százalékos egy szűrőbe borítva lecsepegtetek hideg helyen. Ez kb. egy éjjel alatt megvan, és jó kiló sajtkrém lesz belőle. Ennyi kell a fent látható vastagságú sajtkrém tortához, amibők kijön egy kisebb tepsire és egy tortára való. Vasatagabban szokták a krémet tenni erdedetileg (egy adagot csak egy tortalapra), de nekem az túl sok! Úgy láttama vendégek is szívesebben vesznek kétszer keveset, mint egyszer egy nagy szeletet:)
Alapot készítek a tortának. Van, hogy egy piskótát sütök. Ha tortaformában, akkor kettévágom és két torta lesz belőle. De a kekszes alappal az eredeti:
120-150 gr darált keksz (háztartási kekszet használok)
50-75 gr olvasztott margarin
cukor ízlés szerint
Ezt összemorzsolom és a tortaforma aljára simítom, amit előtte kibéleltem sütőpapírral, ha nem kapcsos az oldala. A tepsibe dupla adagot készítek (sütőpapírra ezt is,hogy kiemelhessem majd). Előmelegített sütőbe tolom és 15 percig sütöm nem túl forró sütőben (kb. 150-180 C fok). Ha kihűlt, ráöntöm a krémet:
Krém: A jó kilónyi sajtkrémet (amit a tejfölből nyertem, de lehet ez eredeti Philadelphia sajtkrém is:), kikeverek egy kis doboz (2 dl) felvert tejszínnel, 1 tasak vaniliás cukorral, 2 kanálnyi liszttel (vagy egy vaniliás pudinggal), egy kis csésze kristálycukorral. Én szoktam citromhéjat is reszelni bele. Ha citromosat készítek, akkor 2 citrom levét is beleteszem. Ezután mixerrel összekavarom és óvatosan 4 egész tojást is belekeverek egyenként. Ráöntöm az alapra, és 180 C fokon kb 40 percig sütöm. Nem kell piruljon a teteje, inkább rezgős marad a közepe, mint a brownie-nál:)
Kihűlés után diszíthető gyümölccsel, vagy ha nem citromos, akkor éppen kávés csokiöntettel:) Olyan finooom:)
Elkészítettem a nem sütéssel variált változatát is. Ilyenkor csak az alapot sütjük meg. A krémhez nem adunk lisztet, tojást, hanem a sajtkrémhez a tejszínt és egy tasak étkezési zselatint adunk kis tejben feloldva. Hasonlít az ismert joghurttortához. De én az előbbit szeretem sokkal jobban:)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
7 megjegyzés:
Ezt már olyan régóta kívánom csak nem merek nekilátni :)
Nagyon guszta!
én még soha nem ettem ilyet, de egyszer biztos kipróbálom ezt is.
Olyan jól néz ki!
Vasárnapra lehet repeta :)
Ez az egyik kedvencem, de még nem tudtam egy normális cheesecaket késziteni, ugyhogy ezt is kipróbálom, de ahogy néz ki nagyon étvágygerjesztő. Köszi a receptet.
Nagyon szépek.
De jó, hogy leírtad a sütőset is! Én csak zselatinosat készítettem eddig, amit nagyon szeretünk, csak tudod, hogy a férjem "bármilyenpor-ellenes", úgyhogy szerintem díjazni fogja ezt a (lisztes-sütős) változatot!!!
Ja és nagyon jól néznek ki!!! Most éhes lettem... :P
Megjegyzés küldése