Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 12-15 dkg darált keksz (háztartási kekszet használok)
- 5 dkg olvasztott margarin,
- cukor ízlés szerint
A krémhez:
- 4 tojás
- cukor ízlés szerint
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 vaníliás pudingpor
- 250 ml habtejszín
- egy veder (900gr) 20%-os tejföl
A citrus toppinghoz:
4 narancs és 1 citrom meghámozva, turmixolva
3 kanál cukor
3 kanál étkezési zselatin
szegfűszeg, fahéj, friss reszelt gyömbér
1-2 narancs a díszítéshez
Az alaphoz a hozzávalókat összemorzsolom és a
tortaforma aljára simítom, amit előtte kibéleltem sütőpapírral (hogy
kiemelhessem majd). Előmelegített sütőbe tolom és 15 percig sütöm nem túl forró
sütőben (kb. 150-180 C fok). Hűlni hagyom.
Addig készül a krém: a cukrot, vaníliás cukrot a a tojásokkal habosra keverem, hozzáadom a tejszínt és a pudingport és óvatosan csomómentesre keverem, majd végül a tejfölt is belekavarom.
A félig kihűlt kekszes alapra öntöm a krémet és 180 fokos sütőben kb 25-30 percet sülni hagyom. Akkor kész, ha pirosodni kezd a szélén, de a közepe rezgős marad.
A topping: a turmixolt narancsot és citromot a cukorral főzni teszem. Ízesítem a reszelt gyömbérrel, fahéjjal, kevés őrölt szegfűszeggel. Kevés vízben (max. 1 dl) feloldom a zselatint, felmelegítem, hogy teljesen elolvadjon, majd hozzákeverem a citrus sziruphoz. Hűlni hagyom, s ha kezd kocsonyásodni, ráöntöm a tortára. Hűtőben 2 órát dermedni hagyom.
Igazi kulináris élmény, pedig ez is csak egyszerű-nagyszerű... amilyen az én konyhám igyekszik lenni.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése