2012. február 21., kedd

Töltött csirkemell falatkák

Volt egyszer egy csirkemell, egy pár szál vékony kolbász, pár darab miccshús darabka s egy kis darab sajt. Ja, és néhány darab császárszalonna szelet. Kinek adjam melyiket? Összekombináltam, s egy vacsoránál  jól laktunk belőle mind az asztalnál:)
Kiklopfoltam (kipotyoltam) a csirkemellet, fűszereztem sóval, borssal,  s ráhelyeztem a töltelékeket, majd felcsavartam. Néhány csirkemell alá császárszalonna is jutott, de amelyik anélkül volt az is szépen kisült, s nem is kellett semmivel megszúrjam, mert nem omlott széjjel.


A felcsavart  szeleteket olajjal megkent  jénai tálba sorakoztattam, majd forró sütőben egy órán át megsütöttem. Mikor kissé kihűlt karikákra szeltem. Hideg tálak közé kitűnő. Azt elárulom derekasan, hogy a miccses nem volt nyerő, csak a kisebbségnek:DA legfinomabb a sajtos volt, de a kolbászost sem vetettük meg:)

2012. február 20., hétfő

Kenőkék a fagyasztóból

Lássuk csak mi van a fagyasztóban? Egy kis brokkoli, egy kis vinetta (padlizsán), és egy kis sampinyon gomba. Legyenek kenőkék! :)
A brokkolit előfőztem mielőtt lefagyasztottam, így most csak  kiolvadt, összeturmixoltam, majd eszembe jutott az iskolai sajtkrém. 

 Még adtam hozzá egy kis fehérborsot, sót, bazsalikomot, oregánót és majoránnát. Jól kikavartam s kész is lett. Finoooom:)
A gombát megpároltam házi ételízesítővel, turmixoltam, kis préselt fokhagymával s egy kanál majonézzel kikevertem. A vinettához pedig csak só, bors és majonéz társult, a szokás szerint. Már csak egy nagy friss kenyér kell hozzá:)

2012. február 18., szombat

Nagy családnak nagy kenyér

Megsütöttem életem legnagyobb kenyerét.  A képen látszik, hogy még meleg, úgy szeleteltem.Több, mint 3 kilós. Hát kérem, ezért nem sütök én egy ideje itthon kenyeret, mert akkor minden nap egy ekkora elkelne.  Holnaptól ünnepeljük, hogy már három gyerekünk 11-16 év közötti:)
 Hála édesapámnak a kenyértepsiért. Elvesztette látását, mégis tökéletes a sütőforma és a méret!:)
Azon gondolkodom, hogy végül is minden hajnalban bedagaszthatnék egy adagot, s akkor fölkelnének fiaim s derék asszonynak dicsérhetnének szó szerint... Na, erre még alszunk egyet, vagy többet!:)

2012. február 17., péntek

Csokis csiga

Ugyanígy készült most is, annyi különbséggel, hogy a margarin helyett és kakaó mellé a töltelékhez a megmaradt csokimikulásdarabkákat ráreszeltem (ezek a figurák nem olyan igazi csokisak, inkább elég zsírosak voltak, ezért nem fogytak el. De így sütiben olyan finom, hogy kérik, máskor is csak így készítsem. Mondtam, ahhoz kell várni húsvétig:P


2012. január 22., vasárnap

Joghurtkészítő gép

Nagyon szeretjük a joghurtot kukoricapehellyel, zabpehellyel reggelire (pláne, hogy fele annyi munka se, mint a palacsintakészítés:P), és egészséges, finom. A joghurtot eddig is készítettem itthon, de sosem sikerült ilyen krémesre, eredetire:), mint ezzel a joghurtkészítő géppel...(gondolom, véletlenül se sikerül keserűre, túl savanyúra).
Egy liter felforralt, langyosra hűtött,  tejhez adok egy kis doboz jogurtot, és pont ennyi kell 6 üveg joghurthoz, ami kész is lett reggelre (azért a felgyorsított folyamat, "programálás" is sokat jelent nekem:). Most utólag kevertem hozzá a gyümölcsöt (dzsemet, amibe vannak gyümölcsdarabkák, meggyel a legfinomabb:), de kipróbálok mást is ezzel a mostantól sokszor használatban levő kis géppel...
Az egészben az a legjobb, hogy a "vegyes boltban" vettem, de alig lehetett kipróbálva, és el se hiszitek mennyiért (még húsz lej sem volt). Azt hiszem, az illetékesek nem tudták mire való...de Isten tudta, hogy nekünk örömünkre és hasznunkra lesz. Sokszor tapasztaltam már Istennek ilyen gondoskodását.


(A zilahiak figyelmébe ajánlom az "outlet" lerakatot az állomás közelében, az OMV kút utáni kis utcában...) különösen azért is, mert még volt egy privileg márkájú joghurtkészítő szombaton...:)

2011. december 6., kedd

Bakonyi csirkemell

rizzsel, coleslaw salátával, bébikukoricával

 Hagymát és zöldséget párolok kevés olajon (3 ek olaj, két kis hagyma, 3 répa, 1 paprika, ami még van), magyarán lecsót készítek,

  beleforgatom a hosszú csíkokra vágott csirkemellet, párolom, míg fehér színt nem kap, aztán végül hozzáaadok egy kis konzerv gombát a levével.
 Ízesítem sóval, borssal, kis fokhagymával, apróra vágott petrezselyemzölddel és pirospaprikával. Ha kell, még egy kis vizet öntök hozzá, (két savanyú uborkát is apróra vágva hozzáadtam), s hagyom, hogy jól összzerotyogjon.
  Végül egy kis tejszínnel vagy tejföllel gazdagítom. 
Rizs vagy nokedli kitűnő mellé, de én a coleslaw salátát is nagyon szeretem a rizs mellett. A bébikukorica csak "véletlen" volt:).

egyszervolt menü

Ha  különleges vasárnap van, akkor néha a húslevesből a boeuf salátát miután elkészítem, különböző formába öltöztetem. Ehhez egy deci tejben feloldok egy-két csomag Oetker étkezési zselatint. (Ha kb. egy jó liternyi a saláta majonézestől akkor egy csomaggal, ha két liternyi akkor két csomaggal, ami egyenként 1o gr). Ha elolvadt a melegedő tejben, leveszem a tűzről és a salátáthoz keverem. Ha elkevertem jól, még hígan vizes formákba öntöm (muffin forma, McDonalds-os fagyis pohárba stb). Másnap tálcára, tányérokra borítom. Igaz, néha nem várja meg, hogy előétel legyen, hanem lesz belőle vacsora virsli mellé:)
Aztán itt van a dobostorta a házassági évfordulóról, aminek a tökéletes receptjét Virág Erikától kaptam. Ígérem a következőnél jobban vigyázok mindegyik lapojára mikor sül.:P Ezt leszámítva az enyém is finom volt nagyon:) A receptje megtalálható az Eszter folyóiratban. Ez itt a reklám helye!:)



2011. szeptember 19., hétfő

Tepsis krumpli egészben és gazdagon díszítve:)

Ez is a finom vacsora része volt Boros Emiéknél Udvarhelyen. Szerintem így készül (de Emi kijavíthat):
Kiolajozom a tepsit és hagymát karikázok rá meg fokhagymát. Erre fektetem a meghámozott bevágott krumplikat, amit kolbászkarikákkal és répakarikákkal megtűzdelek. Fűszerezem (gondolom só, bors,ami ízlik:) Fóliával letakarva sütőbe tolom, s ha megpuhult, leveszem a fóliát és a hagymás lével locsolgatva kicsit megpirítom. Ropogós, finom, kiadós, mutatós... mit mondjak még? De a legfontosabb jellemzője az volt, hogy nagyon sok szeretettel volt feltálalva s elfogyasztva az asztalnál. Hát ezt már nem tudtam lefényképezni, mert a leglényegesebb pillanatoknál én elfelejtem, hogy van fényképezőgép, de az már nem is erre a blogra került volna talán:). Köszönjük, Emi. Kérlek küldd el a másik krumplis tál receptjét is nekem. Köszi.

2011. szeptember 10., szombat

egy a háromhoz vagy többhöz:)


Egy paradicsompüre a háromhoz : pizzaszószhoz, bolognai mártáshoz, paradicsomleveshez.




szeretettel közlöm újra néhány kérésre, meg aztán ez az év a paradicsom éve is:)
Hozzávalók a konzervpüré elrakásához: kb. 3 kg paradicsom, 1 kg hagyma, 5-7 piros húsú paprika, mustár 2 kanállal, ecet 1, 5-2dl (9 százalékos), bors kiskanálnyi, só 1 kanállal, 1o kanál cukor, 1 kiskanál szalicil. Én olaszosan szeretem ezért még teszek bele néhány gerezd fokhagymát, és zöldfűszereket: bazsalikom, oregánó, babérlevél stb.
A paradicsomot, hagymát, paprikát (esetleg fokhagymát, zöldfűszereket) megmosom, beledarabolom a fazékba. Lassú tűzön 1 órányit rotyogtatom, közben megkavargatom. Majd botturmix géppel pépesítem, nagy szűrőn leszűröm és visszateszem a tűzre, hozzáadom a többi hozzávalót és befőttesüvegekbe töltöm, mint Uncle Ben's finomságait szokták:) Majd szárazdunsztba hagyom kihűlni.Ugye egyszerű? Ezt tényleg megéri házilag elkészíteni. Aki nem hiszi, kérjen tőlem kóstolót. Kap ajándékot:)

2011. július 15., péntek

Dobigálós savanyúság

hogy könnyebb legyen kikeresni, ide előre hoztam az őszi bejegyzésem:) puszi...

vagy hordós savanyúság, amibe azt dobigálunk télire, ami éppen van:)
most volt itthon pár paprika meg egy nagy fej káposzta a szokásos piaci vásárból megmaradva. a káposztát sóztam, kicsavartam a levét és a paprikába jó szorosan belenyomkodtam, hogy ne szálljon ki:) ezt dobtam a hordóba. majd még kerül az uborka, hagyma mellé karfiol és kitudja még mi:D
a hordó levét így készítem:
3o literes hordóhoz
  • 12, 5 l víz
  • 1,5 kg cukor
  • 6o dkg só
  • 7, 5 dl 2o% ecet
  • 7,5 dl 15% ecet
  • 35 gr trimsó
  • 12,5 gr citromsav
  • 12,5 gr babérlevél
  • 12,5 gr borkén
  • 43 gr nátriumbenzoát
  • 25 gr szemesbors
  • 2oo gr mustármag
  • torma ízlés szerint
a receptet SZ. Marikától kaptam. Köszönöm:)

2011. július 12., kedd

Egészséges, és mégis nagyon finom!:)

Csirkecombok zöldségágyon
Mindenféle zöldséget megpucolok és feldarabolok, majd egy tűzálló tepsibe helyezem őket. Fűszerekkel megszórom. Kevés(!) vizet öntök rá, kb 2 deci.
 A zöldségre helyeztem a fűszerezett csirkecombokat és fólia alatt sütöttem kb. egy jó órát. Aztán levettem a fóliát és megpirítottam a combokat a tetején. Csak annyi zsírt kap a zöldség,amennyi a húsról lecsöpög. Egészséges és nagyooon finom. Még krumplipürét is készítettem mellé, mert a krumplit nem kockáztam a zöldség közé:D Sajna, arról már nem készült kép, amikor kész lett, mert a vendégek megjöttek, és ilyenkor én már elfelejtem a fényképezőgépet...:) A receptet a szilágycsehi Piroskától kérdeztem a Hargitán. Köszönöm:)
 Málnás-ribizlis tiramisut is rögtönöztem a napokban, amire az "ihletet" Ősz Nusi néni adta. Köszönöm. Sütöttem egy 6 tojásos kakaós piskótát (4 tojásos is elég lett volna). 4 kanál málnát kis vízzel és cukorral felmelgítettem, egy kis rumeszenccel ízesítettem, majd összetörtem és jól meglocsoltam a piskótát vele. Egy veder 12 százalékos tejfölt kikevertem egy félkész termékkel:P, vaniliás krémporral (volt itthon egy, azt írja rajta, hogy 500 ml tejjel kel felverni, de szerintem friss bolti tejföllel finomabb:). Rákentem a piskótára, majd megszórtam kakaóval (ezt tiramisu-rutinból csináltam, de nem rontotta el), aztán ráhalmoztam a finom gyümölcsöket. Még készítek hasonlót.

Most nyáron is főzök-sütök eleget, csak kevesebb időt tudok szánni arra, hogy megörökítsem. De majd megint jelentkezem. Köszönöm azoknak, akik jelezték, hogy hiányoztam:)

2011. június 6., hétfő

Eperdzsem, de nem egészen:)

 Nagy családnak s a hozzánk tartózó vendégeinknek készítem az eperdzsemet. Csak egy-egy évben érzem úgy, hogy jó árban tudom megvenni a gyümölcsöt hozzá, sosem tűnik elég kiadósnak.
 Tehát figyelem! Az én eperdzsemem tartalmaz néha almát, néha rebarbarát jó nagy nyomokban.... De mivel senki nem hallja a figyelmeztetést, hát nem szokták tudni... Csak azt érzik, hogy olyan édes-savanykásan finom az eper Budaiéknál...:) Ha a nagyobb gyerkőceim elolvassák ezt a pósztot, hát nem csalódnak, mert olyan ez is, mint a "karácsonyi angyal" nálunk. Azt se hazudtam nekik soha, mégis jól esett:)
Jaj, látom, hogy részletesebb recept kérettetik. Sajnálom, ha csalódást fogok okozni, de én nagyon egyszerűen dzsemezek. Oetker 3:1 dzsemfix porral. Három kiló gyümölcshöz (aminek esetemben fele eper, fele rebarbara) egy kb. jó kilónyi cukrot főzök szigorúan a tasakon leírt használati utasítás szerint, ami nagyon könnyű és gyors. Hát lám-lám, a kamrám ilyen csitt-csatt munkák eredménye....DE majd ha nagymama leszek, akkor majd én is mint Piroska mama, akkor majd sok kompótot is elrakok, pikáns és édes savanyúságot, s üstben is főzök lekvárt, meg a gyerekeimnek is befőzök. No,lehet csak a legutolsó tervem sikerül...:)

2011. június 1., szerda

Kedvenc szülinapi tortám

Gyümölcsös-krémsajtos brownie torta

Köszönöm Ottisnak a receptet.
Annyi különbséggel, hogy a gyümölccsel nem sütöttem a süteményt már, áfonya helyett vegyes erdei gyümölcsöt használtam, és gyümölcskocsonyát is tettem a tetejére.

AKKOR A RÉSZLETESEBB RECEPT:
Hozzávalók a tésztához: 20 dkg csokoládé, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 tojás, 10 dkg liszt. A vajat (margarint) felolvasztom kissé és kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a 3 tojást egyenként,  a lisztet, s utoljára a felolvasztott csokit. A tortaformába egyengetem és forró sütőben (180 fokos) kb. 15-20 percet elősütöm. Közben a krémet elkészítem: 25 dkg krémsajtot (itt írtam a házi krémsajtról, ebben az esetben egy 20 százalékos 900 grammos kisvödör tejföl kellett hozzá)   plusz 15 dkg tejföllel a 4 vaniliacukorral, 3 kanál cukorral elkeverek, majd hozzákeverem egyenként a 3 tojást is. Ezt a krémet ráöntöm az elsütött piskótára, majd visszatolom a sütőbe az egészet kb. 15-20 percig. Pirosodik a teteje a szélén, de a közepe picit rezgős marad. Kivesszük, s ha kicsit hűlt, a tetjére ráhalmozok kb. 400gr  jól lecsöpögtetett gyümölcsöt (most az eper volt frissen s maradék kiolvasztott egyéb) és tortazselét készítek a tasakon írt recept szerint. Ha teljesen kihűlt (hűtőben) akkor ajánlatos szeletelni.  


2011. május 26., csütörtök

A mi mindennapi leveseink közé tartozik mától

a hagymaleves sajttal. Budapesten ettem ezt a francia levest a múltkori konferencián. Olyan jól esett, hogy alig vártam kipróbáljam. Különösen jól hangzik ez akkor is, amikor nem tudom milyen leves legyen ("üres" a kamra), vagy a második fogás már megvan. Mivel a hagyma nem egy tutti-nyerő a kis családom asztalán, hát francialevesnek mutattam be. Mindenki(!) jóízűen lakmározott belőle, persze a sajtos pirítós is mellette hívogató volt. Íme:
3 közepes hagymát nagyobb darabokra vágok, kis margarinon megfonnyasztom, majd megszórom egy kanál liszttel s felengedem húslevessel (nálam az utóbbi most ételízesítővel készült). Főzöm jó 10 percet, még utánaízesítek kis fehér borssal, őrölt szerecsendióval, ki mit szeret (vagy nem szeret:), s turmixolom. Majd 2 tojássárgát elkeverek egy kis tejszínnel (tejföllel) s lassan, hogy ne csomósodjon meg, felöntöm a forró levessel apránként. Lobban a leves egyet a tűzön, s kész is. Reszelt sajttal megszórom a leves tetejét. Fokhagymás (zöldfűszeres) sajtos pirítóssal tálalom. Hát, ezért is megérte a Hope for Europe konferenciára elmennem:)

2011. május 19., csütörtök

Gyümölcsös ivójoghurt házilag

Egyszerű reggeli a joghurt műzlivel, kukoricapehellyel. Ha nincs idő másra, szerintem ez ideális sok gyereknek. De hát nem lehet mindig... Milyen jó, hogy mégis lehet többször, mert megtanultam házilag készíteni joghurtot, s azért lesz ivó- belőle, mert így kiadósabb. A barátném árulta el a finomság receptjét. Egy zománcos edénybe aludni hagyom a friss házi tejet szobahőmérsékleten úgy 12-15 óra hosszat, majd utána beteszem a hűtőbe néhány órára, hogy jól feljöjjön a föle. Igazi tejszínt kanalozok le a tetejéről, amit főzéshez-sütéshez használok. Nagyon szeretem. A többi tejet még hagyom egy éjjelt szobahőmérsékleten, s másnap egy nagy szűrőbe gézt helyezek, beleállítom egy edénybe, s beleborítom a joghurtot. Pár óra alatt lecsöpög a savó, amivel a levest szoktam behabarni. A tiszta "vastag"joghurthoz öntök egy kis édes tejet, és összeturmixolom. Mivel jön a gyergyói táborozás, eszembe jutott, hogy még van egy jó doboz áfonyám lefagyasztva. Így most gyümölcsként azt turmixoltam még hozzá. (adhatunk még hozzá cukrot, ha muszáj:). Egészséges, natúr, kiadós, és nagyoooon finom! Egy gond maradt csak, elég lesz-e ezentúl is hetente 10 liter tejet vásárolnom???:) Nagy család vagyunk, senki ne csodálkozzon, hisz ez csak főzésre jut meg kakaónak... 


2011. május 6., péntek

Tejlepény eperrel

 Úgy kezdődött, hogy pár szem eperrel akartam kedveskedni a gyerekeknek, mielőtt elutazom. Már írtam itt arról, hogy ilyenkor desszerttel díszítem a kevés gyümölcsöt:). Puding helyett eszembe jutott Kinga tejlepénye:

Hozzávalók : 1 liter tej, 20 dkg liszt, 10 dkg cukor, 3 db tojás,1 csomag vaníliás cukor, só
"Az összes hozzávalóból sima, csomómentes palacsinta tésztát keverünk. Kivajazott 25x25 centis tepsibe öntjük . 250 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje aranybarnává válik. A tészta sütés közben felhólyagosodik, amitől nem kell megijedni, mert miután kivesszük a sütőből visszaáll és simává válik a teteje. Hagyjuk langyosra hűlni és már tálalható is . Bármilyen lekvárral finom. A teteje megszórandó porcukorral. "

Ez lett hát vacsorára. Nagyon nagyon finom. Igaz, nem tudtuk kivárni a langyos állapotot, ezért nem olyan szépen szeletelt lett.  Azt hiszem a tejbegríz helyett sokszor lesz még ilyen reggelire is. Persze nem eperből áll az élet:P, hanem dzsemmel, vagy csokiöntettel, vagy kakaóval is finom (a porcukrot a gyerekek nem nagyon kedvelik, azt mondják "poros" az étel tőle:). Miért került tejszínhab is az enyém tetejére?
Hát azért a kedves Márta a "hibás", ő ültette a bogarat a fejembe:D
Köszönöm ezt is, Márta.

2011. május 4., szerda

Töltött fasírt csirkehúsból


Egy fél kiló darált csirkehúst fűszerezek sóval, borssal, pirospaprikával, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, egy kis gerezd reszelt fokhagymával. Hozzáadok egy kis tejben áztatott kenyérszeletet, egy felvert tojást. Egy őzgerincformát (vagy kalácsforma tepsit) kibélelek fóliával, majd császárszalonnával (hogy a csirkehús ne száradjon ki, meg a kis füstölt íz is nagyon jól jön neki:). Ebbe belehelyezem a hús felét, közepébe főtt tojást teszek, máskor egy kis szál kolbászt, rásimítom a hús másik felét és forró sütőben megsütöm először fólia alatt, majd levéve a fóliát, kiborítva a tepsiből egy tűzálló tálra, piros ropogósra. Kihűlve is finom és mutatós. Mint a töltött fasírt:)

2011. április 27., szerda

Sajtkrém torta (Cheesecake) így is úgy is:)








Chicagoban szerettem bele:)
Hazai módon ekészítem a sajtkrémet: két veder tejfölt (900 gr-osak), egyik 12 másik 20 százalékos egy szűrőbe borítva lecsepegtetek hideg helyen. Ez kb. egy éjjel alatt megvan, és jó kiló sajtkrém lesz belőle. Ennyi kell a fent látható vastagságú sajtkrém tortához, amibők kijön egy kisebb tepsire és egy tortára való. Vasatagabban szokták a krémet tenni erdedetileg (egy adagot csak egy tortalapra), de nekem az túl sok! Úgy láttama vendégek is szívesebben vesznek kétszer keveset, mint egyszer egy nagy szeletet:)

Alapot készítek a tortának. Van, hogy egy piskótát sütök. Ha tortaformában, akkor kettévágom és két torta lesz belőle. De a kekszes alappal az eredeti:
120-150 gr darált keksz (háztartási kekszet használok)
 50-75 gr olvasztott margarin
cukor ízlés szerint
Ezt összemorzsolom és a tortaforma aljára simítom, amit előtte kibéleltem sütőpapírral, ha nem kapcsos az oldala. A tepsibe dupla adagot készítek (sütőpapírra ezt is,hogy kiemelhessem majd). Előmelegített sütőbe tolom és 15 percig sütöm nem túl forró sütőben (kb. 150-180 C fok). Ha kihűlt, ráöntöm a krémet:

Krém: A jó kilónyi sajtkrémet (amit a tejfölből nyertem, de lehet ez eredeti Philadelphia sajtkrém is:), kikeverek egy kis doboz (2 dl) felvert tejszínnel, 1 tasak vaniliás cukorral, 2 kanálnyi liszttel (vagy egy vaniliás pudinggal), egy kis csésze kristálycukorral. Én szoktam citromhéjat is reszelni bele. Ha citromosat készítek, akkor 2 citrom levét is beleteszem. Ezután mixerrel összekavarom és óvatosan 4 egész tojást is belekeverek egyenként. Ráöntöm az alapra, és 180 C fokon kb 40 percig sütöm. Nem kell piruljon a teteje, inkább rezgős marad a közepe, mint a brownie-nál:)
Kihűlés után diszíthető gyümölccsel, vagy ha nem citromos, akkor éppen kávés csokiöntettel:) Olyan finooom:)


Elkészítettem a nem sütéssel variált változatát is. Ilyenkor csak az alapot sütjük meg. A krémhez nem adunk lisztet, tojást, hanem a sajtkrémhez a tejszínt és egy tasak étkezési zselatint adunk kis tejben feloldva. Hasonlít az ismert joghurttortához. De én az előbbit szeretem sokkal jobban:)