Chicagoban szerettem bele:)
Hazai módon ekészítem a sajtkrémet: két veder tejfölt (900 gr-osak), egyik 12 másik 20 százalékos egy szűrőbe borítva lecsepegtetek hideg helyen. Ez kb. egy éjjel alatt megvan, és jó kiló sajtkrém lesz belőle. Ennyi kell a fent látható vastagságú sajtkrém tortához, amibők kijön egy kisebb tepsire és egy tortára való. Vasatagabban szokták a krémet tenni erdedetileg (egy adagot csak egy tortalapra), de nekem az túl sok! Úgy láttama vendégek is szívesebben vesznek kétszer keveset, mint egyszer egy nagy szeletet:)
Alapot készítek a tortának. Van, hogy egy piskótát sütök. Ha tortaformában, akkor kettévágom és két torta lesz belőle. De a kekszes alappal az eredeti:
120-150 gr darált keksz (háztartási kekszet használok)
50-75 gr olvasztott margarin
cukor ízlés szerint
Ezt összemorzsolom és a tortaforma aljára simítom, amit előtte kibéleltem sütőpapírral, ha nem kapcsos az oldala. A tepsibe dupla adagot készítek (sütőpapírra ezt is,hogy kiemelhessem majd). Előmelegített sütőbe tolom és 15 percig sütöm nem túl forró sütőben (kb. 150-180 C fok). Ha kihűlt, ráöntöm a krémet:
Krém: A jó kilónyi sajtkrémet (amit a tejfölből nyertem, de lehet ez eredeti Philadelphia sajtkrém is:), kikeverek egy kis doboz (2 dl) felvert tejszínnel, 1 tasak vaniliás cukorral, 2 kanálnyi liszttel (vagy egy vaniliás pudinggal), egy kis csésze kristálycukorral. Én szoktam citromhéjat is reszelni bele. Ha citromosat készítek, akkor 2 citrom levét is beleteszem. Ezután mixerrel összekavarom és óvatosan 4 egész tojást is belekeverek egyenként. Ráöntöm az alapra, és 180 C fokon kb 40 percig sütöm. Nem kell piruljon a teteje, inkább rezgős marad a közepe, mint a brownie-nál:)
Kihűlés után diszíthető gyümölccsel, vagy ha nem citromos, akkor éppen kávés csokiöntettel:) Olyan finooom:)
Elkészítettem a nem sütéssel variált változatát is. Ilyenkor csak az alapot sütjük meg. A krémhez nem adunk lisztet, tojást, hanem a sajtkrémhez a tejszínt és egy tasak étkezési zselatint adunk kis tejben feloldva. Hasonlít az ismert
joghurttortához. De én az előbbit szeretem sokkal jobban:)