2013. május 18., szombat

Rebarbarás süti

Hadnagy Magdika (ifj. Elekes Sámuelné:) édesanyjától hoztam a receptet Kolozsvárról. Nem lett olyan szép a hab a tetején mint, amilyent tőle kaptam kóstolóban a női estén. Ott torta formában volt kisütve, mutatós volt úgy is. (kifelejtettem a cukrot a habból,s későn jutott eszembe, így kicsit összetörtem, s nem kérgesedett olyan szépen meg a teteje...)
No, de a következőnél...:))
Tőle tanultam azt is, hogy a rebarbarát megtisztítva, felkocázva, zacskózni lehet, s lefagyasztani. Milyen jó ötlet!
Rebarbarás süti.
           
            "500-600 gr rebarbarat meghamozol es 2 cm szeles csikokra vagod.

            150 gr margarint (rama),150 gr cukrot,1 vanilia porral habosra keversz.Hozzaadsz 3 tojassargat,1,5 kaveskanal
sutoport,150 gr lisztet es 75gr kemenyitoport (Oetkertol a Gustint).Egy kerek vagy negyszogu tepsit kimargarinozol,
belehelyezed a tesztat es raszorod a rebarbarat.(Ez az adag egy kerek  tortaformaba valo).180 fokon 20 percig sutod.
Kozben a 3 tojasfeherjet habosra vered 175 gr cukorral,1 kiskanal citromlevel,es rakened a felig megsult tesztara,majd
 tovabb sutod meg 15-20 percet ,amig a hab jo kerges lesz.
                  
              Ennyi a recept nem komplikalt barmilyen kezdo haziasszony is el tudja kesziteni."


 Az eperdzsemet is rebarbarával fogom az idén is eltenni, hisz itt Székelyföldön van rebarbara elég. Az epret is várom, de az az idén kevés lesz, az az érzésem...

 A dzsemet Oetker 3:1 dzsemfix hozzáadásával készítem. (6o dkg eper és 4o dkg rebarbara...)

A rebarbaráról itt.  Nektek van ilyen növény a kertetekben? Esetleg árulnak a piacon arra ilyesmit?

2013. május 4., szombat

gyömbéres jeges tea

 mentateát főzök, mézzel gyömbérrel (megpucolom, feldarabolom) citrommal ízesítem, s egy éjjel állni hagyom....leszűröm, jéggel kínálom:) eddig szegfűszeg volt gyömbér helyett, de Both Eri rászedett a gyömbérre a tegnap:) próbáljátok ki!
a kis konyhakertünkben találtam három-négy fej salátát. Esztitől kaptam friss spenótot, felturbózva vele s néhány szem retekkel igazi tavaszi egészség-salátát varázsolt Pálma az asztalra. Spenótot most ettem először nyersen salátában. De nem utoljára. Tudom, tudom, hogy például Encó azt mondaná: na, a komámasszony most találta fel a spanyolviaszt?!:))

2013. április 29., hétfő

Brownie

Húsvét (karácsony) után mindig kisül egy adag brownie nálunk... a csokifigura darabkák miatt is:)
Tavaszt is ünnepeltünk mikor pár szem eperrel megleptük magunkat, s a hosszú útról haza jövet itthon meg fagyival kedveskedtek... Így mára megszületett a viszontlátás ünnepéhez a három az egyben: csokis brownie fagyival és eperrel... 
Jó itthon!:)

 
 e szerint a recept szerint készítem:
"Hozzávalók:

– 190 g vaj
– 190 g jó minőségű étcsokoládé
– 3 nagy tojás
– 1 evőkanál vaníliakivonat
– 250 g finom szemű kristálycukor
– 115 g finomliszt
– 1 kávéskanál só
– 150 g vágott dióbél (opcionális)

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy kisebb tepsit sütőpapírral. A vajat és az összetördelt csokit vízgőz fölött olvasszuk össze, majd hűtsük ki. Egy tálban keverjük ki tojást, a vaníliaaromát és a cukrot, legyen jó habos. Egy másik tálba mérjük ki a lisztet, és keverjük hozzá a sót. Ha a csokis massza lehűlt, keverjük hozzá a tojásos-cukros masszát, míg egyneművé válik, majd adjuk hozzá a lisztet – és ha szeretnéd, a diót is. Kanalazzuk a tepsibe. Kb. 25 percig süssük."

2013. március 31., vasárnap

Valódi peszách,

ami a bárányt illeti... a gonviselésért való hálaadás után még abban is igazodtunk az ószövetségi parancshoz, hogy bár vendéggel, de mind elfogyasztottuk! Igen, csodálkozom én is...:)
Életemben először készítettem bárányt: az egyik felét töltve, anyósom receptje alapján, a combokat pácolva, édesanyám utasítására. (Nyugodtan hívjatok majd, továbbadom a trükköket:). Az áfonyaszósz és a rizsköret az én hagyományos bevált receptem.

A combokat leforráztam ecetes vízzel, majd hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, kakukkfűvel bedörzsöltem és mindenestől a hűtőben állni hagytam, hogy jól érjen össze. Másnap fehérborral jól meglocsolva, a tepsiben hagyva, először fóliával leborítva, majd anélkül pirosra sütöttem...
a töltött bárány receptje megegyezik ezzel (bevallom, a hártya felfeszítése majd bevarrása nem nagyon sikerült, talán azért mert nagyon fiatal volt a bari, vagy ezt a műveletet majd el kell lessem élőben anyósomtól:)
áfonyaszósz: a gyergyói:) fagyasztott áfonyát miután kiolvadt kis vízzel, citromhéjjal, felforraltam, ízesítettem mézzel, csipet sóval, borssal, pici szegfűszeggel, majd keményítővel elkevert tejszínnel besűrítettem. 





Az immár hagyományunk szerinti ünnepi bejgli, sajtos pogácsa mellett nem futotta most leveles tésztára, így keksz lett alapul a krémeshez... Ez a gyerekek kedvence. Egyszerű: keksszel kirakom a tepsi alját, ráöntöm a hagyományos krémet (amit a franciakrémeshez készítek, de lehet Andi konyhája szerint is), s felül is megrakom keksszel. Még csokimáz is dukált volna a tetejére, de azt majd máskor!:)


 Mint látható az idén gyorsan dolgoztunk sokat, megszakításokkal (volt még egy kis természetjárás, barátnőzés is a szombaton). Nagyok a lányaim! A mák és a dió seperc alatt ledarálva az idén!:D A fiúkat nem sikerült megörökítsem munka közben...hisz a munka az csak természetes!:) Tényleg hálásak vagyunk a nagy gyerekeink segítségéért...

2013. február 2., szombat

Pizza helyett

Mostanában sokszor ettünk pizzát vacsorára, s ha enni nem is, de készíteni kicsit meguntam, így váltogatom a formát... Ez a változat édesen is készíthető, tea mellé kitűnő vacsorára. Nálunk a sós a nyerő... (Molnár) Évike sütinek kereszteltem el, mert tőle kaptam a receptet női körön:)
Hozzávalók: 8odkg liszt, 25gr élesztő, 1,5dl tej, 1,5dl olaj, egy csipet só (ha csak sós változatot készítek a tésztába több sót teszek.) Összegyúrom, 1 órát kelesztem. 
Három cipóra osztom. Mindegyiket kinyújtom, a töltelékkel megszórom, felcsavarom, mint a kalácsot, tepsibe helyezem, s háromszögre vágom őket. Megkenem tojással, a sósat reszelt sajttal is lehet, s amíg bemelegszik a sütő, még hagyom picit kelni. Forró sütőben fél óra alatt kb. megsül. Az édeset meg lehet szórni porcukorral is...
Töltelék: bármi, ami a pizzára megy, de én lekentem egy krémsajttal, s úgy tettem rá a felvágottat, s reszelt sajtot. Édes tölteléknek mehet, ami kalácsba szokott...most én az egyiket diósan, a másikat kókuszosan készítettem (margarinnal kicsit megkentem a kinyújtott tésztát s kókusszal, cukorral jól megszórtam).










2013. január 26., szombat

Melegszendvics kenyér

Ha meguntuk a pizzát, melegszendvicset, íme egy újdonság. Limarától tanultam.
A sima kenyértésztát ujjnyira kinyújtom, kockákra vágom, majd rétegezem azzal, amivel a szendvicset szoktam gazdagítani (kolbász, sonka, jó sok sajt). Addig rétegezem, amíg el nem fogy. Kalácstepsibe helyezve hagyom ismét kelni, megkenem tojássárgájával, s forró sütőbe tolom. Kb. 40 perc alatt kisül. Tea mellé kitűnő vacsora...Nagyon élveztük megtörni a kenyeret a családdal....:)









2013. január 14., hétfő

ünnepre várva

És ő mondá nékik: Menjetek, egyetek kövért és igyatok édest és küldjetek belőle részt annak, a kinek semmi nem készíttetett, mert szent e nap a mi Urunknak, és ne bánkódjatok, mert az Úrnak öröme a ti erősségtek. 
És áldozának azon napon nagy áldozatokkal, és vigadának, mert az Isten megvidámítá őket nagy örömmel, sőt az asszonyok és gyermekek is vigadának; és Jeruzsálemnek öröme nagy messze hallatott.  
Nehémiás 8 és12 részekből