2014. április 17., csütörtök

Mákos bejgli

 Szeretettel küldöm Júlia lányomnak:) az általam kipróbált és mindig bevált receptet (nem reped szét csak amennyire illik:), gyors és finom):

A tésztához

A forrázott töltelékhez

A kenéshez

  • 1 db tojás
  • elkészítés


    1. A hideg tej egyik felében elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a másikban a vajat, a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat.
    2. Összegyúrunk mindent a liszttel, gyors mozdulatokkal. Száraz, hűvös helyenpihentetjük a tésztát 15 percig.
    3. Ezalatt összeállítjuk a tölteléket: felrorraljuk a cukrot a vízzel 1 percig.
    4. A diót, a mákot összekeverjük az ízesítőkkel, majd leforrázom a cukorsziruppal. De nem biztos, hogy  felveszi az összes szirupot. ha kevés a szirup, és nem áll össze a töltelék, tehetünk hozzá lekvárt vagy mézet.
    5. Kihűtjük a tölteléket.
    6. A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, és lemérjük hány gramm, mert ugyanennyi súlyú töltelék kell majd hozzá.
    7. Kinyújtjuk a tésztát kb 4-5 mm vékonyra. Próbáljuk meg sarkosra, mert akkor lesz szép a kész bejgli.
    8. A tölteléket vagy egyenletesen rálapogatjuk a tésztára, vagy 2 zacskó közt kinyújtjuk, és úgy tesszük a tésztára.
    9. A 2 rövidebb oldalán ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, majd feltekerjük, és kicsit meghengergetjük, hogy szép egyenletes legyen, majd egy picit meglapogatjuk.
    10. Tepsibe tesszük, megkenjük a 2 sárgája és 1 egész tojás keverékével, és megvárjuk, amíg teljesen megszárad. Majd megkenjük ismét, és ismét megvárjuk, míg megszárad.
    11. Egy villával 4-szer, 5-ször megszurkáljuk, és mehet a sütőbe.
    12. Ha kicsit szétnyílik, vagy eldeformálódik, még forrón 2 vágódeszka segítségével segíthetünk rajtuk.
    13. forrás: http://www.nosalty.hu/recept/dios-makos-bejgli-3-bejgli-6
    14. ÁLDOTT HÚSVÉTOT KÍVÁNUNK MINDENKINEK élő hittel, szeretettel!

2014. március 24., hétfő

Sajtos-tejfölös óriástócsni

Ha meguntuk a pizzát:)))) itt egy kiadós, finom, újabb variáns vacsorára...
 
hozzávalók / 4 adag
  • ½ kg burgonya
  • 4-5 ek liszt
  • 1 tojás
  • sajt, tejföl
  • olaj
elkészítés
  1. A krumplit nyersen meghámozzuk, és egy mély tálba lereszeljük.
  2. Hozzákeverünk egy tojást és annyi lisztet, hogy még könnyen keverhető maradjon.
  3. Sózzuk, borsozzuk, kevés hagymát (fokhagymát) vághatunk bele.
  4. A masszából kanállal  ellapogatva, előmelegített olajon, serpenyőben kisütjük az óriás- tócsnikat.
  5. Jól kikevert tejföllel (pici fokhagymát, sót,borsot is tettem bele) meglocsolva, reszelt sajt szórattal, és friss salátával (akár felcsavarva, vagy szeltelve) tálaljuk.



 Cserés Attila és Hajni kívántatta meg velem, a pontos receptet pedig innen (szinte) másoltam.

2014. március 17., hétfő

Tejszínhabos Latte Macchiato egyszerűen, otthon készítve...

Szeretettel küldöm a "receptet" Krisztának, hogy készítse sokszor szeretettel...akinek éppen lehet! :D És másoknak is... :D
1. lépés
A kívánt pohárba, csészébe beleöntök egy kevés tejet (egyharmada az italnak), és a mikróban felmelegítem (nem forróra!) Majd ezt egy kiskanál kávékrémporral (completa- ettől lesz krémesebb, de elhagyható),  és kívánt édesítővel elkeverek. Még lehet itt bolondítani karamell sziruppal, vaníliával stb.)


2. lépés Ráteszem a tejszínhabot. (Igazából, ha van az eszpresszó kávéfőzőnek tejhabosítója, akkor a tejet nem mikróban melegítjük, hanem felhabosítjuk meleg gőzzel és ezt töltjük az ízesítőkre.)



2. Lefőzök egy adag eszpresszó kávét, majd lassan (!) a tejszínhabos tejre öntöm.

Kész is a három szintes tejes kávé. Lehet a tetejét még díszíteni fahéjjal stb. De ha szinte minden reggel így issza az ember felesége, akkor az már elmarad :P

Ugyanígy készül a jeges kávé is, csak jéghideg tejjel és jégkockával.
az igazi Latte Macchiato az eszpresszó kávéval és tejhabbal készül így.  a tejhabot nem csak kávé gép készíti, hanem van ilyen egyszerű tejhabosító (IKEA-ban kapható pár lejért), amivel ugyanazt a hatást el lehet érni. Így sajnos, nekem nem mindig sikerült lassan csurgatni a kávét a tejhabra, s ezért nem lesz réteges. De finom! :)

2014. február 26., szerda

csokis csillag-kalács

vagyis hogyan lehet egy kis üveg nutellát elosztani egyformán...:):):)
illetve én is kipróbáltam végre a napraforgós kenyeret csillag formában:), amit Teréz sógornőmnél csodáltam meg egyszer. Ő pizzásan készítette.


Ilyen még lesz nálunk!
recept: itt
nagyon klassz, ahogy részletesen bemutatja a videón: itt. Én a maradékot is felhasználtam, azért lett egy másik egyszerűbb csillag is. Persze mindegyik gyorsan készült, ha van mód rá, lassabb-pontosabb munkával szebben is kijöhet:)))) majd, ha nagymama leszek!:P

2014. február 17., hétfő

Pisztráng

Ezt is megértem! A fiam, nem csak halfogással örvendeztetett meg (ezt a halat nem ő fogta), hanem a pisztrángot ő készítette el a családnak teljesen egyedül. Nagyon izgalmas volt, mert a "saját feje" után készítette (gondolom, amire horgászműsorokból emlékezett:).
Fenséges volt! A recept nagyon egyszerű, ahogy mondta: sózni, kicsit többet borsozni, mert édesvízű hal, aztán vajat és citromot tenni belé, fóliázni és forró sütőben 25 percig sütni. Ennyi.
Azóta is gondolkozom, hogy egyszerű recept létére....annyira finom volt!
Eszembe jutott az első tízperc tortám, amit úgy öt-hat évesen készítettem először. Édesapám azt mondta, olyan finom, különlegesen édes volt... Pedig az a "torta" a legegyszerűbb bögrés süti a világon!

Talán értem már, miért finomabb a férjem készítette kávé bármelyik kávénál, az édesanyám töltött káposztája, a Pálma palacsintája stb...  Azt hiszem, ma megértettem! A tegnap az ötezer ember megvendégelése volt a történet az istentiszteleten. Vajon a hal és kenyér íze is megszaporodott vagy teljesen mást ízt kapott Jézus kezéből? Úgy gondolom ott is a Szeretet, az étel készítője adta az ízeket, ami tényleg pótolhatatlan... mégis, mégis, ma is ízlelhető! Isten, Jézus az, aki gondoskodik, aki megszaporítja a mai mindennapi kenyerünket is. Veletek is így van? Tapasztaltad már?! Szívesen elmondjuk, hogyan teszi...