2014. augusztus 20., szerda

kemping menü

Kérdezted,  hogy mit jó ilyenkor gyorsan és finoman készíteni? ! Az én menüm egyszerű de igyekszem,  hogy ilyenkor is élmény legyen.  Nem vagyunk a gyorsétterem híve meg a sok nassolásé sem.  A leves ebédre elmaradhatatlan s egészséges.  Röviden a szokásos ételeinkről: paprikás krumpli,  ilyen-olyan bográcsos, grillezés zöldségekből is bőven,  palacsinta,  tejberizs,  puding,  tojás minden változatban,  saláták, tea-kávé persze. .. s egy újabb felfedezés a serpenyős pizza,  amit édesanyám és a sógornőm ajánlott: http://receptneked.hu/gyors/serpenyos-pizza/
Nekem a főzés nem fárasztó,  öröm a vakációban is, hogy szeretteimet megörvendeztethetem, és persze nagyobb gyerekekkel így gazdaságosabb is.  A napjukon pedig mindegyikük azt eszi,  amit kér tőlünk: ugyanis a férjem az, aki grillez! ;)
Mindenkinek kiadós vakációzást Isten áldásával!

2014. augusztus 5., kedd

Tükörtojás kiadósan- egyszerűen




A muffintepsi üregeit kibélelem császárszalonnával, helyezhetek az aljára vékony kenyérdarabkát, beleütök egy tojást, fűszerezem, szórhatok még rá zöldséget, gombát stb, s a végén megszóróm sajttal (ez utóbbi nagyon fontos, különben a tojás teteje megkémenyedik - fele így sikerül nekem:( ). Forró sütőbe tolom, s hamar kész is a mutatós kiadós tükörtojás másképpen. Főzelék mellé kitűnő, de reggelire is guszta! :)
Ha a muffintepsink 12 adagos, de nincs szükségünk 12 tükörtojásra, az üres "muffinüregekbe" kevés vizet tölthetünk a sütéskor.

2014. június 6., péntek

Eper mascarpone krémmel így is úgy is...


Mikor még az eper kevés volt... :)

Aztán "voltunk" Szatmáron...:)


És a szülinapi tortám is csakis ilyen lehetett... :D
A recept innen, azzal a különbséggel, hogy babapiskóta helyett keksz-alapot használtam (keksz-szalámihoz hasonlóan).  Mascarpone helyett házilag készített sajtkrémet szoktam használni.
(Ez legtöbbször van itthon, mert kenyérre kenni is szoktuk, vajkrémnek pl. fűszerezve. Egyszerűen veszek egy veder bolti friss 20 százalékos tejfölt ( a Kauflandos is kitűnő, ami 7-8lej), egy szűrőbe borítom, és hideg helyen 12 órát hagyom lecsöpögni. Ez az én házi sajtkrémem.)
(azt mondták a gyerekeim, hogy a korom annyira láthatatlan, mint a tortán az éveim szám :P...a fényképezőgép vakuja nélkül kivehetetlen volt, tényleg !!! :))))))))))) Pedig én várom a 40-et is. 

2014. április 17., csütörtök

Mákos bejgli

 Szeretettel küldöm Júlia lányomnak:) az általam kipróbált és mindig bevált receptet (nem reped szét csak amennyire illik:), gyors és finom):

A tésztához

A forrázott töltelékhez

A kenéshez

  • 1 db tojás
  • elkészítés


    1. A hideg tej egyik felében elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a másikban a vajat, a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat.
    2. Összegyúrunk mindent a liszttel, gyors mozdulatokkal. Száraz, hűvös helyenpihentetjük a tésztát 15 percig.
    3. Ezalatt összeállítjuk a tölteléket: felrorraljuk a cukrot a vízzel 1 percig.
    4. A diót, a mákot összekeverjük az ízesítőkkel, majd leforrázom a cukorsziruppal. De nem biztos, hogy  felveszi az összes szirupot. ha kevés a szirup, és nem áll össze a töltelék, tehetünk hozzá lekvárt vagy mézet.
    5. Kihűtjük a tölteléket.
    6. A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, és lemérjük hány gramm, mert ugyanennyi súlyú töltelék kell majd hozzá.
    7. Kinyújtjuk a tésztát kb 4-5 mm vékonyra. Próbáljuk meg sarkosra, mert akkor lesz szép a kész bejgli.
    8. A tölteléket vagy egyenletesen rálapogatjuk a tésztára, vagy 2 zacskó közt kinyújtjuk, és úgy tesszük a tésztára.
    9. A 2 rövidebb oldalán ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, majd feltekerjük, és kicsit meghengergetjük, hogy szép egyenletes legyen, majd egy picit meglapogatjuk.
    10. Tepsibe tesszük, megkenjük a 2 sárgája és 1 egész tojás keverékével, és megvárjuk, amíg teljesen megszárad. Majd megkenjük ismét, és ismét megvárjuk, míg megszárad.
    11. Egy villával 4-szer, 5-ször megszurkáljuk, és mehet a sütőbe.
    12. Ha kicsit szétnyílik, vagy eldeformálódik, még forrón 2 vágódeszka segítségével segíthetünk rajtuk.
    13. forrás: http://www.nosalty.hu/recept/dios-makos-bejgli-3-bejgli-6
    14. ÁLDOTT HÚSVÉTOT KÍVÁNUNK MINDENKINEK élő hittel, szeretettel!

2014. március 24., hétfő

Sajtos-tejfölös óriástócsni

Ha meguntuk a pizzát:)))) itt egy kiadós, finom, újabb variáns vacsorára...
 
hozzávalók / 4 adag
  • ½ kg burgonya
  • 4-5 ek liszt
  • 1 tojás
  • sajt, tejföl
  • olaj
elkészítés
  1. A krumplit nyersen meghámozzuk, és egy mély tálba lereszeljük.
  2. Hozzákeverünk egy tojást és annyi lisztet, hogy még könnyen keverhető maradjon.
  3. Sózzuk, borsozzuk, kevés hagymát (fokhagymát) vághatunk bele.
  4. A masszából kanállal  ellapogatva, előmelegített olajon, serpenyőben kisütjük az óriás- tócsnikat.
  5. Jól kikevert tejföllel (pici fokhagymát, sót,borsot is tettem bele) meglocsolva, reszelt sajt szórattal, és friss salátával (akár felcsavarva, vagy szeltelve) tálaljuk.



 Cserés Attila és Hajni kívántatta meg velem, a pontos receptet pedig innen (szinte) másoltam.