2018. május 30., szerda

Gyümölcsszörp természetes édesítővel


Az GYÜMÖLCSÖT mossuk meg,  és tegyük fel főni a vízzel együtt (lassú lángon). Amikor egyet rottyan, akkor húzzuk le a tűzről és botmixer segítségével pépesítsük össze.

 A túlérett meggyet vagy cseresznyét magostól felfőzöm, majd leszűröm, ahogy elvált a magjától, s utána pépesítem a mag nélküli gyümölcsöt (Ha nem magvalunk, nagyon fontos, hogy hiba nélküli magos gyümölcs legyen, amelyik egyéltalán nem férges, mert itt nem lehet válogatni). 1 kg gyümölcshöz kb 3 g steviapor kell.
Megjegyzés: amennyiben a 20g-os por kivonatot használjuk, egy ponton túl a túl édes íz átmegy kesernyéssé, tehát csak mértékkel! Xilitet (nyírfacukrot) is adok egy keveset (!) hozzá a még édesebb ízért, ha kell. Ezzel is összefőzöm és légmentesen záródó üvegekbe töltöm a forrú szörpöt. 5 percig fejjel lefelé fordítom az üvegeket, majd vissza és újságpapírba csavarva szárazdunsztba teszem amíg kihűl. 


Nálunk fele vagy mind elfogy nyáron. Vízzel hígítva és jéggel, mentalevéllel üdítőként fogyasztjuk. A bio, "falusi" gyümölcs a legjobb, ami idejében van leszedve. Így több a rost és vitamin az ilyen üdítőben mint a kalória! :D

Nincsenek megjegyzések: