így is a gyerekeknek, és maradt a tinitanítóknak is belőle:). Karamellát készítettem, pici vízzel cukrot olvasztottam, mikor karamell állaga lett, beleforgattam az almát és cukorkával, ill. kókusszal díszítettem. Olajos tálcára tettem, míg megdermedt. Igazán mutatós, pár óra elteltével lett, mire keményre szilárdult, de arra már csak pár alma maradt:) Csokiba is mártottam néhány kisebbet, de azt már nem tudtam lefényképezni:D Legközelebb. Mert ilyent még készítek a télen, ha gyerekeknek (és magamnak:P) akarok kedvezni.
Főzni és enni adni szeretetet jelent. Ha ezt Jézus nevében tesszük, egyik legszebb szolgálatunk lehet Isten, családunk és az emberek örömére.
2009. november 21., szombat
Ha november, akkor alma
így is a gyerekeknek, és maradt a tinitanítóknak is belőle:). Karamellát készítettem, pici vízzel cukrot olvasztottam, mikor karamell állaga lett, beleforgattam az almát és cukorkával, ill. kókusszal díszítettem. Olajos tálcára tettem, míg megdermedt. Igazán mutatós, pár óra elteltével lett, mire keményre szilárdult, de arra már csak pár alma maradt:) Csokiba is mártottam néhány kisebbet, de azt már nem tudtam lefényképezni:D Legközelebb. Mert ilyent még készítek a télen, ha gyerekeknek (és magamnak:P) akarok kedvezni.
2009. november 10., kedd
Kakaós csiga, darázsfészek
A tésztához:
40-50 dkg liszt, 1 tojássárga, 5 dkg friss élesztő, egy pici olaj, 2 dl tej, 1 csipet só.
Ebből kelt tésztát készítek: Felfuttatom a cukros tejet az élesztővel, majd hozzágyúrom a többit és fényesre dolgozom, ahogy elválik a kezemtől a tészta. Letakarva pihenni hagyom.. Amikor kétszeresére megkelt, kinyújtom, és megkenem a következő töltelékkel:
10 dkg olvasztott vajat elkeverek 5 kanál cukorral,1 csomag vaníliás cukorral. Rákenem a tésztára és kb 3-5 kanál kakaóval vagy darált dióval megszórom.
FelFelcsavarom, mint a kalácsot. Olvasztott vajba mártott késsel ujjnyira szeletelem. A szeleteket egy kivajazott tortaformába állítgatom tisztes távolságra:). Meglocsolom olvasztott vajjal, s még kelesztem addig, amíg a sütő bemelegedik kb. 180 fokra. Kb. 20 percig sül, ekkor megkenem cukros tejjel, és készre sütöm.
Almás csiga
Igen, megint csiga...Úgy látszik be vagyok csavarodva:P Judit oldalán kívántam meg, és én is elkészítettem, azok bátorítására is, akik az egyszerű dolgokat szeretik. Mert, ha nekem sikerült egyszerűen összehozni, akkor nem nehéz:) Illetve, mióta tanítani járok, nem engedem meg magamnak a hosszú, bonyolult dolgokat a konyhában ( a részletességről a süteményeknél már régen le kellett mondanom), csak a finomaknál maradok:D. Hihetetlen, de ehhez a recepthez is megvásároltam a vajas tésztát (elfogyott a fagyasztóba előre gyártott muníció, s nem is pótlódik hamarosan sajnos:).
2009. október 31., szombat
2009. október 26., hétfő
Ez is csiga:)
Egy fajta sajtos csiga:)
2009. október 17., szombat
Villámvacsorák
Az első egyszerű krumplisaláta (majonézes kefírrel, kis reszelt hagymával és fűszerekkel) csak a tojást nem belekevertem, hanem a tetejére "rajozoltam" :) Valahol egy magazinban láttam egyszer a művet, csak lehet nem krumplisaláta volt, nem tudom...
túrórudis muffin
2009. október 8., csütörtök
azok a reggelik
Egy ideje rászoktattam a gyerekeket, hogy ovi és suli előtt reggelizzenek valamit a kakaón kívül is. Nagyon nehéz volt. Ezért úgy kezdtem, hogy megadtam a módját. Mióta palacsintát sütök (mostanában amerikai stílusban) nem kell nógassam őket a felkelésre, de a reggelihez sem. Aztán jöhetett más is az asztalra. Azt hiszem, ezeket a meghitt reggelizéseket nem felejtjük soha. Megéri korán kelni, hisz nekem is el kell érni iskolába, irodába! S hogy én csak most jöttem rá ennek a titoknak a nyitjára....
• 3 tojás
• 120 g finomliszt
• 1 púpozott kávéskanál sütőpor
• 1,5 dl tej, fél deci olaj
• alma, banán, málna, áfonya, juharszirup – ízlés szerint
Ha felforrósodott a teflon palacsintasütő, öntsünk bele egy adag tésztát, és süssük addig, amíg arany színt nem kap, és nem kezd el szilárdulni. És most jön a java! Az ízesítőket szórjuk a palacsinta még nyers oldalára, majd egy lapáttal fordítsuk át a másik oldalra. Az ízesítő szinte bármi lehet - banán, alma, áfonya, de ha valami sósra vágyunk, akár kukorica vagy bacon szalonna is. Addig süssük, amíg mindkét oldala szép aranyra nem sül.
A végén meglocsolhatjuk juharsziruppal, de kenhetünk egy kis vajat is a tetejére.
2009. október 7., szerda
Iskolai kifliből
Hiába, no! Jobban ízlik az itthonról csomagolt uzsonna, ezért gyűl nálunk az iskolai kifli (minden nap 3-5:). Aztán majd így fogy el a leghamarabb, sajtos-fokhagymás bagettként. Érdekes, a vendégek is inkább azt ették, mint a friss kenyeret, pedig nem nekik készült elsősorban, csak többet akartam pazarolni ésszel, mint a maradékból!:)
Joghurtos torta
Mi is megszerettük. Ilyen félén készítem én is. De mindig sütök piskótát az aljára (vagy keksz-illetve babapiskóta alapot készítek helyette).
2009. október 5., hétfő
Zöld paradicsomot is...
Innen a recept. Annyi módosítással, hogy én kis cukrot is tettem hozzá... Így igazán különleges lett. FINOM.
2009. szeptember 10., csütörtök
befőtt tartósítószer nélkül
kicsit macerás, de megéri. csak barackot szoktam kompótnak eltenni, de ebből sosem eleget:). néha körtét is, az viszont ált. elég:D. Erikától a módszer. lám-lám... észreveszitek mi a közös?
süti nem csak lisztérzékenyeknek:)
sütés és liszt nélkül természetesen. mi radírnak nevezzük, megkerestem a weben, ezzel megegyezik az én receptem: hűtött süti
2009. szeptember 1., kedd
Mini fánk
ez a fánk mindenkinek sikerül, szerintem. gyorsan készül, és melegen elfogy. úgy a jó:)
Twix (snickers) csokoládé szelet
2009. augusztus 16., vasárnap
tipp a hagymaszag semlegesítésére
májkrém házilag
2009. augusztus 15., szombat
Szilvadzsem rumosan
csak rumeszenciával meg kicsi fahéjjal, de annyira finomra sikerült, hogy legközelebb a szilvadzsemet csak így készítem:D. ja! a sárgadinnye csak muszájból ment bele, mert már csak tettem-vettem a hűtőben. kicsit szaporított a szilván, hogy legyen pontos kiló, de ízében nem határozott. szoktam ilyeneket csinálni (van amikor naranccsal pótolom ki, vagy egy-két almával a dzsemnek készülő gyümölcsöt, vagy éppen párosítom fele-fele arányban, de akkor az íz miatt:)