2014. december 6., szombat

Három kedvenc recept sütőtökből

 Sütőtökös palacsinta a fő kedvencünk. Ez már hagyomány lett nálunk. A téli reggelek kezdetét egy ilyen reggelivel megnyitni már nem is olyan szomorkás. :) Tavaly leírtam a receptjét ITT.

 A sütőtökkrém leves pirított tökmaggal és kenyérkockával
pedig igazi jó ötlet, ha a vendégnek mondjuk valami ínyencséget akarunk előételnek. A nagylányommal ez is kedvencünk lett, mint minden leves, ami krémes, tejszínes...:D
60 dkg sütőtököt megsütök, meghámozok és pürésítek. Kevés vajon vagy olajon 1 nagyobb fej vöröshagymát. két kis gerezd fokhagymát megpárolok, felöntöm húsleves alaplével (vagy vízzel és házi ételízesítővel), hozzáadom a sütőtökpürét. Fűszerezem egy kis reszelt gyömbérrel (vagy máskor Cayenne borssal/paprikával vagy csilivel), fehér borssal, sóval. Ha felforrt gazdagítom kb 1 dl tejszínnel. Pirított tökmaggal, kenyérkockákkal tálalom. Jaj, de finom!


Még van valami, amit ha nem is annyira díjaztunk, mint az előző kettőt, de ha sütőtök, akkor csak ez a süti jöhet szóba:
Sütőtökös sajtkrém torta
(én nem tortaformában sütöttem,így kiadósabb. Egyébként is tömény.)
A recept hozzá innen.






2014. december 2., kedd

Alma pongyolában


Palacsintatésztát, pongyolát, készítek az almákhoz (2 tojás,2 tk cukor,100 g liszt,125 ml tej, csipet só) és félre is teszem állni egy kicsit, amíg előkészítem az almát.

3 almát megmosok, közepéről eltávolítom a magházat, s felkarikázom nem túl vékony szeletekre. Három almából kb. 12 szelet lesz. 1 cs vaníliás cukorral és fahéjjal megszórom.  A palacsintatésztába forgatom és nem túl sok olajban, lassú lángon kisütöm (megforgatom közben). Margarinban, vajban sütve még finomabb.
Megszórom fahéjas porcukorral.
Téli gyertyafényes estékre igazi csemege egy tea mellett a családnak!





    2014. november 28., péntek

    Előre elkészíthető köretek

     No, nem arra gondolok, hogy napokkal előtte, hanem például vasárnap nekünk mindig gyorsan "terülj, terülj asztalkám" kell legyen, mert az ebédet nem kell elsietni, viszont délután a férjem már a 2. vagy 3. istentiszteleten kell részt vegyen, ezért az előkészületekkel hamar meg kell legyek.
    A húsleves, vagy más leves, megfő szombat este, ez oké. A sütemény is szombaton elkészül, természetesen. A hús megsül vasárnap kora reggel, vagy míg imaházban vagyunk (lassú tűzön a sütőben-ím mekkora előny, ha valaki az Úr házában lakik egész életében :). Sokszor csak a negatívumokat hallom ezzel kapcsolatosan, hát ezért is pedig csak örülni lehet!). Mikor haza érünk, már csak a köretet tolom be még a sütőbe, hogy mindennek kicsit megpiruljon a tetejük. Készen is vagyunk!.
     A köret nagyon egyszerű: bármilyen zöldség legyen itthon, felkarikázom, s tálba helyezem szépen (igen, hagymát is...így még a gyerekek is legalább hozzányúlnak:P). A répát, borsót, krumplit, ilyesmit előtte megpárolom egy kicsit sós vízben. De ha csak krumpli van, az is nagyszerű! Megfőzöm, s karikázom egy tálba, mint a rakott krumplihoz. Közben a rétegeket sózom, borsozom, majoránnát vagy/és egyéb zöld-fűszereket is használok. Ha kész, leöntöm tejszínnel vagy fehér mártással, kicsi sajtot reszelek rá, és mehet is "barnulni". Hamar átmelegedik, megpirul és nagyon finom!



    2014. november 25., kedd

    kenyérrudak téli estére

    Pizzát készítettem, és természetesen nehezen szokom, hogy ne akkora adagot készítsek mindig, mint ha...mintha vendég is lenne. Szóval, "leesett" a tésztából egy darab, s gondoltam inkább készítek sajtos ill. sós-borsos kenyérrudakat belőle. Tea mellett, jó hangulattal, majd egy kis olvasás mellett kiváló előétel lett belőle.
    Hozzávaló: Sima kelt tésztából annyit elkülönítünk, amennyi jólesik (itt leírtam a pizzatészta receptjét). Nem kelesztem az összedolgozott tészát, hanem azonnal dolgozom vele. Kisebb egyenlő darabokra osztjuk.
     egyenként elsodorjuk
     középen kettéhajtjuk és összecsavarjuk
     olívaolajjal megkenem, hogy ragadjon rá a só, bors, vagy épen sajt
     durva sóval megszórom
      borssal is
    lett néhány sajtos is
     a fóliát is megkenem olajjal, hogy ne ragadjon a tésztához, amíg kel
     letakarom és 20 percet meleg helyen pihentetem
     én a sütőbe teszem 50 fokon a pizzával együtt
     Mártogatósnak is kitűnő (a miénk fokhagymás joghurtmártás volt)
     MÁSKOR SE DAGASZTOK KEVESEBB PIZZATÉSZTÁT. Úgyis jön haza a nagy fiúnk karácsonyra! :))).


    2014. november 11., kedd

    Sült banán joghurttal, mézzel

    A gyerekeim nagyon szeretik a gyümölcsjoghurtot, de a simát sajnos, nem igazán. Pedig ez az egészségesebb (szinte hallom a sógorom hangját is :D). Jó minőségű gyümölcsjoghurt az ritka, és ha van is, elég drága.
    Ezzel a recepttel szoktattam őket az egészségesebb reggelire, amikor joghurt a menü.
    Néhány banánt fóliában megsütök (elég hamar megy). Összetöröm, majd leöntöm a sima joghurttal, meglocsolom pici mézzel és müzlit, diót szórok rá. NAGYON FINOM! :)

    2014. október 28., kedd

    Őszi pikáns csirke fehérboros körtemártással


     A  házaspárok találkozójára készülve összeültünk néhány házaspárral a szervezők közül megbeszélésre. Ezt a receptet használtam a vacsorához, amit a tavalyi brassói női csendesnapon kaptunk ajándékba. Megéri ajándékozni, megéri ezt a finomságot elkészíteni! :)
    Annyit változtattam rajta, hogy a tekercs belsejébe egy cérnakolbász is került (elhanyagolható, csak megsajnáltam a kis darabot, úgy árválkodott egy-szálában...) és a tányérra céklát is kértek, illetve a rizsbe kukorica vegyült. Kevesebb körtével is elkészíthető a mártás.


    2014. október 21., kedd

    az unhatatlan muffin díszes öltözetben

    A mai recept nagyon egyszerű, és nem nagy újdonság, de olyan jólesett valakinek, hogy leírom a receptjét. Ugyanakkor megmutatom, hogy a díszes ruhája, hogyan készül. 
    Egyszerűen nagyszerűen most is. Ahogy én szeretem! :D
    2 csésze liszt, 1 csésze cukor, 1/2 csésze kakaó, 1 tk szódabikarbóna (vagy sütőpor), 1 tk vaníliakivonat (vagy 1  tasak vaníliacukor), 1 tojás, 1/2 csésze tejszín (vagy csak a tej föle, de még zsírosabb tejjel is rendben van), 1 csésze zsírosabb joghurt, 1/2 csésze olaj, málna (én málnadzsemmel készítettem most), és még jöhetnek csokidarabok. 
    A tojást a cukorral a tejszínnel, joghurttal, olajjal, vaníliával összekeverem. Hozzáadom a lisztet, kakaót, sütőport (vagy szódabikarbónát), gyümölcsöt (vagy 3 kanál málnadzsemet, lefagyasztott székelyföldi áfonyával már kulináris ínyenc falat! :) ) és mixerrel vagy fakanállal jól összedolgozom. Muffin-formában megsütöm. Ha kihűlt, felforrósított dzsemmel leöntöm és egy kis tejszínhab is kerülhet rá díszítésnek tálalás előtt. Ezek a jópofa papírtölcsérek a Dm drogériában voltak, de megtanultunk itthon is készíteni ILYEN módon. Természetesen, színes papírban elegánsabb, különösen, ha mondjuk gyerekeknek a suliba visszük. 


    2014. október 14., kedd

    Csirkehús kínai módra, rizzsel, sajtmártással



    Legtöbbször egész csirkét vásárolok megbízható forrásból. Ha gazdaságosan akarok felhasználni egy csirkét akkor a csirkemellet lefejtem, s a többiből finom húslevest készítek, s a húst belőle (comb, szárny stb.) elfogyasztjuk a levessel, vagy majonézes salátát készítek a főtt húsból, zöldségből szombat estére.:) A csirkemellet kipótolom még hússal és az lesz a második valamilyen körettel vasárnapra a húsleves után. De ha csak a csirkemell marad, akkor sem esem kétségbe, abból is kitűnő kínai ragu készülhet:
    Hagymát, paprikát, répát, káposztát stb. felszeletelek, lereszelek. Kevés olajat felhevítek, majd rádobom az apróra vágott csirkemellet, fehérre sütöm, majd hozzáadom a zöldséget (lehet gombát is). Fűszerezem: só, bors, fokhagyma, paprika (lehet szójaszószt is hozzáadni, illetve van kész wok fűszer, ami megint jó, de ha nincs ezekből, úgy is finom). Fedő alatt párolódik, közben megkavargatom.
     Mikor a zöldség puha, de még ropogós is (ill.ki hogy szereti) kész is. Én még keverek bele egy kanál mézet is és egy kevés mustárt. Nagyoooon szeretem.

    A rizst külön megfőzöm és sajtszósszal (besamell mártásba sajtot reszelek mielőtt a szósz felfő), savanyú uborkával tálalom.
    Jó étvágyat!

    2014. október 8., szerda

    Joghurtos szőlőtorta

    Az alap sima 3-4 tojásos piskóta megsütve kerek kapcsos tortaformában. A piskóta amíg készül, illetve kihűl, elkészítem a krémet rá.
    Hozzávaló: 1 l natúr joghurt, 2 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 1 csomag étkezési zselatin (kb.5 dkg zselatin), kb. fél kiló szőlő a tetejére.

    A tejszínt felverem a cukorral, majd óvatosan hozzákeverem a joghurtot. A zselatint kevés langyos tejben (kb. 1 dl) elkeverem, s addig melegítem a tűzhelyen, amíg teljesen elolvad, de nem forralom. Ezt is beleforgatom a joghurtos krémbe majd a piskótára simítom. Szőlőszemekkel díszítem. Ha van időnk, a tetejére tortazselatint is tehetünk, ez még szebbé teszi a tortát, megóvja a gyümölcsöt elszíneződéstől, amíg megszilárdul a krémmel és vágható lesz. Ha magunknak készítem azonnali fogyasztásra ez rendszerint elmarad. Csak addig várunk, max. fél-1 óra, amíg a krém megszilárdul a piskótán és vágni lehet. :)

    2014. augusztus 20., szerda

    kemping menü

    Kérdezted,  hogy mit jó ilyenkor gyorsan és finoman készíteni? ! Az én menüm egyszerű de igyekszem,  hogy ilyenkor is élmény legyen.  Nem vagyunk a gyorsétterem híve meg a sok nassolásé sem.  A leves ebédre elmaradhatatlan s egészséges.  Röviden a szokásos ételeinkről: paprikás krumpli,  ilyen-olyan bográcsos, grillezés zöldségekből is bőven,  palacsinta,  tejberizs,  puding,  tojás minden változatban,  saláták, tea-kávé persze. .. s egy újabb felfedezés a serpenyős pizza,  amit édesanyám és a sógornőm ajánlott: http://receptneked.hu/gyors/serpenyos-pizza/
    Nekem a főzés nem fárasztó,  öröm a vakációban is, hogy szeretteimet megörvendeztethetem, és persze nagyobb gyerekekkel így gazdaságosabb is.  A napjukon pedig mindegyikük azt eszi,  amit kér tőlünk: ugyanis a férjem az, aki grillez! ;)
    Mindenkinek kiadós vakációzást Isten áldásával!

    2014. augusztus 5., kedd

    Tükörtojás kiadósan- egyszerűen




    A muffintepsi üregeit kibélelem császárszalonnával, helyezhetek az aljára vékony kenyérdarabkát, beleütök egy tojást, fűszerezem, szórhatok még rá zöldséget, gombát stb, s a végén megszóróm sajttal (ez utóbbi nagyon fontos, különben a tojás teteje megkémenyedik - fele így sikerül nekem:( ). Forró sütőbe tolom, s hamar kész is a mutatós kiadós tükörtojás másképpen. Főzelék mellé kitűnő, de reggelire is guszta! :)
    Ha a muffintepsink 12 adagos, de nincs szükségünk 12 tükörtojásra, az üres "muffinüregekbe" kevés vizet tölthetünk a sütéskor.

    2014. június 6., péntek

    Eper mascarpone krémmel így is úgy is...


    Mikor még az eper kevés volt... :)

    Aztán "voltunk" Szatmáron...:)


    És a szülinapi tortám is csakis ilyen lehetett... :D
    A recept innen, azzal a különbséggel, hogy babapiskóta helyett keksz-alapot használtam (keksz-szalámihoz hasonlóan).  Mascarpone helyett házilag készített sajtkrémet szoktam használni.
    (Ez legtöbbször van itthon, mert kenyérre kenni is szoktuk, vajkrémnek pl. fűszerezve. Egyszerűen veszek egy veder bolti friss 20 százalékos tejfölt ( a Kauflandos is kitűnő, ami 7-8lej), egy szűrőbe borítom, és hideg helyen 12 órát hagyom lecsöpögni. Ez az én házi sajtkrémem.)
    (azt mondták a gyerekeim, hogy a korom annyira láthatatlan, mint a tortán az éveim szám :P...a fényképezőgép vakuja nélkül kivehetetlen volt, tényleg !!! :))))))))))) Pedig én várom a 40-et is. 

    2014. április 17., csütörtök

    Mákos bejgli

     Szeretettel küldöm Júlia lányomnak:) az általam kipróbált és mindig bevált receptet (nem reped szét csak amennyire illik:), gyors és finom):

    A tésztához

    A forrázott töltelékhez

    A kenéshez

    • 1 db tojás
    • elkészítés


      1. A hideg tej egyik felében elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a másikban a vajat, a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat.
      2. Összegyúrunk mindent a liszttel, gyors mozdulatokkal. Száraz, hűvös helyenpihentetjük a tésztát 15 percig.
      3. Ezalatt összeállítjuk a tölteléket: felrorraljuk a cukrot a vízzel 1 percig.
      4. A diót, a mákot összekeverjük az ízesítőkkel, majd leforrázom a cukorsziruppal. De nem biztos, hogy  felveszi az összes szirupot. ha kevés a szirup, és nem áll össze a töltelék, tehetünk hozzá lekvárt vagy mézet.
      5. Kihűtjük a tölteléket.
      6. A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, és lemérjük hány gramm, mert ugyanennyi súlyú töltelék kell majd hozzá.
      7. Kinyújtjuk a tésztát kb 4-5 mm vékonyra. Próbáljuk meg sarkosra, mert akkor lesz szép a kész bejgli.
      8. A tölteléket vagy egyenletesen rálapogatjuk a tésztára, vagy 2 zacskó közt kinyújtjuk, és úgy tesszük a tésztára.
      9. A 2 rövidebb oldalán ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, majd feltekerjük, és kicsit meghengergetjük, hogy szép egyenletes legyen, majd egy picit meglapogatjuk.
      10. Tepsibe tesszük, megkenjük a 2 sárgája és 1 egész tojás keverékével, és megvárjuk, amíg teljesen megszárad. Majd megkenjük ismét, és ismét megvárjuk, míg megszárad.
      11. Egy villával 4-szer, 5-ször megszurkáljuk, és mehet a sütőbe.
      12. Ha kicsit szétnyílik, vagy eldeformálódik, még forrón 2 vágódeszka segítségével segíthetünk rajtuk.
      13. forrás: http://www.nosalty.hu/recept/dios-makos-bejgli-3-bejgli-6
      14. ÁLDOTT HÚSVÉTOT KÍVÁNUNK MINDENKINEK élő hittel, szeretettel!

    2014. március 24., hétfő

    Sajtos-tejfölös óriástócsni

    Ha meguntuk a pizzát:)))) itt egy kiadós, finom, újabb variáns vacsorára...
     
    hozzávalók / 4 adag
    • ½ kg burgonya
    • 4-5 ek liszt
    • 1 tojás
    • sajt, tejföl
    • olaj
    elkészítés
    1. A krumplit nyersen meghámozzuk, és egy mély tálba lereszeljük.
    2. Hozzákeverünk egy tojást és annyi lisztet, hogy még könnyen keverhető maradjon.
    3. Sózzuk, borsozzuk, kevés hagymát (fokhagymát) vághatunk bele.
    4. A masszából kanállal  ellapogatva, előmelegített olajon, serpenyőben kisütjük az óriás- tócsnikat.
    5. Jól kikevert tejföllel (pici fokhagymát, sót,borsot is tettem bele) meglocsolva, reszelt sajt szórattal, és friss salátával (akár felcsavarva, vagy szeltelve) tálaljuk.



     Cserés Attila és Hajni kívántatta meg velem, a pontos receptet pedig innen (szinte) másoltam.

    2014. március 17., hétfő

    Tejszínhabos Latte Macchiato egyszerűen, otthon készítve...

    Szeretettel küldöm a "receptet" Krisztának, hogy készítse sokszor szeretettel...akinek éppen lehet! :D És másoknak is... :D
    1. lépés
    A kívánt pohárba, csészébe beleöntök egy kevés tejet (egyharmada az italnak), és a mikróban felmelegítem (nem forróra!) Majd ezt egy kiskanál kávékrémporral (completa- ettől lesz krémesebb, de elhagyható),  és kívánt édesítővel elkeverek. Még lehet itt bolondítani karamell sziruppal, vaníliával stb.)


    2. lépés Ráteszem a tejszínhabot. (Igazából, ha van az eszpresszó kávéfőzőnek tejhabosítója, akkor a tejet nem mikróban melegítjük, hanem felhabosítjuk meleg gőzzel és ezt töltjük az ízesítőkre.)



    2. Lefőzök egy adag eszpresszó kávét, majd lassan (!) a tejszínhabos tejre öntöm.

    Kész is a három szintes tejes kávé. Lehet a tetejét még díszíteni fahéjjal stb. De ha szinte minden reggel így issza az ember felesége, akkor az már elmarad :P

    Ugyanígy készül a jeges kávé is, csak jéghideg tejjel és jégkockával.
    az igazi Latte Macchiato az eszpresszó kávéval és tejhabbal készül így.  a tejhabot nem csak kávé gép készíti, hanem van ilyen egyszerű tejhabosító (IKEA-ban kapható pár lejért), amivel ugyanazt a hatást el lehet érni. Így sajnos, nekem nem mindig sikerült lassan csurgatni a kávét a tejhabra, s ezért nem lesz réteges. De finom! :)