2017. május 29., hétfő

Újabb menüsor

Hétfő
Ebéd: Grízgaluska leves (a vasárnapi húsleves másik felét használom), rakott krumpli
Vacsora: görögsaláta zsíros pirított kenyérrel
Kedd
Ebéd: Friss tavaszi zöldségleves, rakott krumpli
 Vacsora: friss saláta szendviccsel
 Szerda
Ebéd: Friss tavaszi zöldségleves, csirkepaprikás puliszkával
Vacsora: rántott cukkini joghurt mártással
 Csütörtök
 Ebéd: meggyleves, csirkepaprikás puliszkával
 Vacsora: francia lepény uborkasalátával
Péntek
Ebéd: meggyleves, nokedli sonkás-gombamártással
Vacsora: miccs házi zsömlével mustárral
Szombat:
Ebéd: tojásos salátaleves, nokedli sonkás-gombamártással
Vacsora: lángos
 Vasárnap
Ebéd: Csorba, rántott halfilé natúr krumplival, fokhagymás mártással, paradicsomsaláta, gyümölcsös joghurt torta, házi üdítő (akácvirágos)

Vacsora: maradék ebédről 

bónusz:
ezt a csinos befőttesüveget házi szagelszívónak készítettük a fiatal asszonyok körén. hűtőszekrényben, cipős szekrényben jól fog. leírás itt.
a másnapos fánkot kis rebarbara szósszal, fagyival feldobjuk, hogy el ne dobjuk.
ez pedig a piros-fehér-zöld kedvenc "fastfood"-om. :)

2017. május 25., csütörtök

Pudingos rebarbarás pite


Tészta:
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 1 tojás
  • csipetnyi só
Töltelék:
  • 40 dkg rebarbara
  • ízlés szerint cukor, kb 100 gr
  • vanília esszencia
  • 3 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 1 vanília pudingpor
 A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
A rebarbara szárakat meghámozzuk, 1 cm karikára vágjuk ízlés szerint és 2 kanál cukorral meghintjük.

 A tésztát sütőformába nyomkodjuk, úgy, hogy pereme is legyen, villával megszurkáljuk, az alját ráhalmozzuk a rebarbarát.
A tejszínt a tojással vaníliával jól összekeverjük, majd belerakjuk a pudingot és cukrot (édesítőszerrel).
Ráöntjük a rebarbarára és előremelegített sütőben megsütjük


2017. május 23., kedd

Tavaszi menü két hétre

Egyszerű menüt válogattam össze hirtelen. A címekre kattintva a régebben megírt receptjeimhez lehet eljutni, ahol általában fotó és leírás is van. Lehet kérdezni... :)












Hétfő
Ebéd: Zöldségkrémleves (a vasárnapi húsleves maradékból, sok húslét főzni gazdaságos) és burgonyakrokett (ez is lehet a vasárnapi esetleges maradék krumplipüréből) csirkemájjal, savanyúsággal
Vacsora: Pizza (mint a pizza hut :) vagy afféle

Kedd
Ebéd: Zöldségkrémleves, rakott káposzta
Vacsora: Röszti, tavaszi zöldségsalátával

Szerda
Ebéd: Görögcsorba, rakott káposzta
Vacsora: Keszadíjja

Csütörtök
Ebéd: Görögcsorba, epres túrógombóc
Vacsora: Tonhalas krémmel töltött tojás

Péntek
Ebéd: Babgulyás füstölt csülökkel, zöldhagymával, minifánk
Vacsora: Corndog, gyümölcssaláta

Szombat
Ebéd: maradékokból a Babgulyás (hús nélkül:), minfánk, gyümölcs, corndog
Vacsora: héjában sült sajttal, spenóttal töltött burgonya, reteksaláta

Vasárnap
Ebéd: sajtos pogi, húsgombócleves, tejes krumplipüre szerecsendióval, sertésszelet barackkal (befőtt) vagy almaágyon sült sertésszelet, brownie rebarabarás eperszósszal (vagy fagyival), házi üdítő
Vacsora: maradék ebédről

II. hét

Hétfő
Ebéd: Húsgombóc leves, valamilyen főzelék pirított császárszalonnával
Vacsora: Francia lepény, esetleg sült alma fagyival :)

Kedd
Ebéd: Gyümölcsleves (idénygyümölcsből is), grillcsirke(vagy pikáns csirkeszárny) rizibizi, coleslaw saláta
Vacsora: melegszendvics

Szerda
Ebéd: Gyümölcsleves, töltött káposzta vagy töltött cukkini
Vacsora: Pizza (mint a pizza hut :) vagy afféle

Csütörtök
Ebéd: Salátaleves, töltött káposzta
Vacsora: Hamburger

Péntek
Ebéd: Salátaleves, lasagne, epres tejlepény
Vacsora: Paradicsomos hal vajas pirítóssal

Szombat
Ebéd: Köménymagleves sajtos fokhagymás pirítóssal vagy sajtos hagymaleves, maradék lasagne, gyümölcs
Vacsora: a holnapra főzött húslevesből Beuf saláta

Vasárnap: Húsleves, cukkinis bulgur nyakkendős csirkecombbal, friss salátával, képviselőfánk gyümölcsszósszal, gyömbéres jeges tea
Vacsora: ami marad :)




2017. május 19., péntek

Heti menü - tavaszi reggelik

Szeretjük a leveseket, az azt jelenti, hogy kb háromszor-négyszer főzök levest egy héten s minden nap felszolgáljuk.  Kb. kétszer készítek húst, egyik csirke, másik sertés vagy marhahús. Ugyanakkor halat is jó lenne, bár azt nem minden héten, de akkor helyettesíthető tonhalas szendvicskrémmel, ilyesmi. Elvétve természetesen még fellelhető a protein:), például kolbász, császárszalonna az egytáltételekben s a felvágottban (Sonka és kolbászféle. Inkább ritkábban, de „tiszta húsból” legyen.) Darált húskészítményeket ritkán vásárolok, a virslit lassan elfelejtjük. Kb egyszer készítek hetente rakott egytálételt vagy főzeléket,  s egyszer tésztafélét (ide tartozik a gombóc is vagy a derelye).
Idényzöldség és gyümölcs mindennap helyet kapna valahogyan. Kinek hogyan lehet becsempészni minél többet a menüjébe. J
Két hétre válogattam reggeliket, később megírom a levest második fogással. A vacsora az sokszor maradék vagy „pár falat” ez-az. Igyekszem a vacsorát egyszerűen megoldani, mert a jó alváshoz, s a minőségi reggelihez elengedhetetlen feltétel éjjelre a tehermentesített gyomor! :D
Akkor ma a reggelik közül lehet válogatni:


REGGELI menü két hétre
(a fotók a blogomról korábbi receptekből)
A reggeli az egyik kedvenc asztalközösség nekünk. Erről írtam régebben ITT. Most, hogy pici baba van újra, nehezebben térek vissza ehhez a kedves napszakhoz, de ezzel a bejegyzéssel is lendítek egyet magamon. :) A reggelikhez mindig csak egyféle étel van, így egész héten változatos és különleges lehet egy kis odafigyeléssel. Ugyanakkor gazdaságos is egy nagyobb családban, ha nem közkívánatra rámolják ki a hűtőt minden reggel. Hetente kétszer van gabonaféle és gyümölcs és magvak tejtermékkel, vagy teljeskiőrlésű péktermék, barna kenyér dzsemmel, tejes kávéval. Kétszer-háromszor tojásféle, vagy szendvics zöldséggel (kenőke, zakuszka, vinetta stb). Egyszer palacsinta vagy croissant vagy hasonló. Egyszer pépes reggeli (tejberizs vagy dara) gyümölccsel, vagy poharas krém (házi túrókrém, sajtkrém magvakkal, gyümölccsel). Szombaton vissza kell hozzam a szokást, a meglepetés reggeliket. Vasárnap csak a hétvégi sütemény kerül kávéval, kakaóval, teával az asztalra.
Amelyik reggelihez recept kell, lassan feltöltöm majd fotókkal, ha sikerül. J

Hétfő: Natúr műzli joghurttal, almával vagy más gyümölccsel. Én a zabpelyhet szeretem forró tejjel leforrázva néhány fagyasztott gyümölccsel megszórva, ha nincs friss gyümölcs. Lassan szoktatom a többieket is a cukormentes dolgokra.
Kedd: Tükörtojás lágy kenyérrel, savanyú uborkával vagy friss zöldséggel
Szerda: Amerikai palacsinta zabpehellyel készítve, idénygyümölccsel, amit posírozok egy kevés karamellezett cukron. Amennyiben nem elég édes (pl. most a rebarbara esetében) még egy kis mézzel, édesítővel fokozom. (később recept)
Csütörtök: Zakuszkás vagy medvehagymás sajtkrémes kenyér, gyümölcsturmix
Péntek: Tejberizs eperrel vagy a fagyasztóból áfonyával
Szombat: Omlett salátával, retekkel, barna kenyérrel
Vasárnap: Túrós süti kávéval, kakaóval

 2. hét
Hétfő: Friss barna kenyér dzsemmel vagy melegszendvics maradékokból, kakaó
Kedd: Tojásrántotta friss zöldséggel
Szerda: Májkrémes pirított kenyér sajttal, uborkával
Csütörtök: Express croissant, tea, kávé
Péntek: Padlizsán vagy cukkinikrém főtt tojással, paradizsommal
Szombat:  Házi tejszínes sajtkrém sült banánnal, zabpehellyel
Vasárnap: Zserbó teával


Itt a bodzaszezon. Üdítőnek, teának sok citrommal, kevés mézzel nagyszerű reggelire is. A bodzavirágot adagonként, zacskóban lefagyasztom, hogy más évszakban is elkészíthessem a hideg teát. Jobban szeretem, mint szörpnek eltéve, mert az sok cukrot hordozhat. 
























2017. május 18., csütörtök

Heti menük a Mutter konyháján


Gyesre mentem, mindig ilyenkor írtam blogot, így hát újra aktiválom a Mutter konyhája blogomat. CSAK VICCELEK! 
Alig találom az új napi program között magam, nemhogy a konyhát...éppen ezért nekem még rendszerezettebb kell legyen a heti menü megírása, hogy gördülékenyebb legyen hét közben a vásárlás (csak egyszer vásárolok), s ne csak egyszerű hanem nagyszerű is maradjon a főztöm.
Kérték többen, hogy írjak heti menüket néha évszaknak megfelelően, s természetesen olyan egyszerű-nagyszerű módon. Például én mindig egyik fogást főzök csak egy nap. Levest ma, s ez holnap is lesz, főételt pedig holnap, mert ma még van a tegnapiból. Természetesen a menüírás azért van, hogy legyen mibe kapaszkodni, de egy idény zöldség jó árban való beszerzése, vagy csupán egy sóhaj-óhaj szeretteimtől könnyen eltéríthet tőle.

Nem ígérem, hogy rendszeresen írok, de igyekszem minden hónapban, amikor sikerül, begépelni a a tavalyi vagy idei kalendáriumból a menütervem  (tehát nem biztos, hogy a menü éppen aktuális nálunk :D). De így a fogódzó megmarad a lányaimnak is... ;)

Ha téged is érdekel, az oldalszélen kérlek jelöld be a válaszod a kérdésemnél. Több válasz is lehetséges.
Köszönöm.


2017. március 2., csütörtök

Mákos guba torta




Szinte így készült az alábbi recept szerint ( a tojáshab előtt én még leöntöm 1csomag fél liter tejben elkészített vaníliás pudinggal), csak tortaformában. Sulis kifliből. Mert mi megesszük. Így vagy úgy. :)

2017. január 21., szombat

Különleges citrus krémtorta


Hozzávalók:
Az alaphoz:
  • 12-15 dkg darált keksz (háztartási kekszet használok)  
  • 5 dkg olvasztott margarin,
  •  cukor ízlés szerint 
A krémhez:
  • 4 tojás
  • cukor ízlés szerint
  • 2 csomag vaníliás cukor  
  • 1 vaníliás pudingpor
  • 250 ml habtejszín
  • egy veder (900gr) 20%-os tejföl
A citrus toppinghoz:
4 narancs és 1 citrom meghámozva, turmixolva
3 kanál cukor
3 kanál étkezési zselatin
szegfűszeg, fahéj, friss reszelt gyömbér

1-2 narancs a díszítéshez


Az alaphoz a hozzávalókat összemorzsolom és a tortaforma aljára simítom, amit előtte kibéleltem sütőpapírral (hogy kiemelhessem majd). Előmelegített sütőbe tolom és 15 percig sütöm nem túl forró sütőben (kb. 150-180 C fok). Hűlni hagyom.
Addig készül a krém: a cukrot, vaníliás cukrot a  a tojásokkal habosra keverem, hozzáadom a tejszínt és a pudingport és óvatosan csomómentesre keverem, majd végül a tejfölt is belekavarom. 
A félig kihűlt kekszes alapra öntöm a krémet és 180 fokos sütőben kb 25-30 percet sülni hagyom. Akkor kész, ha pirosodni kezd a szélén, de a közepe rezgős marad.
A topping: a turmixolt narancsot és citromot a cukorral főzni teszem. Ízesítem a reszelt gyömbérrel, fahéjjal, kevés őrölt szegfűszeggel. Kevés vízben (max. 1 dl) feloldom a zselatint, felmelegítem, hogy teljesen elolvadjon, majd hozzákeverem a citrus sziruphoz. Hűlni hagyom, s ha kezd kocsonyásodni, ráöntöm a tortára. Hűtőben 2 órát dermedni hagyom.

Igazi kulináris élmény, pedig ez is csak egyszerű-nagyszerű... amilyen az én konyhám igyekszik lenni.
Jó étvágyat!