2010. október 14., csütörtök

zsemle-kérdés


ha valakinek van ideje vagy kedve mondja meg nekem, miért ilyen a zsemlém teteje. mindent úgy csináltam, ahogy írva van a receptben (azért is ez a recept lett kiválasztva, mert volt minden itthon a hozzávalókból. pl. nem volt öregtészta vagy aszkorbinsav stb. aztán nem volt időm sokat keresgélni). szerintem valamivel le is volt kenve...ja, az igaz, hogy nem sütöttem annyi időn át, biztosan elégett volna.de nem a színe a bibi:)
egyébként nagyon finom, könnyű, uzsonnára is jó lesz. ha ilyen is marad, kitartok ebben is,mint a kenyérsütésben. a fiamnak így is nagyszerű!:)
a kenyereim is nagyon finomak, de a teteje legtöbbször picit beesik. pedig az adag mindig ugyanaz!!! na, ezt se tudtam megfejteni, de a kenyér nem zavar annyira, mint a zsemle...

2010. október 9., szombat

hargitai gombászás



is belefért a héten megejtett gyors szülői látogatásba. édesanyámmal és Napsugár húgommal egy jó fél órára voltunk kint az erdőben, ahol ízletes rizikét (Lactarius deliciosus) és barna nyálkásgombát (Gomphidius glutinosus) szedtünk. az utóbbiból a kicsi fiatalokat hazahoztam, megpucoltuk, teszteltük, ettünk belőle, és a többi a fagyasztóban. nagyon finomnak bizonyult a pizza tetején, kicsit champion hatása is volt látszatra. viszont az íze igazi erdei íz... nem igazán vagyok barátságos a gombákkal, soha nem vásároltam senkitől, amit szedtem az pedig három igen ismeretes gomba (csiperke, hiriba és a keserű gomba). azt is mindig teszteltük (igaz, csak én:)
de ha édesanyámmal szedek gombát, soha nem félek. éveken át szedi, ettük, eszik. igaz, nem kísérletezik. csak az igazán bevált gombaféléket szedi, főzi, fagyasztja... de abból sokat! most ősszel is. puliszkával jó gombapaprikás, vagy gombás rántotta nála minden nap ehető:) látogassátok meg a Hargitán, és
meglátjátok!:). (Szentegyháza és Csíkszereda között laknak egy kis erdőben...:) komolyan!
ui. azért ismétlem! gombászni csak gombákhoz értővel ajánlatos, és akkor is legyünk óvatosak!

házi ételízesítőt

készítek. édesanyámmal voltam zöldséget vásárolni a csíkszeredai piacon, ott diktálta le nekem az egyszerű receptet. hozzávalók: répa, petrezselyemgyökér, pirospaprika, zellergyökér (lehet még egyéb is, de nekem ennyi tetszik:). ledarálom (vagy lereszelem apróra) és sóval összekeverem, légmentesen üvegbe lezárom.
a piacon érdekes érzéseim voltak. kerestem az arcok között az ismerősöket. pl. ottis blogismerősöm is kerestem:) valakit úgy megnéztem, mintha ő vagy ő lett volna, hogy nagyon visszanézett:P. inkább belenyugodtam, hogy most ez nem a találkozások napja Csíkszeredában:).
a házi ételízesítőt lehet még variálni. én a zöldeket nem szeretem beleaprítani. inkább a fagyasztóból kivéve főzöm az ételekbe...
ui. ja, és mikor Marosvásárhelyen megálltam Napsugár húgom meglátogatni, akkor sedith után kutakodtam a szemeimmel:D

2010. október 8., péntek

köszönöm a személyes üzenettel küldött díjat:)

a díjat Rékától kaptam, aki nagyon sportszerűen játssza ezt a játékot, nem csodálom, hogy a konyhában is pontosan, ügyesen dolgozik. élveztem azt is, amit megtudhattam róla.
sajnálom, ha én nem tudom ilyen pontosan végig játszani a játékot. engedjétek meg, hogy hét blogtársamnak gyorsan adjam tovább, akiktől szeretnék megtudni 7 dolgot így a nyilvánosságban:) (tehát nem feltétlenül gasztrobloggerek, de de kreatív díjat mindenképpen érdemelnek!
akkor 7 dolog rólam (hogy ez is könnyebben menjen, megkértem Pálma lányom, mondja el ő:)

1. nagyon gyorsan ügyes a munkájában. a konyhában is.
2. szeret játszani és filmet nézni, velünk, a gyerekeivel
3. sok kapcsolata van
4. édesapával nagyon szeretnek beszélgetni, meg akármit
5. a munkájában nem nagyon szereti az irodamunka félét (ahol ülni kell:)
6. ha internetezik, akkor emailezik vagy bloggol, vagy cikket olvas (ennyit tud:P), és ilyenkor nehezen hall!:P
7. szerintem édesanya a mennybe jut.
na, Pálma lányom bemutatása nagyon érdekes játék volt itt. próbáljátok ki ti is így, vagy valaki mást kérve, hogy mondjon 7 dolgot rólad:)
a 7 személy, akinek tovább adom hirtelen, de nagy érdeklődéssel: adina, lisztes piroska, hilda, nagyék, a futást kedvelők blogjának mikije, debi és gergely piroska.



Játékszabály:

1. Meg kell köszönnöm a díjat annak, akitől kaptam.

2. A logót ki kell tennem a blogban.

3. Be kell linkelnem azt, akitől kaptam.

4. Írnom kell magamról 7 dolgot, amit mások érdekesnek találhatnak rólam.

5. Tovább kell adnom 7 bloggernek.

6. Be kell linkelnem őket.

7. Megjegyzést kell hagynom náluk, hogy tudjanak a díjról.

2010. október 5., kedd

ez is a fagyasztóba



ment télire. a petrezselyemzöldet megmosom, szálanként egymáshoz teszem. a szárát a csomónak levágom, és összekötözöm, majd lefagyasztom ezt is (az majd mehet a levesekbe). a többit jó szorosan fóliába csomagolom, és dobozba teszem. így lefagyasztom. mikor használni kell, csak annyit aprózok le belőle, amennyire szükségem van télen az ételekhez. nagyon apróra lehet vágni így fagyosan. apróbbra, mint ahogyan lefényképeztem. sajnos nem a végeredmény után kattantott a gyerekem:P nekem ez a legjobb tárolása télire a petrezselyemzöldnek. ha nincs frissen, így a legjobb:)

gyümölcsös pite



Dani fiam készítette teljesen egyedül! Meglepetés volt, mire a konyhába érkeztem én is. Természetesen, jó példa alapján, a netről kukkantotta a receptet, és variálta olyan gyümölccsel, amilyen volt (alma nem volt elég, tett hozzá meggyet is). Valaki olyan receptje után ment, aki azt a hibát követi el, mint én szoktam, hogy nem ír részleteket. Ezért az alma nem volt kicsavarva reszelés után, és a meggy sem lecsöpögtetve rendesen. Ennyi hibája volt a pitének: a töltelék kicsit leves volt. Ennyi baj legyen, a tésztája mégis átsült, és nagyon finom savanykás volt. Ha nem is gondoltak arra, hogy cukordiétán vagyok, pont úgy sikerült, hogy megint én ettem itthon a legtöbbet a süteményből:P. Ha hiszitek, ha nem, itt nálunk csak én vagyok oda a különféle süteményekért, meg esetleg a vendégek:P.
Szóval, a fiam nagy lekesen a remekműve láttán, azt mondja, fényképezzem le, mert kiteszi a fészbukra. Jaj, gondoltam, nem biztos kitüntetnek téged a barátok ezért (sajnos?), nem a mutter konyhája az, hogy a mai világban egy 14 éves fiút ebben bátorítsanak. No, ti hozzászólhattok akkor a képeihez, ha akartok itt is.
Nem kell azért túlképzelni a dolgokat, a nagy rumlit a nők takaríttották fel a mutter konyhájában. Rá kell valahogy szolgáljak a sütievésre!:)

göngyölt virsli vagy kolbász



pofonegyszerű gyors vendégváró falat. ez is a "2 lejes kauflandos" vajas hajtogatott tésztából készült. kinyújtottam a lapot, csíkokra vágtam. a darabokra vágott, villával megszurkált, sovány kolbászra (vagy virslidarabkákra) felcsavartam és tepsibe helyeztem őket. megkentem egy kis felvert tojással, megszórtam sajttal és forró sütőbe toltam. mikor pirosodni kezdett kész is volt.

2010. szeptember 13., hétfő

szilvás süti


sült vasárnapi ebédre. Pálmának ugyanis ez a kedvence. köszönet a receptért ottisnak. annyit másképpen csináltam, hogy a töltelékbe tettem néhány egész szem szilvát is (a gyerekek kérték:). lehet nem kellett volna:P, de így sok gyümölccsel is nagyon finom. a karamell nagyon jót tett neki, nekem új volt ez a töltelékrecept. a leveles tésztát most nem házilag készítettem, hanem kipróbáltam a Kaufland terméket. nagyon finom. igaz, ezt ki kellett nyújtani, nem lapként árulták, de nekem így jobban is tetszik. az ára pedig csak 2 lej. nem tudom, hogy csinálják!:D

2010. szeptember 11., szombat

húskonzerv

ez amolyan félig kész kaja, rohanós napok vacsorájához, vagy hirtelen vendéghez. felbontom, megmelegítem, spagetti, makaróni hozzá, egy kis sajt a tetejére és kész is! M. Violettától tanultam, aki Olaszországban dolgozik, sok jó tippet ad nekem:) köszönöm!
egy kis olajon dinsztelek 1 nagy hagymát, 2 szál sárgarépát, egy kis gumó zellert, 1 szál petrezselymet, 1 paprikát lereszelve. hozzáadok egy kiló sertéshúst és egy kiló marhahúst ledarálva (most én csak fél adagot készítettem). fűszerezem bazsalikommal, és más zöldfűszerrel, ami tetszik. hozzáaprítok 4 nagy paradicsomot, vagy még többet is. szinte 1 órán át lassú tűzön főzöm kuktában (de lehet másképpen is, csak akkor hosszabban, fedő alatt). összeérik az íz, pici sót, borsot teszek rá. hamar üvegekbe töltöm, légmentesen lezárom (fejre állítom:), és kidunsztolom forró gőzben. hűvös helyen tárolom. igaz, nálam nem romolhat meg egyébként sem, mert hamar itt egy rohanós nap, vagy egy váratlan kedves vendég:D

2010. szeptember 6., hétfő

mint pizzára a sajt


"úgy talál, mint pizzára a sajt":)
Székely Enikőtől tanultam, hogy a pizzára csak készre sütés után reszeljem a sajtot. visszatolom a kikapcsolt sütőbe, éppen csak, hogy megolvadjon. így gazdagabb és finomabb állagú a sajt. szerintem is!:)

2010. szeptember 3., péntek

mai szilvás gombócunk


K. Kató nénitől olyan szép nagy szilvaszemek gurultak az asztalunkon, hogy úgy határoztam, azért is egészben hagyom, és óriásgombócot ebédelünk. Nagyon finom lett. Köszönjük!
Ja, és rájöttem, hogy a rétesliszt a gombóctésztához, nudlihoz nagyon előnyös tud lenni...

SZILVÁS GOMBÓC
hozzávalók a tésztához: 4o dkg főtt krumpli lereszelve, 15 dkg rétesliszt, 1 tojás, kis só, 1 kanál olaj. összegyúrom.
zsemlemorzsát margarinon megpirítok, 1 kg szilvát kimagolok, cukrot teszek a közepébe. a tésztából egy kanálnyit a kezembe veszek, gombóccá formálom, úgy hogy közepébe elhelyezem a szilvát. forró vízben kifőzöm. pirított zsemlemorzsába forgatom, cukorral, fahéjjal megszórom. még finom a tejföl rácsorgatva, de az most nem volt:)

2010. szeptember 1., szerda

kekszes almás



Ősz Nusi néni ajánlotta nekem ezt a receptet. Nyáron kiváló hűsítő desszert a hűtőből elővéve. Nem nehéz, nem krémes stb. Az én csokimázam természetesen rögtönzött volt, de majd ha arra készülve forgok a konyhában, hogy le is fényépezzem (ez mindig a végén jut eszembe:P), akkor nem maradék csokit használok fel:). De ez is el kell fogyjon valahogy, na!

2010. augusztus 13., péntek

babgulyás vagy saláta?

férjem s a fiúk: babgulyás!
lányok: mind a kettő, csak nem egyszerre..
én: hát, most e gazdag nyár után csak a saláta:( - 2 hónapig jól etetve éreztem magam, először Amerikában, aztán a táborokban. tudom, tudom, jó dolgom van:P
:D
a salátába
mostanában nyakra-főre karikázom a sárgarépát, és élvezem, hogy az egész család megeszi az egészséges dolgokat:)

a babgulyás
receptem megegyezik a lentivel, amit innen másoltam be, időm hiányában. annyi a különbség, hogy én kevés rántást, kevés paprikát, több zöldfűszert és zsenge fehér babot használtam most, gondolva arra, hogy megkóstolnám én is, legyen lightosabb. de mikor a csülköt megláttam benne. azt mondtam, mégse tehetem... olyan gazdag, hogy csak ártanék "kemény" pár napos elszántságomnak:P ja, és csipetkét se tettem most bele, mert volt friss házi kenyér.

Hozzávalók: 1 füstölt csülök (kb. 80-100 dkg), 50 dkg tarkabab, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 csomó zöldség zöldje, 25 dkg burgonya, só, bors, majoránna, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, borsikafű.

A rántáshoz: 1 fej közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 3 evőkanál liszt.

A csipetkéhez: 1 tojás, csipet só, olaj, és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz, ha kemény tésztát gyúrunk.

A babot és a füstölt csülköt előző este beáztatjuk. Utána az áztatóvízzel mindkettőt odatesszük főni. Amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a karikákra vágott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát, a füstölt csülköt kivesszük, és apró kockákra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe és tovább főzzük. Amikor majdnem megpuhult a bab meg a zöldségfélék és a csülök, ekkor kezdem szerezni. Először megsózom, teszek bele egy csipet kakukkfüvet, egy csipet szurokfüvet, bazsalikomot, majoránnát, borsikafüvet, borsot és zöldséglevelet. Ezután készítek egy magyaros rántást (hagyma, fokhagyma, pirospaprika) és berántom.

lekváros bukta

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárga
  • kb. 10 dkg margarin
  • kevés kristálycukor
  • 20 dkg sűrű lekvár (nekem csak hígabb volt most:)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db citrom héja reszelve
Az élesztőt a cukorral tejben felfuttatunk. A lisztet, és többi hozzávalót hozzáadjuk, jól összegyúrjuk. 30-35 percig kelesztjük. Átgyúrjuk. Kinyújtjuk, kis téglalapokra vágjuk, majd minden darabra egy kiskanál lekvárt teszünk. A buktákat kivajazott tepsire helyezzük, tetejüket olvasztott margarinnal(olajjal is lehet) megkenjük, végül 190 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
HAMAR ELFOGY!!!

krumplileves

Megpucolom a krumplit, felkockázom. Olajon megfuttatok kicsi fokhagymát, ráöntöm a krumplit, sózom, borsozom, paprikázom, kicsi tárkonyt vagy babérlveet dobok vele, fölengedem vízzel (ha sűrűn szeretik a levest, kevesebb vízzel:). Ha megfőtt, elkeverek benne 2 dl főzőtejszínt vagy tejfölt. Ez az egyik fajta krumplilevesünk:)

kukorica

leginkább Pálma kedvence. most az ideje itt nálunk, még egy kis ideig... és mi a vaj mellett reszelt sajttal is nagyon szeretjük... vagy vajkrémmel megkenve:)

2010. augusztus 10., kedd

hamburger, vinetta és gyergyói áfonya:)

Hú, rég jártam erre! Nem csoda, ha egy hónapot Gyergyóban táboroztunk, táboroztattunk....HA Gyergyó, akkor megint áfonyadzsem.
Ma sütöttünk hamburger húspogácsát, és vinettát is a fiúk kérésére.
Húspogácsa egyszerűen: darált hús (én vegyesen szeretem marha és sertés), só, bors, kicsi ketchup és mustár, apróra vágott hagyma és savanyú uborka. Ezt összegyúrom és pogácsák formájában grillezem. Lehet sütőben is, de így az igazi. Ezután mehet a zsömle közzé salátával.
A padlizsánt, vinettát, megsütöm, megpucolom a hajától, turmixolom és könnyű majonézzel kikeverem. Sóval ízesítem. Mentateával lecsúsztatunk mindent. Több nem kell nálunk egy jó vacsorához, csak a megszokott szeretetteljes családi légkör, természetesen!:D.


2010. május 26., szerda

bébicsirke rizságyon




a kis csirkeket megfosztjuk a hatuktol, fuszerezzuk. a megfozott rizset olivaolajos tuzallo talba simitjuk, rahelyezzuk a csirkeket es lefolizava puhara sutjuk a sutoben. a korethez jott meg repa es a masik volt a kedvencem:karfiol, paprika, zsenge zoldbab olivaolajjal lelocsolva megparolva, ugyancsak a sutoben...
Halasz Johannatol tanultam...:)

dinnyesaláta


mindig tetszett az, ha a dinnyet kockazva szolgaltak fel, persze kenyelmesebb is igy megnni. regen Lee amerikai barat es ifj. Erdo Endre baratunk avatottak be a titokba, hogy a nyarsonsultekhez a legjobb "csusztato" a gorogdinnye. teny, hogy ugy tobbet megeszik az ember a flekkenbol:). meg az asszony is:P
ebben a salataban volt mandarin is.

répa es cukkini köret


a ket zoldseg lereszelve, kicsi olajon megfuttatva, fuszerezve kaporral, soval borssal stb, majd egy kiskanal balzsamecettel osszekavarva igazi kiegeszito korete a rizsnek. nagyoooon szerettem. Kulcsar nenitol tanulom ezt a recepetet:)

New Yorkban

s
mi van az asztalon? borszeki asvanyviz, igazi erdelyi letelemunk. halasak vagyunk erte! es eros pista (strong steven neven-haha) meg egyeb hazai ismeros izek. de el kellett jojjek idaig, hogy megtudjam, otthon Belenyes kornyeken a huslevest retekkel eszik. kiprobaltam, erdekes paros. az egesz tanyer levest ugy ettem meg! Adina, s meg te kerdeztel tolem receptet a retekhez...:)
kovetkeznek jo kis koretek...amit otthon en is elkeszitek tutti!

2010. május 19., szerda

hagyományos menünk egy vasárnap


bár nem egészséges, szeretjük a sertéshúst az ünnepi asztalon. egyszerűen úgy készítem el, hogy bepácolom, majd mielőtt istentiszteletre mennénk betolom a sütőbe, és közepes vagy kis tűzön meg is sül, mire bejövök. leveszem a fóliát a húsról, és addig pirítom, amig megfő a rizs a kuktában (kis forró olajon megfuttatom a rizset, fűszerezem és kétszer annyi vízzel felöntöm, lefedem. sípolás után csak 6 percet főzöm, ha lehűl, kinyitom a fedelét és kuglófformába halmozom, majd kiborítom. közepébe mexikóit vagy leveszöldséget aprítok. legegyszerűbb formája a rizsnek, de nálunk szinte mindig ilyen:). amíg a rizs fő, a salátát hamar megmosom, ráöntöm az öntetet, és tálalhatok is. ja, közben a gyerekek megterítettek:D

pácolás (ideális esetben egy éjjel hagyom a fűszerekben a húst a hűtőben): só, bors, kis parika, ill.házi vegeta, egyéb húsfűszer is lehet, amivel beszórom a kb. egy kiló szeletekre vágott sertéshúst. zsíros tűzállóedénybe teszem, alufóliával letakarom és kis tűzön két órát sütöm. ideális lenne félidő alatt megfordítani, de anélkül is jó.

2010. május 17., hétfő

cheesecake


az alaphoz kb 120 gr kekszet ledaráltam, és 75 gr olvasztott margarinnal, vaniliás cukorral összekevertem, majd belelapítottam a tortaformába. közepesen meleg sütőben (150fok) 8-10 perc alatt elősütöttem. ráborítottam a következő krémet:
fél kiló körüli ill. picivel több philadelphia vagy mascarpone sajtkrémet (hadd mondjam, én fél kiló nem száraz túrót és 100 gr tejfölt használtam most. nem emlékszem, hogy különbözne a másiktól) kikevertem egy csésze cukorral, 1 vaniliás cukorral, 3 felvert tojással, 1 vaniliás pudingporral, 1 citrom reszelt héjjával és levével.
betettem a sütőbe, és 160 fokon kb. 40 percig sütöttem. ekkor még puha az állaga. kihűlés után hűtőben hagytam egy éjjelt, és másnap eperrel díszítettem. ekkor pár percig elfogott a pánik, mert vasárnapi ebéd előtt történt a felismerés, hogy nincs tortazselé, sem semmi más zselatinféle, kocsonya a tetejére. pedig azért Dani szülinapja van, és... és a cheesecake kicsit egyoldalú lenne ha nincs rajta kocsonya. hamar elővettem egy zselésítőszerrel készített piros dzsemet (meggy) a kamrából, felmelegítettem, és néhány kanállal elsimítottam az eper tetejét. hú, ez nagyon jó ötlet volt!:) a tejszínhab máskor el is maradhat.

2010. május 15., szombat

egyszerű vacsora-menü


megörökítek ezentúl néhány menüt, csak azért is, hogy ne töprengjek annyit, mikor hirtelen vacsorára össze kell ütni valamit, hisz kiderült, hogy mindjárt itt a vendég, de mégsem tudni mikorra érkezik (ez azt jelenti, olyasmi kell most, amit ne kelljen újramelegíteni).
kruplisalátának kevertem kis majonézt 1 tojásból, aminek felét sok kefirrel elkevertem, s fűszereztem. a másik felébe kis fokhagymát, sót, borsot, majorannát, kakukkfüvet kevertem, ezzel bepácoltam a csirkemell falatkákat s egy óra múlva betettem a sütőbe. a zöldségtál szintén rögtönzött volt. a 4 személynek kevés lett volna az az uborka és paradicsom, hát vágtam mellé répát is a tányérra. az áfonyás muffint Pálma lányom készítette. mivel a két lány segített ( most Kamilla és Pálma), két óra se kellett s minden kész volt.
most pedig megyek tortát sütni. Dani születésnapját holnap, tehát hamarabb megünnepeljük, mert mikor éppen 14 éves lesz, nem leszünk itthon. ez a torta nem lesz marcipánból, elképzelhető, mert ha a vendégek el is mentek pihenni már, a kicsik még fürödnek, és az aranymondást a héten nem vettük elő még. igen, ilyen is van!:) ja, ésvan egy megkezdett mesefilm is, amit közösen néztünk...nem tudom befejezzük-e.

UI. ja, bocs a futri fotóért:D

2010. május 14., péntek

Babfőzelék gyorsan


Tavasszal igyekszem a lefagyasztott muníciót felhasználni. Már említettem azt hiszem, hogy a hosszadalmas előfőzést igényelő babból, mindig többet főzök meg, és zacskókban lefagyasztom. Gyors babfőzelék lett ma belőle. Éppen annyi idő alatt készült el, amíg az ovisok még az udvaron játszodtak, de én már hazaértem az irodából. Fél kettőkor tálalhattam is.
A babot reggel kivettem a fagyasztóból (néha finom babkonzervből is szoktam).
Kevés olajon hagymát pároltam pici füstölt szalonnával, meghintettem liszttel, majd pirospaprikával, fölengedtem vízzel és tejjel, fűszereztem kevés fokhagymával, sóval, borssal, babérlevéllel és petrezselyemzölddel és belezudítottam a babot is. Mikor jól összerottyant, kész is volt. Maradt pár szelet lefagyasztott hússzelet is a fagyasztóban, ideje volt azt is hirtelen kisütni. Azt mondják, finom volt az ebéd:).
A petrezselyemzöldet most tanuljuk a lányokkal apróra vágni:D

2010. május 12., szerda

kekszes puding és eper



kinek miből jutott több. eszembe jutott Wass Albert puliszka és túró hasonlata, nem rég Adina is utalt rá. már sokszor végig rágtam a sorokat, hogy én hogyan is hiszem az öröm-bánat dolgát. az idézet előtt, hadd mondjam, ma délután nekem kevesebb eper jutott. de megtanultam ilyen esetben Wass Albert módra jobban örvendezni az epernek...:)


"Minden bánattól megnő az ember itt bent egy kicsit, itt bent - ujjával néhányszor rákopogtatott keszeg mellére -, itt bent, érted. Megnő az ember, meglombosodik, mint a fa. Megtanul valamit. Mint a fa, a lombja által. Több napfényt magába szívni, ameddig süt a nap, és félretenni belőle valamit a levelekbe... érted? Jobban örvendeni az örömnek, érted? És félretenni belőle valamit. Ehhez kell értsen az ember. És erre való a bánat, hogy megtanítsa. Éppen annyi van belőle, mint az örömből. Éppen annyi. Úgy, mint a nappal s az éjtszaka. A különbség csak az, hogy a nappal s az éjtszaka dolgát elrendezte az Isten. De az öröm s a bánat dolgát nem rendezte el. Azt csak kiporciózta éppen, mint ahogy a juhoknak a szénát porciózza az ember. Hogy ennyi jut ebből, s ennyi abból. Ez a kommenció. Az öröm. Meg amit fizetni kell érte. A bánat. Ennyi jár. Akár tetszik, akár nem. Ennyi jár, s ez elől nem lehet megszökni. Mármost, aki nem egyformán osztja be, hanem előbb végez az örömmel, annak a végin csak a bánat marad. Így van ez. Meg kell enni! Ezt is, azt is. A puliszkát is, a túrót is. Aki nem keveri össze ésszel a kettőt, hanem előbb fölnyalogatja a túrót, annak a végire üresen marad a puliszka...!
... Aki mindég csak puliszkát eszik, mindég csak puliszkát, akarattal... s a túrót félreteszi... annak vigyáznia kell, nehogy végül is a túró megromoljék... Ami pedig másokat illet..., nem kell irigyelni azt, aki mind csak pusztán eszi a túrót. A puliszkát, tudod, azt mindenkinek meg kell ennie! Én tudom ezt, én... nekem elhiheted. A puliszka, az nem romlik el. Az nem. Azt bizony meg kell enni, mind egy szemig. Ha öregen is, ha kutya-fáradtan, kutya-magányosan is. Azt meg kell enni. Nincs meghalás addig, míg az utolsó keserű morzsát is föl nem szedte az ember. Az így van." Wass Albert


2010. május 9., vasárnap

hálóban vagy?


volt a hétvégi konferencia címe. egyszerű hájas tésztát sütöttem, s Eunikától kaptam az ötletet ehhez a pofonegyszerű gesztenyés sütihez.
készítettem egy 4 tojásos piskótát (közepes méretű tepsiben). felvertem fél liter tejszínt, s felét elkavartam 500 gr gesztenyepürével. a másik felét a tejszínnek pedig rásimítottam a gesztenyekrémre. reszelt csokival megszórtam. ilyen egyszerű nálunk az élet vendégfogadáskor is! de nagy szeretettel készítettem, remélem azt is elvették a vendégek...

2010. április 26., hétfő

titkot

árulok el egyeseknek. hamarosan amerikai magyarok által készített ételeket szeretnék itt megörökíteni. tavaly, mikor Kaliforniában voltam, néhány kép készült az ételekről, de nem nagyon tudtam receptet is kérni hozzá, mert ott folyton étteremben étkeztem.
az idén más lesz:). kíváncsi vagyok, hogyan főznek az amerikai magyarok. mondjuk jade konyhája nem mérvadó:P, mert hát az nagy mérce szerintem. de meglátjuk. tehát a titok az, hogy ha Isten is megsegít egy hónap múlva New Yorkban leszünk a férjemmel. biztos lesz jó pár recept, amivel gazdagodom, és titeket is gazdagíthatlak.
addig nem tudom, hogy lesz-e itt még bejegyzés, ugyanis konferenciák sorozata következik nálunk, s hát a tömegellátás is megérdemelne egy gasztroblogot, de arra nem vállalkozom, mert nem tartom magam alkalmasnak rá. más azért megszívlelhetné ezt a szükséget, hogy hogyan is kell sok embernek főzni jót, finomat, nem túl drágán...
lenne jelentkező, kérem?

2010. április 13., kedd

Szénhidrátban gazdag

reggeli a palacsinta és a lángos. Én csak délelőtt szeretem, mert ekkor még elégeti a szervezetem.
volt egy nagy és egy kisebb üveg mogyoróvaj megkezdve itthon. el kellett már sürgősen használni. nyerő volt a muffin és a palacsinta vele.

Mogyoróvajas amerikai palacsinta
1¼ csésze liszt
2 kanál cukor
2½ kiskanál sütőpor
1 csipet só
1¼ csésze tej
1 tojás ½csésze mogyoróvaj
A tojást felverem a tejjel, összekeverem a liszttel, cukorral, sütőporral, sóval, majd hozzákeverem a mogyoróvajat (legtöbbször az egészet egyszerre összeturmixolom). Picit kivajazott teflon serpenyőbe kanalazom, és rendre aranybarnára sütöm mindkét felét a palacsintáknak. Egyetemista barátaimnak is ajánlom ezt, és a lángost, amit Eunikától kívántam meg. Néha kapok tőle masszát amiből kenyér és lángos lett. Most már magam is kell készítsek itthon "anyagot":). Előnye, hogy elkészítem a masszát, és a hűtőben neylon zacskóban több napot eláll, mindig csak párat sütök belőle. Hirtelen finomat kínálhatok akár szombaton reggel is. Azt hiszem ez is megmarad tradíciónak nálunk. Még "fiatalasszony koromban":P kaptam édesanyámtól a receptet.
Lángos, ami eláll


· 5 dkg élesztõ

· 1.5 dl langyos tej

· 1 kg finomliszt

· 3 doboz kefír

· 3 tojás

· egy kis kanál só

Az élesztőt 1dl tejben felfuttatom, hozzákeverem a többi hozzávalót, kidolgozom, és egy órán át kelesztem. kis zsömléket szaggatok belőle, kinyújtom és a forró olajban megsütöm egyik oldalát, majd megfordítom. Feta sajt, tejföl, dzsem, csoki jöhet rá. Annyit sütök meg amennyit elfogyasztunk melegen, a többit zacskóba és hűtőbe teszem. Másnap csak az olajat kell odatenni forrósodni, s pár perc és ismét friss lángosunk van.

2010. április 8., csütörtök

2010. április 3., szombat

ÁLDOTT ÜNNEPEKET!

Emmausba több út is vezet:
tört reményekkel kikövezett,

Ketten járjuk, vagy néha többen,
és újra, újra belénk döbben,

hogy meghalt! És el is temették!
A sírkövet lepecsételték!

…hogy feltámadt? és újra élne?…
Ki hallgat ma ilyen beszédre?

Beszélünk szomorúan, halkan,
a szívünk veszik a szavakban,

De mégis:

Irgalmas Isten! Hinni akarunk!
– és észrevétlen –
már hárman vagyunk!

Lukátsi Vilma

2010. március 22., hétfő

A gyerekek ötlete


végül nem adtuk senkinek a maradékot, mert a gyerekek nagyon jó felhasználóknak bizonyultak. ki tudja mi ez? meghívjuk egy kekszes zsúrra:D

2010. március 18., csütörtök

Mákos ruhában


a túrógombóc. Csak azért, mert mikor kifőtt a gombóc, amit most Edó szerint készítettem el, hát látom nincs prézli (kenyérmorzsa)! Igaz ,mák se volt túl sok, el is olvadt, hisz frissen dolgoztam mindennel. De mostmár erre senki nem emlékszik, olyan hamar kiugrott a gombóc a tálból. Én nagyon szeretem a mákot, de az is megette, aki nem! Hogy lesz-e még mákos gombóc nálunk, azt személyes indokok miatt is meggondolom:P

2010. március 16., kedd

Gyors gyümölcsös lepény

Ez nem új, csak a régi yahoos recept. Mivel az elveszett, hát megint Lidia apróságainál kerestem ki a receptjét itt. Hisz ő olyan szépen leírta, hogyan kell. Most körtével készítettem már másodjára, és hát a porcukor elfogyott a sok fondant miatt szombaton, így a cukrozott kakaópor is nagyon jól jött...
Ja, ezt az utóbbi adagot már nem is én, hanem a lányaim készítették. Ajánlom a receptet az egyetemista szeretteimnek, hisz mérleg se kell hozzá:D

2010. március 15., hétfő

Könnyű vacsora: tésztasaláta

Hozzávalók: 1 csomag tészta(makaróni)
3 pár virsli vagy egyéb felvágott
1 doboz kukorica vagy borsó
kb 15 dkg darabolt sajt (minél több féle annál jobb:)
2 paradicsom
1 színes paprika
bármi feldarabolva jöhet, ami ízlik (én tettem babcsírát még bele, két maradék sampion gombát is, régebben savanykás almát)
4-5 dl kefir, vagy joghurt
1dl majonéz
mustár, só, bors, egyéb zöldfűszer ízlés szerint. (én tettem egy mokkáskanál mézet is a majonézbe, és nagyooon finom!)