Főzni és enni adni szeretetet jelent. Ha ezt Jézus nevében tesszük, egyik legszebb szolgálatunk lehet Isten, családunk és az emberek örömére.
2010. október 14., csütörtök
zsemle-kérdés
ha valakinek van ideje vagy kedve mondja meg nekem, miért ilyen a zsemlém teteje. mindent úgy csináltam, ahogy írva van a receptben (azért is ez a recept lett kiválasztva, mert volt minden itthon a hozzávalókból. pl. nem volt öregtészta vagy aszkorbinsav stb. aztán nem volt időm sokat keresgélni). szerintem valamivel le is volt kenve...ja, az igaz, hogy nem sütöttem annyi időn át, biztosan elégett volna.de nem a színe a bibi:)
egyébként nagyon finom, könnyű, uzsonnára is jó lesz. ha ilyen is marad, kitartok ebben is,mint a kenyérsütésben. a fiamnak így is nagyszerű!:)
a kenyereim is nagyon finomak, de a teteje legtöbbször picit beesik. pedig az adag mindig ugyanaz!!! na, ezt se tudtam megfejteni, de a kenyér nem zavar annyira, mint a zsemle...
2010. október 9., szombat
hargitai gombászás
is belefért a héten megejtett gyors szülői látogatásba. édesanyámmal és Napsugár húgommal egy jó fél órára voltunk kint az erdőben, ahol ízletes rizikét (Lactarius deliciosus) és barna nyálkásgombát (Gomphidius glutinosus) szedtünk. az utóbbiból a kicsi fiatalokat hazahoztam, megpucoltuk, teszteltük, ettünk belőle, és a többi a fagyasztóban. nagyon finomnak bizonyult a pizza tetején, kicsit champion hatása is volt látszatra. viszont az íze igazi erdei íz... nem igazán vagyok barátságos a gombákkal, soha nem vásároltam senkitől, amit szedtem az pedig három igen ismeretes gomba (csiperke, hiriba és a keserű gomba). azt is mindig teszteltük (igaz, csak én:)
de ha édesanyámmal szedek gombát, soha nem félek. éveken át szedi, ettük, eszik. igaz, nem kísérletezik. csak az igazán bevált gombaféléket szedi, főzi, fagyasztja... de abból sokat! most ősszel is. puliszkával jó gombapaprikás, vagy gombás rántotta nála minden nap ehető:) látogassátok meg a Hargitán, és meglátjátok!:). (Szentegyháza és Csíkszereda között laknak egy kis erdőben...:) komolyan!
ui. azért ismétlem! gombászni csak gombákhoz értővel ajánlatos, és akkor is legyünk óvatosak!
házi ételízesítőt
a piacon érdekes érzéseim voltak. kerestem az arcok között az ismerősöket. pl. ottis blogismerősöm is kerestem:) valakit úgy megnéztem, mintha ő vagy ő lett volna, hogy nagyon visszanézett:P. inkább belenyugodtam, hogy most ez nem a találkozások napja Csíkszeredában:).
a házi ételízesítőt lehet még variálni. én a zöldeket nem szeretem beleaprítani. inkább a fagyasztóból kivéve főzöm az ételekbe...
ui. ja, és mikor Marosvásárhelyen megálltam Napsugár húgom meglátogatni, akkor sedith után kutakodtam a szemeimmel:D
2010. október 8., péntek
köszönöm a személyes üzenettel küldött díjat:)
sajnálom, ha én nem tudom ilyen pontosan végig játszani a játékot. engedjétek meg, hogy hét blogtársamnak gyorsan adjam tovább, akiktől szeretnék megtudni 7 dolgot így a nyilvánosságban:) (tehát nem feltétlenül gasztrobloggerek, de de kreatív díjat mindenképpen érdemelnek!
Játékszabály:
1. Meg kell köszönnöm a díjat annak, akitől kaptam.
2. A logót ki kell tennem a blogban.
3. Be kell linkelnem azt, akitől kaptam.
4. Írnom kell magamról 7 dolgot, amit mások érdekesnek találhatnak rólam.
5. Tovább kell adnom 7 bloggernek.
6. Be kell linkelnem őket.
7. Megjegyzést kell hagynom náluk, hogy tudjanak a díjról.
2010. október 5., kedd
ez is a fagyasztóba
ment télire. a petrezselyemzöldet megmosom, szálanként egymáshoz teszem. a szárát a csomónak levágom, és összekötözöm, majd lefagyasztom ezt is (az majd mehet a levesekbe). a többit jó szorosan fóliába csomagolom, és dobozba teszem. így lefagyasztom. mikor használni kell, csak annyit aprózok le belőle, amennyire szükségem van télen az ételekhez. nagyon apróra lehet vágni így fagyosan. apróbbra, mint ahogyan lefényképeztem. sajnos nem a végeredmény után kattantott a gyerekem:P nekem ez a legjobb tárolása télire a petrezselyemzöldnek. ha nincs frissen, így a legjobb:)
gyümölcsös pite
Dani fiam készítette teljesen egyedül! Meglepetés volt, mire a konyhába érkeztem én is. Természetesen, jó példa alapján, a netről kukkantotta a receptet, és variálta olyan gyümölccsel, amilyen volt (alma nem volt elég, tett hozzá meggyet is). Valaki olyan receptje után ment, aki azt a hibát követi el, mint én szoktam, hogy nem ír részleteket. Ezért az alma nem volt kicsavarva reszelés után, és a meggy sem lecsöpögtetve rendesen. Ennyi hibája volt a pitének: a töltelék kicsit leves volt. Ennyi baj legyen, a tésztája mégis átsült, és nagyon finom savanykás volt. Ha nem is gondoltak arra, hogy cukordiétán vagyok, pont úgy sikerült, hogy megint én ettem itthon a legtöbbet a süteményből:P. Ha hiszitek, ha nem, itt nálunk csak én vagyok oda a különféle süteményekért, meg esetleg a vendégek:P.
göngyölt virsli vagy kolbász
pofonegyszerű gyors vendégváró falat. ez is a "2 lejes kauflandos" vajas hajtogatott tésztából készült. kinyújtottam a lapot, csíkokra vágtam. a darabokra vágott, villával megszurkált, sovány kolbászra (vagy virslidarabkákra) felcsavartam és tepsibe helyeztem őket. megkentem egy kis felvert tojással, megszórtam sajttal és forró sütőbe toltam. mikor pirosodni kezdett kész is volt.
2010. szeptember 13., hétfő
szilvás süti
sült vasárnapi ebédre. Pálmának ugyanis ez a kedvence. köszönet a receptért ottisnak. annyit másképpen csináltam, hogy a töltelékbe tettem néhány egész szem szilvát is (a gyerekek kérték:). lehet nem kellett volna:P, de így sok gyümölccsel is nagyon finom. a karamell nagyon jót tett neki, nekem új volt ez a töltelékrecept. a leveles tésztát most nem házilag készítettem, hanem kipróbáltam a Kaufland terméket. nagyon finom. igaz, ezt ki kellett nyújtani, nem lapként árulták, de nekem így jobban is tetszik. az ára pedig csak 2 lej. nem tudom, hogy csinálják!:D
2010. szeptember 11., szombat
húskonzerv
egy kis olajon dinsztelek 1 nagy hagymát, 2 szál sárgarépát, egy kis gumó zellert, 1 szál petrezselymet, 1 paprikát lereszelve. hozzáadok egy kiló sertéshúst és egy kiló marhahúst ledarálva (most én csak fél adagot készítettem). fűszerezem bazsalikommal, és más zöldfűszerrel, ami tetszik. hozzáaprítok 4 nagy paradicsomot, vagy még többet is. szinte 1 órán át lassú tűzön főzöm kuktában (de lehet másképpen is, csak akkor hosszabban, fedő alatt). összeérik az íz, pici sót, borsot teszek rá. hamar üvegekbe töltöm, légmentesen lezárom (fejre állítom:), és kidunsztolom forró gőzben. hűvös helyen tárolom. igaz, nálam nem romolhat meg egyébként sem, mert hamar itt egy rohanós nap, vagy egy váratlan kedves vendég:D
2010. szeptember 6., hétfő
mint pizzára a sajt
2010. szeptember 3., péntek
mai szilvás gombócunk
K. Kató nénitől olyan szép nagy szilvaszemek gurultak az asztalunkon, hogy úgy határoztam, azért is egészben hagyom, és óriásgombócot ebédelünk. Nagyon finom lett. Köszönjük!
Ja, és rájöttem, hogy a rétesliszt a gombóctésztához, nudlihoz nagyon előnyös tud lenni...
SZILVÁS GOMBÓC
hozzávalók a tésztához: 4o dkg főtt krumpli lereszelve, 15 dkg rétesliszt, 1 tojás, kis só, 1 kanál olaj. összegyúrom.
zsemlemorzsát margarinon megpirítok, 1 kg szilvát kimagolok, cukrot teszek a közepébe. a tésztából egy kanálnyit a kezembe veszek, gombóccá formálom, úgy hogy közepébe elhelyezem a szilvát. forró vízben kifőzöm. pirított zsemlemorzsába forgatom, cukorral, fahéjjal megszórom. még finom a tejföl rácsorgatva, de az most nem volt:)
2010. szeptember 1., szerda
kekszes almás
Ősz Nusi néni ajánlotta nekem ezt a receptet. Nyáron kiváló hűsítő desszert a hűtőből elővéve. Nem nehéz, nem krémes stb. Az én csokimázam természetesen rögtönzött volt, de majd ha arra készülve forgok a konyhában, hogy le is fényépezzem (ez mindig a végén jut eszembe:P), akkor nem maradék csokit használok fel:). De ez is el kell fogyjon valahogy, na!
2010. augusztus 13., péntek
babgulyás vagy saláta?
Hozzávalók: 1 füstölt csülök (kb. 80-100 dkg), 50 dkg tarkabab, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 csomó zöldség zöldje, 25 dkg burgonya, só, bors, majoránna, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, borsikafű.
A rántáshoz: 1 fej közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 3 evőkanál liszt.
A csipetkéhez: 1 tojás, csipet só, olaj, és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz, ha kemény tésztát gyúrunk.
A babot és a füstölt csülköt előző este beáztatjuk. Utána az áztatóvízzel mindkettőt odatesszük főni. Amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a karikákra vágott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát, a füstölt csülköt kivesszük, és apró kockákra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe és tovább főzzük. Amikor majdnem megpuhult a bab meg a zöldségfélék és a csülök, ekkor kezdem szerezni. Először megsózom, teszek bele egy csipet kakukkfüvet, egy csipet szurokfüvet, bazsalikomot, majoránnát, borsikafüvet, borsot és zöldséglevelet. Ezután készítek egy magyaros rántást (hagyma, fokhagyma, pirospaprika) és berántom.
lekváros bukta
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 2 tojássárga
- kb. 10 dkg margarin
- kevés kristálycukor
- 20 dkg sűrű lekvár (nekem csak hígabb volt most:)
- 5 dkg porcukor
- 1 db citrom héja reszelve
krumplileves
kukorica
2010. augusztus 10., kedd
hamburger, vinetta és gyergyói áfonya:)
2010. május 26., szerda
bébicsirke rizságyon
a kis csirkeket megfosztjuk a hatuktol, fuszerezzuk. a megfozott rizset olivaolajos tuzallo talba simitjuk, rahelyezzuk a csirkeket es lefolizava puhara sutjuk a sutoben. a korethez jott meg repa es a masik volt a kedvencem:karfiol, paprika, zsenge zoldbab olivaolajjal lelocsolva megparolva, ugyancsak a sutoben...
Halasz Johannatol tanultam...:)
dinnyesaláta
mindig tetszett az, ha a dinnyet kockazva szolgaltak fel, persze kenyelmesebb is igy megnni. regen Lee amerikai barat es ifj. Erdo Endre baratunk avatottak be a titokba, hogy a nyarsonsultekhez a legjobb "csusztato" a gorogdinnye. teny, hogy ugy tobbet megeszik az ember a flekkenbol:). meg az asszony is:P
ebben a salataban volt mandarin is.
répa es cukkini köret
New Yorkban
mi van az asztalon? borszeki asvanyviz, igazi erdelyi letelemunk. halasak vagyunk erte! es eros pista (strong steven neven-haha) meg egyeb hazai ismeros izek. de el kellett jojjek idaig, hogy megtudjam, otthon Belenyes kornyeken a huslevest retekkel eszik. kiprobaltam, erdekes paros. az egesz tanyer levest ugy ettem meg! Adina, s meg te kerdeztel tolem receptet a retekhez...:)
kovetkeznek jo kis koretek...amit otthon en is elkeszitek tutti!
2010. május 19., szerda
hagyományos menünk egy vasárnap
bár nem egészséges, szeretjük a sertéshúst az ünnepi asztalon. egyszerűen úgy készítem el, hogy bepácolom, majd mielőtt istentiszteletre mennénk betolom a sütőbe, és közepes vagy kis tűzön meg is sül, mire bejövök. leveszem a fóliát a húsról, és addig pirítom, amig megfő a rizs a kuktában (kis forró olajon megfuttatom a rizset, fűszerezem és kétszer annyi vízzel felöntöm, lefedem. sípolás után csak 6 percet főzöm, ha lehűl, kinyitom a fedelét és kuglófformába halmozom, majd kiborítom. közepébe mexikóit vagy leveszöldséget aprítok. legegyszerűbb formája a rizsnek, de nálunk szinte mindig ilyen:). amíg a rizs fő, a salátát hamar megmosom, ráöntöm az öntetet, és tálalhatok is. ja, közben a gyerekek megterítettek:D
2010. május 17., hétfő
cheesecake
az alaphoz kb 120 gr kekszet ledaráltam, és 75 gr olvasztott margarinnal, vaniliás cukorral összekevertem, majd belelapítottam a tortaformába. közepesen meleg sütőben (150fok) 8-10 perc alatt elősütöttem. ráborítottam a következő krémet:
2010. május 15., szombat
egyszerű vacsora-menü
megörökítek ezentúl néhány menüt, csak azért is, hogy ne töprengjek annyit, mikor hirtelen vacsorára össze kell ütni valamit, hisz kiderült, hogy mindjárt itt a vendég, de mégsem tudni mikorra érkezik (ez azt jelenti, olyasmi kell most, amit ne kelljen újramelegíteni).
2010. május 14., péntek
Babfőzelék gyorsan
Tavasszal igyekszem a lefagyasztott muníciót felhasználni. Már említettem azt hiszem, hogy a hosszadalmas előfőzést igényelő babból, mindig többet főzök meg, és zacskókban lefagyasztom. Gyors babfőzelék lett ma belőle. Éppen annyi idő alatt készült el, amíg az ovisok még az udvaron játszodtak, de én már hazaértem az irodából. Fél kettőkor tálalhattam is.
2010. május 12., szerda
kekszes puding és eper
2010. május 9., vasárnap
hálóban vagy?
2010. április 26., hétfő
titkot
2010. április 13., kedd
Szénhidrátban gazdag
2½ kiskanál sütőpor
1 csipet só
1¼ csésze tej
1 tojás ½csésze mogyoróvaj
· 5 dkg élesztõ
· 1.5 dl langyos tej
· 1 kg finomliszt
· 3 doboz kefír
· 3 tojás
· egy kis kanál só
Az élesztőt 1dl tejben felfuttatom, hozzákeverem a többi hozzávalót, kidolgozom, és egy órán át kelesztem. kis zsömléket szaggatok belőle, kinyújtom és a forró olajban megsütöm egyik oldalát, majd megfordítom. Feta sajt, tejföl, dzsem, csoki jöhet rá. Annyit sütök meg amennyit elfogyasztunk melegen, a többit zacskóba és hűtőbe teszem. Másnap csak az olajat kell odatenni forrósodni, s pár perc és ismét friss lángosunk van.
2010. április 8., csütörtök
2010. április 3., szombat
ÁLDOTT ÜNNEPEKET!
Emmausba több út is vezet:
tört reményekkel kikövezett,
Ketten járjuk, vagy néha többen,
és újra, újra belénk döbben,
hogy meghalt! És el is temették!
A sírkövet lepecsételték!
…hogy feltámadt? és újra élne?…
Ki hallgat ma ilyen beszédre?
Beszélünk szomorúan, halkan,
a szívünk veszik a szavakban,
De mégis:
Irgalmas Isten! Hinni akarunk!
– és észrevétlen –
már hárman vagyunk!
Lukátsi Vilma
2010. március 22., hétfő
A gyerekek ötlete
2010. március 18., csütörtök
Mákos ruhában
a túrógombóc. Csak azért, mert mikor kifőtt a gombóc, amit most Edó szerint készítettem el, hát látom nincs prézli (kenyérmorzsa)! Igaz ,mák se volt túl sok, el is olvadt, hisz frissen dolgoztam mindennel. De mostmár erre senki nem emlékszik, olyan hamar kiugrott a gombóc a tálból. Én nagyon szeretem a mákot, de az is megette, aki nem! Hogy lesz-e még mákos gombóc nálunk, azt személyes indokok miatt is meggondolom:P
2010. március 16., kedd
Gyors gyümölcsös lepény
2010. március 15., hétfő
Könnyű vacsora: tésztasaláta
3 pár virsli vagy egyéb felvágott
1 doboz kukorica vagy borsó
kb 15 dkg darabolt sajt (minél több féle annál jobb:)
2 paradicsom
1 színes paprika
bármi feldarabolva jöhet, ami ízlik (én tettem babcsírát még bele, két maradék sampion gombát is, régebben savanykás almát)
4-5 dl kefir, vagy joghurt
1dl majonéz
mustár, só, bors, egyéb zöldfűszer ízlés szerint. (én tettem egy mokkáskanál mézet is a majonézbe, és nagyooon finom!)