2010. május 14., péntek

Babfőzelék gyorsan


Tavasszal igyekszem a lefagyasztott muníciót felhasználni. Már említettem azt hiszem, hogy a hosszadalmas előfőzést igényelő babból, mindig többet főzök meg, és zacskókban lefagyasztom. Gyors babfőzelék lett ma belőle. Éppen annyi idő alatt készült el, amíg az ovisok még az udvaron játszodtak, de én már hazaértem az irodából. Fél kettőkor tálalhattam is.
A babot reggel kivettem a fagyasztóból (néha finom babkonzervből is szoktam).
Kevés olajon hagymát pároltam pici füstölt szalonnával, meghintettem liszttel, majd pirospaprikával, fölengedtem vízzel és tejjel, fűszereztem kevés fokhagymával, sóval, borssal, babérlevéllel és petrezselyemzölddel és belezudítottam a babot is. Mikor jól összerottyant, kész is volt. Maradt pár szelet lefagyasztott hússzelet is a fagyasztóban, ideje volt azt is hirtelen kisütni. Azt mondják, finom volt az ebéd:).
A petrezselyemzöldet most tanuljuk a lányokkal apróra vágni:D

2010. május 12., szerda

kekszes puding és eper



kinek miből jutott több. eszembe jutott Wass Albert puliszka és túró hasonlata, nem rég Adina is utalt rá. már sokszor végig rágtam a sorokat, hogy én hogyan is hiszem az öröm-bánat dolgát. az idézet előtt, hadd mondjam, ma délután nekem kevesebb eper jutott. de megtanultam ilyen esetben Wass Albert módra jobban örvendezni az epernek...:)


"Minden bánattól megnő az ember itt bent egy kicsit, itt bent - ujjával néhányszor rákopogtatott keszeg mellére -, itt bent, érted. Megnő az ember, meglombosodik, mint a fa. Megtanul valamit. Mint a fa, a lombja által. Több napfényt magába szívni, ameddig süt a nap, és félretenni belőle valamit a levelekbe... érted? Jobban örvendeni az örömnek, érted? És félretenni belőle valamit. Ehhez kell értsen az ember. És erre való a bánat, hogy megtanítsa. Éppen annyi van belőle, mint az örömből. Éppen annyi. Úgy, mint a nappal s az éjtszaka. A különbség csak az, hogy a nappal s az éjtszaka dolgát elrendezte az Isten. De az öröm s a bánat dolgát nem rendezte el. Azt csak kiporciózta éppen, mint ahogy a juhoknak a szénát porciózza az ember. Hogy ennyi jut ebből, s ennyi abból. Ez a kommenció. Az öröm. Meg amit fizetni kell érte. A bánat. Ennyi jár. Akár tetszik, akár nem. Ennyi jár, s ez elől nem lehet megszökni. Mármost, aki nem egyformán osztja be, hanem előbb végez az örömmel, annak a végin csak a bánat marad. Így van ez. Meg kell enni! Ezt is, azt is. A puliszkát is, a túrót is. Aki nem keveri össze ésszel a kettőt, hanem előbb fölnyalogatja a túrót, annak a végire üresen marad a puliszka...!
... Aki mindég csak puliszkát eszik, mindég csak puliszkát, akarattal... s a túrót félreteszi... annak vigyáznia kell, nehogy végül is a túró megromoljék... Ami pedig másokat illet..., nem kell irigyelni azt, aki mind csak pusztán eszi a túrót. A puliszkát, tudod, azt mindenkinek meg kell ennie! Én tudom ezt, én... nekem elhiheted. A puliszka, az nem romlik el. Az nem. Azt bizony meg kell enni, mind egy szemig. Ha öregen is, ha kutya-fáradtan, kutya-magányosan is. Azt meg kell enni. Nincs meghalás addig, míg az utolsó keserű morzsát is föl nem szedte az ember. Az így van." Wass Albert


2010. május 9., vasárnap

hálóban vagy?


volt a hétvégi konferencia címe. egyszerű hájas tésztát sütöttem, s Eunikától kaptam az ötletet ehhez a pofonegyszerű gesztenyés sütihez.
készítettem egy 4 tojásos piskótát (közepes méretű tepsiben). felvertem fél liter tejszínt, s felét elkavartam 500 gr gesztenyepürével. a másik felét a tejszínnek pedig rásimítottam a gesztenyekrémre. reszelt csokival megszórtam. ilyen egyszerű nálunk az élet vendégfogadáskor is! de nagy szeretettel készítettem, remélem azt is elvették a vendégek...

2010. április 26., hétfő

titkot

árulok el egyeseknek. hamarosan amerikai magyarok által készített ételeket szeretnék itt megörökíteni. tavaly, mikor Kaliforniában voltam, néhány kép készült az ételekről, de nem nagyon tudtam receptet is kérni hozzá, mert ott folyton étteremben étkeztem.
az idén más lesz:). kíváncsi vagyok, hogyan főznek az amerikai magyarok. mondjuk jade konyhája nem mérvadó:P, mert hát az nagy mérce szerintem. de meglátjuk. tehát a titok az, hogy ha Isten is megsegít egy hónap múlva New Yorkban leszünk a férjemmel. biztos lesz jó pár recept, amivel gazdagodom, és titeket is gazdagíthatlak.
addig nem tudom, hogy lesz-e itt még bejegyzés, ugyanis konferenciák sorozata következik nálunk, s hát a tömegellátás is megérdemelne egy gasztroblogot, de arra nem vállalkozom, mert nem tartom magam alkalmasnak rá. más azért megszívlelhetné ezt a szükséget, hogy hogyan is kell sok embernek főzni jót, finomat, nem túl drágán...
lenne jelentkező, kérem?

2010. április 13., kedd

Szénhidrátban gazdag

reggeli a palacsinta és a lángos. Én csak délelőtt szeretem, mert ekkor még elégeti a szervezetem.
volt egy nagy és egy kisebb üveg mogyoróvaj megkezdve itthon. el kellett már sürgősen használni. nyerő volt a muffin és a palacsinta vele.

Mogyoróvajas amerikai palacsinta
1¼ csésze liszt
2 kanál cukor
2½ kiskanál sütőpor
1 csipet só
1¼ csésze tej
1 tojás ½csésze mogyoróvaj
A tojást felverem a tejjel, összekeverem a liszttel, cukorral, sütőporral, sóval, majd hozzákeverem a mogyoróvajat (legtöbbször az egészet egyszerre összeturmixolom). Picit kivajazott teflon serpenyőbe kanalazom, és rendre aranybarnára sütöm mindkét felét a palacsintáknak. Egyetemista barátaimnak is ajánlom ezt, és a lángost, amit Eunikától kívántam meg. Néha kapok tőle masszát amiből kenyér és lángos lett. Most már magam is kell készítsek itthon "anyagot":). Előnye, hogy elkészítem a masszát, és a hűtőben neylon zacskóban több napot eláll, mindig csak párat sütök belőle. Hirtelen finomat kínálhatok akár szombaton reggel is. Azt hiszem ez is megmarad tradíciónak nálunk. Még "fiatalasszony koromban":P kaptam édesanyámtól a receptet.
Lángos, ami eláll


· 5 dkg élesztõ

· 1.5 dl langyos tej

· 1 kg finomliszt

· 3 doboz kefír

· 3 tojás

· egy kis kanál só

Az élesztőt 1dl tejben felfuttatom, hozzákeverem a többi hozzávalót, kidolgozom, és egy órán át kelesztem. kis zsömléket szaggatok belőle, kinyújtom és a forró olajban megsütöm egyik oldalát, majd megfordítom. Feta sajt, tejföl, dzsem, csoki jöhet rá. Annyit sütök meg amennyit elfogyasztunk melegen, a többit zacskóba és hűtőbe teszem. Másnap csak az olajat kell odatenni forrósodni, s pár perc és ismét friss lángosunk van.

2010. április 8., csütörtök

2010. április 3., szombat

ÁLDOTT ÜNNEPEKET!

Emmausba több út is vezet:
tört reményekkel kikövezett,

Ketten járjuk, vagy néha többen,
és újra, újra belénk döbben,

hogy meghalt! És el is temették!
A sírkövet lepecsételték!

…hogy feltámadt? és újra élne?…
Ki hallgat ma ilyen beszédre?

Beszélünk szomorúan, halkan,
a szívünk veszik a szavakban,

De mégis:

Irgalmas Isten! Hinni akarunk!
– és észrevétlen –
már hárman vagyunk!

Lukátsi Vilma

2010. március 22., hétfő

A gyerekek ötlete


végül nem adtuk senkinek a maradékot, mert a gyerekek nagyon jó felhasználóknak bizonyultak. ki tudja mi ez? meghívjuk egy kekszes zsúrra:D

2010. március 18., csütörtök

Mákos ruhában


a túrógombóc. Csak azért, mert mikor kifőtt a gombóc, amit most Edó szerint készítettem el, hát látom nincs prézli (kenyérmorzsa)! Igaz ,mák se volt túl sok, el is olvadt, hisz frissen dolgoztam mindennel. De mostmár erre senki nem emlékszik, olyan hamar kiugrott a gombóc a tálból. Én nagyon szeretem a mákot, de az is megette, aki nem! Hogy lesz-e még mákos gombóc nálunk, azt személyes indokok miatt is meggondolom:P

2010. március 16., kedd

Gyors gyümölcsös lepény

Ez nem új, csak a régi yahoos recept. Mivel az elveszett, hát megint Lidia apróságainál kerestem ki a receptjét itt. Hisz ő olyan szépen leírta, hogyan kell. Most körtével készítettem már másodjára, és hát a porcukor elfogyott a sok fondant miatt szombaton, így a cukrozott kakaópor is nagyon jól jött...
Ja, ezt az utóbbi adagot már nem is én, hanem a lányaim készítették. Ajánlom a receptet az egyetemista szeretteimnek, hisz mérleg se kell hozzá:D

2010. március 15., hétfő

Könnyű vacsora: tésztasaláta

Hozzávalók: 1 csomag tészta(makaróni)
3 pár virsli vagy egyéb felvágott
1 doboz kukorica vagy borsó
kb 15 dkg darabolt sajt (minél több féle annál jobb:)
2 paradicsom
1 színes paprika
bármi feldarabolva jöhet, ami ízlik (én tettem babcsírát még bele, két maradék sampion gombát is, régebben savanykás almát)
4-5 dl kefir, vagy joghurt
1dl majonéz
mustár, só, bors, egyéb zöldfűszer ízlés szerint. (én tettem egy mokkáskanál mézet is a majonézbe, és nagyooon finom!)

2010. március 14., vasárnap

Köszönöm

minden kedves barátnak a megjegyzést. Ez a tortaszelet pedig legyen azoké, akikkel még nem találkoztam, de elolvasták bejegyzésem. Folyt. köv.
ugyanis, még lesz itt torta, ígérem:) köszönet nektek is érte...

2010. március 13., szombat

"mutter NÉHA remekelne" - hosszú sztori!!!

Először is megtudtam Annától, hogy a pillecukor az nem más, mint a marshmallow. Aztán lejártam a lábam, hogy őfelsége pillecukrot találjak a tortabevonáshoz (marcipán masszát nem lehet kapni Zilahon). De nem találtam ezt sem, így házilag készítettem el a pillecukrot így.
Mascarpone sajtot lehet kapni, de nagyon drága, így ezt is házilag állítottam elő (házi krémsajt receptje).Megsütöttem a tortalapot (egyszerű 4 tojásos csokis piskóta) és a kétfelé vágott lapokat megtöltöttem a krémsajtos - erdei gyümölcsös krémmel. ( 250 gr krémsajt, 200 ml tejszín felverve, ízlés szerint porcukor, a kiolvasztott vegyes erdei gyümölcs-ezt összekeverem, majd egy nagy kanál étkezési zselatint 50 ml langyos tejben feloldok, felmelegítem éppen, hogy elolvadjon teljesen és a krémhez keverem. Ez a krém:)
A tortát bevontam egy kis vaniliás krémmel (ez porból készült hamar), hogy a fondant tapadjon majd a tortára.
Elkészítettem a fondantot így.
A fehéret kinyújtottam, ráborítottam a tortára. Kínlódtam vele, szerintem azért, mert elkelt volna egy segítség (de nem akartam...haha) vagy pedig azért, mert jobb a vásárolt pillecukor, a kész fondantról nem is beszélve..látom én hogy hogyan dolgoznak azzal.... vagy én nem vagyok tehetség:P Na, de jó lett ez így is:)
A maradékba ment egy kis piros ételfesték, ezzel még nehezebb volt dolgozni már, sajna nem tudtam sehogy vékonyabbra nyújtani, mert akkor ment szét. (aztán megmaradt még egy jó adag, ha kell valakinek szóljon, eláll a hűtőben hetekig, azt olvastam:P)
Így elég durva rózsákat kaptam, amit nem lehetett formázni, de itthon ezt csak én látom. Ugyanis a kicsik mind be-beszaladtak és miközben ők is "gyurmáztak" velem, és meg is ették az anyagot:P (csupa cukor, igazán finom, nem olyan bolti micsoda...), nagyokat hülledeztek, hogy én micsoda cukrász vagyok, és az esküvőkre is mindenképpen én készítsem majd a tortákat! Csakis akkor ha a szülinapjukon lesz, mondtam:D
BOLDOG 11. SZÜLETÉSNAPOT, PÁLMA!

Mikor hazajön Lajos, már elképzelem a reakcióját: ez gyönyörű aranyom, de nekem csak a hájas tészta marad a nr.1! Hűha, tényleg...hamar ki a fagyasztóból a régebben előkészített hájast! Meg is sütöttem a drágámnak és a vendégeknek egy jó nagy tálcával...
THE END:)
Aki jobban készít ilyesmit, kérem ne bátorítson túlzottan, mert még hiszek majd neki, és hamarabb újracsinálom, mint ahogyan egy újabb szülinap következne.
Aki pedig nem szokott ilyesmit készíteni, az ne csodálkozzon, mert nem nagy ügy ez az egész, csak az olyan "türelmetleneknek", vagy 5 gyerekes anyáknak, mint én vagyok. (az utóbbi mindig jó alibinek:P).
Vagy nyílt, illetve magadnak megtartott, kommentelés előtt, csak figyelmesen olvasd el a bejegyzésem címét:P
Amint látható,helyre jövök én minden ellenére:D

2010. március 11., csütörtök

Krumplis tészta


Ha krumplipüre van ebédre, a maradékból általában sorra kerül a krumplis tészta. Tehát a legtöbb hétfőn erről szól itt az ebéd!:D (Vendégeink figyelmébe ajánlom!:))
Ez amolyan "szegény" asszony főztje, de a kiadós ebédek után jól jön. Én szalonna nélkül eszem salátával, persze csak amikor eszembe jut, hogy vigyázni kéne az alakomra:P.
Pici zsiradékon hagymát párolok, paprikával meghintem, beleforgatom a maradék krumplipürét, majd a kifőtt makarónit. Ízesítem sóval, borssal, máskor egyéb fűszer is jöhet, de ez az alap... Nem vacsorára való azért, különösen ha szalonna is kerül bele... akár kaszálni is lehet utána:D
Kár lenne kihagyni a heti menüből-mondják a gyerekeim is.

2010. március 10., szerda

Brownie

ki akartam sminkelni a fotózáshoz, de már nem volt mit:D
a recept innen és ha nincs csokim, akkor így szoktam kakaóval (ez is a mindmegettéről):
A Frieday család brownie-ja:

Hozzávalók:
2 tojás
1 bögre cukor
fél vanília rúd belseje (vagy egy csomag Bourbon vaníliás cukor)
1 csipet só
12,5 dkg vaj olvasztva
fél bögre holland kakaópor
fél bögre liszt

A tojásokat feltörjük, hozzáadjuk a cukrot és vaníliát, csipet sót. Összekeverjük. A felolvasztott vajat összekeverjük a kakaóval és a tojásos masszához adjuk. A lisztet az előbbiekhez keverjük.
Vajazott, lisztezett jénaiban sütjük 180 fokon, 15 percig! Figyelem, nem kell hozzá sütőpor! Ez brownie!

Krémes Édesnek:)


A lapokat én szeretem készíteni, de próbáltam már fagyasztott leveles tésztából is, és az is nagyon finom a krémeshez.
az én krémesem:
-1 l tej
-4 db tojás
2 vanilia puding
-25 dkg cukor
-2 db bourbon vaníliás cukor, vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
-2 kanál liszt

A 4 tojássárgáját kikavarom a cukorral, vanilia cukorral, liszttel, pudingporral és negyed liter tejjel. A többi tejet főni teszem, és ha forrni kezd, hozzákavarom az előzőleg elkészített tojásos krémet. Sűrűre főzöm és még melegen hozzákeverem a tojások keményre vert habját.

Édes!:) Biztos, nem rontod el! Különösen ha kész lapokat vásárolsz hozzá...

2010. március 9., kedd

Narancsos tiramisu



Ez is csak úgy készült, házi tartalékokból. Nem volt piskóta ezért felhasználtam egy megmaradt zacskó piskótatallér félét ( amolyan hazai kiadásban:)- ez jóval nehezebb állagú, de kávéval meglocsolva, jobb, mit a babapiskóta, én mondom. Rádaraboltam 5 narancsot, amit meglocsoltam kicsi rumeszenciával, és a tetejére jött a házi tejszínhab (igazi tehéntejből az igazi!). NO meg volt ez a gyöngycukorka is nekem, sosem tudtam mire szórjam, mert nem is tudom, olyan túl giccsesnek tűnt- ezt a fiam mondta. Most jól állt a tiramisunak.
Néha egy elegáns kiegészítő feldobja a már sokszor használt szerkót, ezt már tudom én is:)

Húsgombóc leves


Találtam répát, petrezselyemgyökeret, karalábét és káposztát a kamrában:) Ha még lett volna más zöldség, lehet azt is felhasználtam volna. De csak lehet..:). Mindegyiket lereszeltem és forró vízben főni tettem. Fűszereztem, mint a zöldségleveset, majd az ízesített és gombócra formázott vagdalt húst beledobtam a levesbe (húsgombóc: só, bors, paprika, 1 tojás, kicsi áztatott kifli, zöldfűszerek). Hamar megfőtt. Petrezselyemzöldet és tejfölt csak az tett e tetejére, akinek úgy dukál. Egyik kedvenc levesünk.

Sült krumpli gyorsan


Meguntam a krumplipürét, natúrkrumplit, tepsiskrumplit.
De megint krumpli következik köretnek. Viszont gyors vacsora kell.... Egészben főni tettem a megsúrolt krumplikat. Mikor majdnem megfőttek, leszűrtem, a tetejüket kivájtam egy kiskanállal, egy darabka vajat tettem bele, fűszert (só, bors, majoránna, petrezselyemzöld, pici szárított fokhagyma) és sajtot reszeltem rájuk. Be a sütőbe, nagyon hamar megpirultak. Csak a céklasalátával is jó lett volna vacsorára, de ha vendég volt, hát megint sült hozzá csirkerolád.