Főzni és enni adni szeretetet jelent. Ha ezt Jézus nevében tesszük, egyik legszebb szolgálatunk lehet Isten, családunk és az emberek örömére.
2019. február 27., szerda
Gyorsan, új ruhát a szendvicsnek!
Amikor megunom a szendvicset: felvágott, sajt és zöldség triót, egyszerűbben oldom meg az újítást:
Vásárolok nagyobb mennyiségben tortilla lapokat (Kauflandban szokott nagyon jó akció lenni), lefagyasztom és egy-egy reggel vagy este csak megtöltöm azzal, ami van, feltekerem mint a palacsintát, vagy kettőbe hajtom és grillezőben, szendvicssütőben vagy simán serpenyőben megpirítom. A tegnap gombás rántottával töltöttem meg.
Olyan is volt már, hogy csak finom sajtot reszeltem rá, feltekertem és mikróba tettem. Úgyis finom volt uzsonnának az útra.
Sajnos ezt sem szereti mindenki nálunk, de ezért szoktam zakuszkát, lekvárt eltenni, mert aki a hagyományos konyhát szereti, az boldogabb az ilyen kenőkékkel, "rendes" melegszendviccsel, s nem kell neki mindig "új ruha". :)
Itt írtam a keszadíjja elkészítéséről:keszadíjja
Jó étvágyat!
2019. február 15., péntek
Egészséges étkezés nálunk: mérték az érték!
Nem vagyok teljesen cukormentes, gluténmentes párti, mert az egészségünk megengedi még hála Istennek. Bár két éve elmúlt, hogy cukorbetegségre való hajlam miatt nagyon szigorúan megvontam a cukrot az étkezéseimből. Pótoltam zsírral, proteinnel, és sok természetes vitamint tartalmazó étellel, mert az energia kellett ("kismama" is lettem, de az életvitelem nem változhatott.... tehát nem fogytam, ahhoz kalóriacsökkentés kell, nem elég cukor nélkül élni :P ) De a cukorszint stabilizálódott nálam, mostmár mindig jó értéket mérek. Óriási dolog ez!
Mégis, igyekszem a jövőben is, különösen a süteményeknél szénhidrát-csökkentett finomságokat készíteni. Ezt olyan egyszerűen csinálom legtöbb esetben, hogy a búzalisztet szénhidrátcsökkentett süteménylisztre cserélem, illetve a cukor helyett eritritet, vagy hasonló természetes(!) édesítőt használok.
Legutóbbi a jól ismert üdítős túrós süti, vagy a poharas krém is így készült. (HADD mondjam el, hogy azért, nem kizárólagosan így, főzök és sütök. Van néha cukros tea, süti is nálunk .... csak igyekszünk..lassan egyre inkább átszokik mindenki).
a jó kis turmixok, aminek többsége zöldség, s mégis azt hiszik több a gyümölcs, olyan finom.....
Mértékkel a mennyiségből és a finomságokból, ez az érték a MUTTER KONYHÁJÁBAN.
S persze, minden hálaadással!
Mégis, igyekszem a jövőben is, különösen a süteményeknél szénhidrát-csökkentett finomságokat készíteni. Ezt olyan egyszerűen csinálom legtöbb esetben, hogy a búzalisztet szénhidrátcsökkentett süteménylisztre cserélem, illetve a cukor helyett eritritet, vagy hasonló természetes(!) édesítőt használok.
Legutóbbi a jól ismert üdítős túrós süti, vagy a poharas krém is így készült. (HADD mondjam el, hogy azért, nem kizárólagosan így, főzök és sütök. Van néha cukros tea, süti is nálunk .... csak igyekszünk..lassan egyre inkább átszokik mindenki).
Még egy másik mód, ahol megvágom a szénhidrátot, az a köretek. Rászoktunk a párolt zöldségekre a krumpli, tészta helyett. A bulgur is nagy kedvenc lett meg a vadrizs (ez utóbbit van, aki nem szereti nálunk :).
Párolt zöldség (cukkini, répa, zeller, cékla, brokkoli stb) fokhagymás vagy zöldfűszeres, vajas ízesítéssel, ropogósra pirítva (párszor már ott felejtettem fedő alatt,s jó puha lett, de úgyis szeretjük).
Az a lényeg, hogy bármi készül, cukor nélkül lehessen, természetes édesítőt vagy naaagyon pici mézet is használok: jeges ital, tea, pudingos sütik, palacsinta, brownie, fagyi, piskóta, bármi jöhet, de szénhidrátcsökkentett liszttel, zabliszttel pl.a kekszes alapohoz, illetve cukor nélkül. Nem néz ki olyan jól a hagyományos süti ilyen módszerrel, mint búzaliszttel, de finomnak ugyanolyan finom. Ezt onnan tudom, hogy a gyerekeim sokszor nem is tudják, hogy cukor nélküli... Nagyon jók a kifejezetten erre specializálódott süti receptek, de oda sok olyan hozzávaló kell, ami nehezen elérhető, s nem is gondolom, hogy a gyerekeimnek úgy kellene étkezni...
A köretek, saláták pedig idő kérdése, megszokja mindenki, mert az mindenkinek dukál... A krumplit is elkészítem, de azt kevesebbet eszünk, mint régen. Persze, édesburgonya lehetne helyette, néha az is van. Inkább a krumplipürét vegyítem a húslevesben főtt zöldségekkel pürésítve. Zellerrel pl. Máris csökkent a szénhidrát.
Jó egészséget! Mértékben az érték! :)
a jó kis turmixok, aminek többsége zöldség, s mégis azt hiszik több a gyümölcs, olyan finom.....
S persze, minden hálaadással!
2018. július 27., péntek
Konzerválás egyszerűen-nagyszerűen
Hétfőtől újra táborozás nekünk. Nehezen szokom az ilyen átmeneti napokon (mind a 4 gyerekünk is táborozik csak ők máshol) azt, hogy kicsi adagot főzzek. Netán két személyre. Olyant még nem is csináltam azt hiszem soha... :O.. mert Csillagunk, a kis ötödik veréb, az csak "kinyalja a tányért", sajnos, csak annyit eszik egyelőre :(.
Szóval, a bazsalikomos szószban a húsgolyó megmaradt..nem is csak egy...és már kutyánk sincs :( . Aztán volt négy maréknyi zöldbab, amit már nem is mertem megfőzni levesnek két napra, ha még van a másik féléből. Mi van még a zöldségládában? Néhány sárgarépa, hagyma több, két paprika, padlizsán is maradt egy, ééés jó, finom, nagy, de már puha kerti paradicsom néhány. Lecsó!!!
Konzerv! (kattints a szóra a receptért) Hamar míg a kicsi alszik..kb egy órám van.
Hála a konyhagépeknek (daráló, turmix)
pik-pak lábosba került minden, hamar dinszteltem, babot főztem, a hósgombócot paradicsommal felforraltam, s mehetett minden üvegbe. Utána a mosogatógépbe fejre fordítva dunsztolni 65 fokos programon. Itt a hogyanról még.
Míg nem volt mosogatógépem kuktában konzerváltam. "A kuktafazék is jól használható nedves dunsztolásra, de hátránya, hogy egyszerre nem sok üveg fér bele, viszont magasabb hőmérsékletet érhetünk el vele. A kukta betétjére állítjuk az üvegeket, majd az edényt egyharmad részig megtöltjük vízzel és lezárjuk. Melegíteni kezdjük, majd sípolástól számított 5 perc elteltével elzárjuk alatta a lángot és így hagyjuk teljesen kihűlni."
Recepteket most nincs már időm írni, linkeltem a szavaknál a megfelelő hasonló eljárást a dunsztolásos technikákhoz is.
Látjátok, a látszat csal megint, nehogy azt gondoljátok mindenre futja! Egyszerűen csinálok mindent, s igyekszem gazdaságosan, meg aztán ez csak pár üvegnyi! Hátha valakinek jól jött ez a pár sor is. A lányomnak mindenképpen, akinek az üvegekből elteszek bentlakásos életét kicsit megörvendeztetni... de a recept később is jöjjön jól nekik! Mert az Élet akkor még gyorsabb lesz, de maradjon az otthon Otthon, még ha nem is minden évben! :D Jézussal a főzés is egy szolgálat. Még ha rövid ideig is csináljuk, és egyszerűen, mint én .
UI. Bevallom, a mosogatógépbe alul tettem még üres üvegeket sterilizálni, meg öblíteni ezt-azt. :)
UI. Bevallom, a mosogatógépbe alul tettem még üres üvegeket sterilizálni, meg öblíteni ezt-azt. :)
2018. június 7., csütörtök
Cseresznyés vagy meggyes rétes (kalória csökkentett )
Cseresznyés vagy meggyes rétes
Hozzávalók: Fagyasztott rétes tészta/ "foi de plãcintã/ - de egyszerűen is készíthető, így nem kell zsírozni, mehet bele egyenesen a töltelék. (http://blikkruzs.blikk.hu/konyha/egyszeru-gyors-sodort-retes-ami-kezdoknek-is-sikerul/c6mkkj4)
zsemlemorzsa,1/2 kg magvalt cseresznye vagy meggy, 3 ek.xilit (nyírfacukor), kevés fahéj 1/2 dl víz. Szóráshoz fahéjas stevia (porcukor helyett)
Elkészítése:
Elkészítése:
Kinyitjuk a réteslapokat. Egy vizes konyharuhára ráhelyezzük az első lapot, majd vékonyan megkenjük olajjal. A többi réteslapot is rárakjuk, minden réteget megkenünk olajjal, kivéve a legutolsót. A réteslapokra szórjuk a zsemlemorzsát, édesített, esetleg fűszerezett meggyet és a konyharuha segítségével óvatosan, szorosan feltekerjük. Tepsibe tesszük és tojással megkenjük .150-160 fokon sütjük, 30-35 percig, amíg aranybarna nem lesz. (Nagyobb hőfokon könnyen kiszárad.)
2018. május 30., szerda
Gyümölcsszörp természetes édesítővel
Az GYÜMÖLCSÖT mossuk meg, és tegyük fel főni a vízzel együtt (lassú lángon). Amikor egyet rottyan, akkor húzzuk le a tűzről és botmixer segítségével pépesítsük össze.
A túlérett meggyet vagy cseresznyét magostól felfőzöm, majd leszűröm, ahogy elvált a magjától, s utána pépesítem a mag nélküli gyümölcsöt (Ha nem magvalunk, nagyon fontos, hogy hiba nélküli magos gyümölcs legyen, amelyik egyéltalán nem férges, mert itt nem lehet válogatni). 1 kg gyümölcshöz kb 3 g steviapor kell.
Megjegyzés: amennyiben a 20g-os por kivonatot használjuk, egy
ponton túl a túl édes íz átmegy kesernyéssé, tehát csak mértékkel! Xilitet (nyírfacukrot) is adok egy keveset (!) hozzá a még édesebb ízért, ha kell. Ezzel is összefőzöm és légmentesen záródó üvegekbe töltöm a forrú szörpöt. 5 percig fejjel lefelé fordítom az üvegeket, majd vissza és újságpapírba csavarva szárazdunsztba teszem amíg kihűl.
Nálunk fele vagy mind elfogy nyáron. Vízzel hígítva és jéggel, mentalevéllel üdítőként fogyasztjuk. A bio, "falusi" gyümölcs a legjobb, ami idejében van leszedve. Így több a rost és vitamin az ilyen üdítőben mint a kalória! :D
2018. május 13., vasárnap
cukor és búzaliszt nélkül készült EPRES SAJTTORTA
Epres
cheesecake (sajttorta) búzaliszt és cukor nélkül
Alap:
4 kanál zabliszt (én csak a zabpelyhet ledarálom),
4 kanál zabpehely
2oo gr vaj vagy
margarin
1 csapott evőkanál kakaópor
Ízlés szerint természetes édesítő (eritrit, stevia vagy xilit)
Összekavarom, a tortaforma aljára simítom és 18o fokos sütőben félig
megsütöm, majd kiveszem és ráöntöm az alábbi krémet:
500 gramm krémsajt -vagy tejföl -vagy tejföl és felvert tejszín
keverve - vagy túró és tejszín keverve 😊
3 tojás
1 tk. vanília aroma
fél csomag cukormentes vaníliás pudingpor
Ízlés szerint természetes édesítő (eritrit, stevia vagy xilit)
Visszateszem a sütőbe és kb 40 percet sütöm, amíg barnulni kezd
a széle, de a közepe kissé rezgős.
Ha kihűl, gyümölccsel diszítem, kb 500 gramm epret használtam,
amit bevontam vékonyan cukor nélküli gyümölcszselével.
TIPP: amennyiben nem cukorbetegség miatt mellőzzük a cukrot, már
az elégséges, ha a cukrot és a steviát vagy eritritet fele-fele adagban
használjuk bármilyen édesítéshez (a xilit az nyírfacukor és nem zéró kalória,
de 40 százalékban kalóriacsökkentett az
is, viszont enyhe hashajtó hatása lehet egyeseknél. Én a kávémat azzal szeretem
😊 )
A család minden tagjának egészségesebb, ha kevesebb cukrot ás
búzát használ.
2017. június 28., szerda
Ha nyáron is érik a banán
Nagyobb mennyiségű érett banánra, ha szert tesz az ember, úgy gondolja, hiába, mert azt gyorsan elfogyasztani úgysem lehet, s akkor minek?! Ó, csodás dolgok készülhetnek tartalékra is belőle! Néhány kedvenc:
Az alap az, hogy a banánt leturmixolom.
1. Egy jó adagot zacskókba adagolok és mehet a fagyasztóba. Jól jön banánkenyérhez, banános palacsintához, még babaételnek is, de a turmixokról se felejtkezzünk meg: csak egy narancs, alma vagy répa mellé sima joghurt és indulhat a nap...,
DE méginkább....nagyon finom fagylalt vagy jégkrém készülhet belőle!
2. Ha megfagy, turmixolok még hozzá erdei gyümölcsöt, ma éppen fagyasztott áfonyát, és kanalazható is. Igazi krémes és egészséges "cukor nélküli" édes fagylalt.
Az alap az, hogy a banánt leturmixolom.
1. Egy jó adagot zacskókba adagolok és mehet a fagyasztóba. Jól jön banánkenyérhez, banános palacsintához, még babaételnek is, de a turmixokról se felejtkezzünk meg: csak egy narancs, alma vagy répa mellé sima joghurt és indulhat a nap...,
DE méginkább....nagyon finom fagylalt vagy jégkrém készülhet belőle!
3. A másik része megy jégkrém formába, mert azt is elő lehet venni bármikor és nagyon jól jön uzsonnára a nagy melegben. :)
4. És persze, nem maradt el a rebarbarás banándzsem sem. Néhány üveg jól jön kulináris ínyencségnek majd a télen palacsinta vagy gofri mellé...
A rebarbara tökéletesen ellensúlyozza a banán édességét, és ezzel a dzsemfix-el csak nagyon kevés cukor kell hozzá, mert édesítőt tartalmaz. Én is ehetem. Te is! :D
2017. május 29., hétfő
Újabb menüsor
Hétfő
Ebéd: Grízgaluska leves (a vasárnapi húsleves másik
felét használom), rakott krumpli
Vacsora: görögsaláta zsíros pirított kenyérrel
Kedd
Ebéd: Friss tavaszi zöldségleves, rakott krumpli
Vacsora: friss
saláta szendviccsel
Szerda
Ebéd: Friss tavaszi zöldségleves, csirkepaprikás
puliszkával
Vacsora: rántott cukkini joghurt mártással
Csütörtök
Ebéd: meggyleves,
csirkepaprikás puliszkával
Vacsora: francia
lepény uborkasalátával
Péntek
Ebéd: meggyleves, nokedli sonkás-gombamártással
Vacsora: miccs házi zsömlével mustárral
Szombat:
Ebéd: tojásos salátaleves, nokedli sonkás-gombamártással
Vacsora: lángos
Vasárnap
Ebéd: Csorba, rántott halfilé natúr krumplival,
fokhagymás mártással, paradicsomsaláta, gyümölcsös joghurt torta, házi üdítő
(akácvirágos)
Vacsora: maradék ebédről
bónusz:
ezt a csinos befőttesüveget házi szagelszívónak készítettük a fiatal asszonyok körén. hűtőszekrényben, cipős szekrényben jól fog. leírás itt.a másnapos fánkot kis rebarbara szósszal, fagyival feldobjuk, hogy el ne dobjuk.
ez pedig a piros-fehér-zöld kedvenc "fastfood"-om. :)
2017. május 25., csütörtök
Pudingos rebarbarás pite
Tészta:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 1 tojás
- csipetnyi só
Töltelék:
- 40 dkg rebarbara
- ízlés szerint cukor, kb 100 gr
- vanília esszencia
- 3 tojás
- 2 dl tejszín
- 1 vanília pudingpor
A rebarbara szárakat meghámozzuk, 1 cm karikára vágjuk ízlés szerint és 2 kanál cukorral meghintjük.
A tejszínt a tojással vaníliával jól összekeverjük, majd belerakjuk a pudingot és cukrot (édesítőszerrel).
Ráöntjük a rebarbarára és előremelegített sütőben megsütjük
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)