Főzni és enni adni szeretetet jelent. Ha ezt Jézus nevében tesszük, egyik legszebb szolgálatunk lehet Isten, családunk és az emberek örömére.
2010. május 26., szerda
bébicsirke rizságyon
a kis csirkeket megfosztjuk a hatuktol, fuszerezzuk. a megfozott rizset olivaolajos tuzallo talba simitjuk, rahelyezzuk a csirkeket es lefolizava puhara sutjuk a sutoben. a korethez jott meg repa es a masik volt a kedvencem:karfiol, paprika, zsenge zoldbab olivaolajjal lelocsolva megparolva, ugyancsak a sutoben...
Halasz Johannatol tanultam...:)
dinnyesaláta
mindig tetszett az, ha a dinnyet kockazva szolgaltak fel, persze kenyelmesebb is igy megnni. regen Lee amerikai barat es ifj. Erdo Endre baratunk avatottak be a titokba, hogy a nyarsonsultekhez a legjobb "csusztato" a gorogdinnye. teny, hogy ugy tobbet megeszik az ember a flekkenbol:). meg az asszony is:P
ebben a salataban volt mandarin is.
répa es cukkini köret
New Yorkban
mi van az asztalon? borszeki asvanyviz, igazi erdelyi letelemunk. halasak vagyunk erte! es eros pista (strong steven neven-haha) meg egyeb hazai ismeros izek. de el kellett jojjek idaig, hogy megtudjam, otthon Belenyes kornyeken a huslevest retekkel eszik. kiprobaltam, erdekes paros. az egesz tanyer levest ugy ettem meg! Adina, s meg te kerdeztel tolem receptet a retekhez...:)
kovetkeznek jo kis koretek...amit otthon en is elkeszitek tutti!
2010. május 19., szerda
hagyományos menünk egy vasárnap
bár nem egészséges, szeretjük a sertéshúst az ünnepi asztalon. egyszerűen úgy készítem el, hogy bepácolom, majd mielőtt istentiszteletre mennénk betolom a sütőbe, és közepes vagy kis tűzön meg is sül, mire bejövök. leveszem a fóliát a húsról, és addig pirítom, amig megfő a rizs a kuktában (kis forró olajon megfuttatom a rizset, fűszerezem és kétszer annyi vízzel felöntöm, lefedem. sípolás után csak 6 percet főzöm, ha lehűl, kinyitom a fedelét és kuglófformába halmozom, majd kiborítom. közepébe mexikóit vagy leveszöldséget aprítok. legegyszerűbb formája a rizsnek, de nálunk szinte mindig ilyen:). amíg a rizs fő, a salátát hamar megmosom, ráöntöm az öntetet, és tálalhatok is. ja, közben a gyerekek megterítettek:D
2010. május 17., hétfő
cheesecake
az alaphoz kb 120 gr kekszet ledaráltam, és 75 gr olvasztott margarinnal, vaniliás cukorral összekevertem, majd belelapítottam a tortaformába. közepesen meleg sütőben (150fok) 8-10 perc alatt elősütöttem. ráborítottam a következő krémet:
2010. május 15., szombat
egyszerű vacsora-menü
megörökítek ezentúl néhány menüt, csak azért is, hogy ne töprengjek annyit, mikor hirtelen vacsorára össze kell ütni valamit, hisz kiderült, hogy mindjárt itt a vendég, de mégsem tudni mikorra érkezik (ez azt jelenti, olyasmi kell most, amit ne kelljen újramelegíteni).
2010. május 14., péntek
Babfőzelék gyorsan
Tavasszal igyekszem a lefagyasztott muníciót felhasználni. Már említettem azt hiszem, hogy a hosszadalmas előfőzést igényelő babból, mindig többet főzök meg, és zacskókban lefagyasztom. Gyors babfőzelék lett ma belőle. Éppen annyi idő alatt készült el, amíg az ovisok még az udvaron játszodtak, de én már hazaértem az irodából. Fél kettőkor tálalhattam is.
2010. május 12., szerda
kekszes puding és eper
2010. május 9., vasárnap
hálóban vagy?
2010. április 26., hétfő
titkot
2010. április 13., kedd
Szénhidrátban gazdag
2½ kiskanál sütőpor
1 csipet só
1¼ csésze tej
1 tojás ½csésze mogyoróvaj
· 5 dkg élesztõ
· 1.5 dl langyos tej
· 1 kg finomliszt
· 3 doboz kefír
· 3 tojás
· egy kis kanál só
Az élesztőt 1dl tejben felfuttatom, hozzákeverem a többi hozzávalót, kidolgozom, és egy órán át kelesztem. kis zsömléket szaggatok belőle, kinyújtom és a forró olajban megsütöm egyik oldalát, majd megfordítom. Feta sajt, tejföl, dzsem, csoki jöhet rá. Annyit sütök meg amennyit elfogyasztunk melegen, a többit zacskóba és hűtőbe teszem. Másnap csak az olajat kell odatenni forrósodni, s pár perc és ismét friss lángosunk van.
2010. április 8., csütörtök
2010. április 3., szombat
ÁLDOTT ÜNNEPEKET!
Emmausba több út is vezet:
tört reményekkel kikövezett,
Ketten járjuk, vagy néha többen,
és újra, újra belénk döbben,
hogy meghalt! És el is temették!
A sírkövet lepecsételték!
…hogy feltámadt? és újra élne?…
Ki hallgat ma ilyen beszédre?
Beszélünk szomorúan, halkan,
a szívünk veszik a szavakban,
De mégis:
Irgalmas Isten! Hinni akarunk!
– és észrevétlen –
már hárman vagyunk!
Lukátsi Vilma
2010. március 22., hétfő
A gyerekek ötlete
2010. március 18., csütörtök
Mákos ruhában
a túrógombóc. Csak azért, mert mikor kifőtt a gombóc, amit most Edó szerint készítettem el, hát látom nincs prézli (kenyérmorzsa)! Igaz ,mák se volt túl sok, el is olvadt, hisz frissen dolgoztam mindennel. De mostmár erre senki nem emlékszik, olyan hamar kiugrott a gombóc a tálból. Én nagyon szeretem a mákot, de az is megette, aki nem! Hogy lesz-e még mákos gombóc nálunk, azt személyes indokok miatt is meggondolom:P
2010. március 16., kedd
Gyors gyümölcsös lepény
2010. március 15., hétfő
Könnyű vacsora: tésztasaláta
3 pár virsli vagy egyéb felvágott
1 doboz kukorica vagy borsó
kb 15 dkg darabolt sajt (minél több féle annál jobb:)
2 paradicsom
1 színes paprika
bármi feldarabolva jöhet, ami ízlik (én tettem babcsírát még bele, két maradék sampion gombát is, régebben savanykás almát)
4-5 dl kefir, vagy joghurt
1dl majonéz
mustár, só, bors, egyéb zöldfűszer ízlés szerint. (én tettem egy mokkáskanál mézet is a majonézbe, és nagyooon finom!)
2010. március 14., vasárnap
Köszönöm
2010. március 13., szombat
"mutter NÉHA remekelne" - hosszú sztori!!!
Mascarpone sajtot lehet kapni, de nagyon drága, így ezt is házilag állítottam elő (házi krémsajt receptje).Megsütöttem a tortalapot (egyszerű 4 tojásos csokis piskóta) és a kétfelé vágott lapokat megtöltöttem a krémsajtos - erdei gyümölcsös krémmel. ( 250 gr krémsajt, 200 ml tejszín felverve, ízlés szerint porcukor, a kiolvasztott vegyes erdei gyümölcs-ezt összekeverem, majd egy nagy kanál étkezési zselatint 50 ml langyos tejben feloldok, felmelegítem éppen, hogy elolvadjon teljesen és a krémhez keverem. Ez a krém:)
A tortát bevontam egy kis vaniliás krémmel (ez porból készült hamar), hogy a fondant tapadjon majd a tortára.
Elkészítettem a fondantot így.
2010. március 12., péntek
AJÁNLOM én is
minden kedves barátomnak ezt a nagyszerű lehetőséget. csak regisztrálni kell itt, és megkapod az ingyenes webújságot. őszintén szólva, nem sok időt töltök gasztroblogokkal, csak néhányhoz szoktam időnként ellátogatni. nekem elég is. ők azok, nagyjából, akik ebbe az újságba is írtak. köszönjük. mivel olvasóim közül a legtöbben nem gasztroblogosok, ezért ez a külön bejegyzés.
2010. március 11., csütörtök
Krumplis tészta
Ha krumplipüre van ebédre, a maradékból általában sorra kerül a krumplis tészta. Tehát a legtöbb hétfőn erről szól itt az ebéd!:D (Vendégeink figyelmébe ajánlom!:))
2010. március 10., szerda
Brownie
Hozzávalók:
2 tojás
1 bögre cukor
fél vanília rúd belseje (vagy egy csomag Bourbon vaníliás cukor)
1 csipet só
12,5 dkg vaj olvasztva
fél bögre holland kakaópor
fél bögre liszt
A tojásokat feltörjük, hozzáadjuk a cukrot és vaníliát, csipet sót. Összekeverjük. A felolvasztott vajat összekeverjük a kakaóval és a tojásos masszához adjuk. A lisztet az előbbiekhez keverjük.
Vajazott, lisztezett jénaiban sütjük 180 fokon, 15 percig! Figyelem, nem kell hozzá sütőpor! Ez brownie!
Krémes Édesnek:)
A lapokat én szeretem készíteni, de próbáltam már fagyasztott leveles tésztából is, és az is nagyon finom a krémeshez.
-4 db tojás
-25 dkg cukor
-2 db bourbon vaníliás cukor, vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
-2 kanál liszt
2010. március 9., kedd
Narancsos tiramisu
Ez is csak úgy készült, házi tartalékokból. Nem volt piskóta ezért felhasználtam egy megmaradt zacskó piskótatallér félét ( amolyan hazai kiadásban:)- ez jóval nehezebb állagú, de kávéval meglocsolva, jobb, mit a babapiskóta, én mondom. Rádaraboltam 5 narancsot, amit meglocsoltam kicsi rumeszenciával, és a tetejére jött a házi tejszínhab (igazi tehéntejből az igazi!). NO meg volt ez a gyöngycukorka is nekem, sosem tudtam mire szórjam, mert nem is tudom, olyan túl giccsesnek tűnt- ezt a fiam mondta. Most jól állt a tiramisunak.
Húsgombóc leves
Találtam répát, petrezselyemgyökeret, karalábét és káposztát a kamrában:) Ha még lett volna más zöldség, lehet azt is felhasználtam volna. De csak lehet..:). Mindegyiket lereszeltem és forró vízben főni tettem. Fűszereztem, mint a zöldségleveset, majd az ízesített és gombócra formázott vagdalt húst beledobtam a levesbe (húsgombóc: só, bors, paprika, 1 tojás, kicsi áztatott kifli, zöldfűszerek). Hamar megfőtt. Petrezselyemzöldet és tejfölt csak az tett e tetejére, akinek úgy dukál. Egyik kedvenc levesünk.
Sült krumpli gyorsan
Meguntam a krumplipürét, natúrkrumplit, tepsiskrumplit.
2010. február 23., kedd
kedvenc salátaöntet
1 kanál olivaolaj, 1 kanál ecet (balzsamecettel igazi), 3 kanál víz, 1 mokkáskanál só, pici bors, zöldfűszerek. összekeverem, és egy kis üvegben érni hagyom, majd a friss salátát, zöldséget nyakonöntöm vele. igaz, én minden salátát joghurttal is szeretek, ilyenkor a joghutba keverem a fűszereket, és ezt is érni hagyom. hátha jön a tavasz?:D
egyszerű-nagyszerű csokitorta
kakaós piskótalapot sütöttünk 6 tojásból. két csokipudingot megfőztünk 1 liter tejben és még melegében belekevertünk egy tábla csokit. a csattos tortaformába visszatettük az egyenesre csinosított, kettőbe szelt piskótalapot. megkentük savanykás lekvárral, ráöntöttük felét a csokispudingnak, majd a második piskótalapot is ráhelyeztük és ráöntöttük a maradék pudingot. kidiszítettük csokigolyókkal. ez is kell hozzá, mert az olyan mint Máté csak a "gombot" szereti a csokitortáról:)
2010. február 22., hétfő
narancstorta
Hozzávalók: 4 narancs, 1 csomag babapiskóta (20-25 dkg.), 6 tojás sárgája, 9 kanál cukor , negyed liter forró tej , 2 vaníliacukor, 1 cs. zselatin,
Rizssaláta
De jó, hogy van a krumplisalátához még egy hasonló köret, amit előre el lehet készíteni. Maria Hochnak köszönöm a receptet. Nekem nem volt szójaszószom, de így is finom volt. Rizs saláta. Hozzávalók:(4 személynek) 300g rízs só 200g borsó 1 piros és 1 sárga paprika 3 EK majonéz 4 EK tej 2 EK ecet bors 1kiskanálnyi mustár szójaszósz 1 EK apróra vágott petrezselyem A rizset megfözzük,kihülni hadjuk.A paprikákat kis kockákra felvágjuk.A majonézt a tejjel,ecettel,sóval borsal,mustárral és kicsi szójaszószal oszekeverjük. A rizset,paprikát,borsót öszekeverjük,a majonézes szószt ráöntjük,kb. 30 percig hadjuk hogy a rizs átvegye a szószt.Tálalás elött petrezselyem zöldet szórunk rá.Jó étvágyat!:) |
sport szelet Júliának:)
hozzávalók:
- 1/2 kg háztartási keksz
- 250 g vaj
- 2 dl tej
- 200 g nádcukor
- 3 ek holland kakaópor
- 20 ml rumaroma
- 1/2 vaníliarúd, porítva
tetejére
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 ek olaj
- A kekszet ledaráljuk, majd belekeverjük a kakaót és a porított vaníliarudat.
- A vajat, a tejet és a cukrot addig melegítjük, míg a cukor teljesen elolvad.
- A meleg tejes egyveleget a kekszhez adjuk, a rumaroma kíséretében. Alaposan összedolgozzuk.
- A tésztát sütőpapírral bélelt (kb. fél gáztepsinyi méretű) tepsibe egyengetjük és hűvösebb helyen, 1-2 órán át szikkadni hagyjuk.
- A darabokra tört csokit vízgőz felett felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat és bevonjuk vele a tészta tetejét.
- Megvárjuk, míg a csokimáz megdermed, s csak aztán szeleteljük.
2010. február 20., szombat
Lencseleves másképpen
gesztenyés keksztekercs
Gesztenyés tekercs
Hozzávalók:
25dkg keksz
18dkg margarin
0,5dl rum
1 kanál kókuszreszelék
1kávéskanál kakaó
cukor (ízlés szerint)
Krém:
25dkg gesztenyepüré
12dkg margarin
1 kanál kókuszreszelék
0,2dl rum
2 kanál cukor
Két rudat készítünk, és betesszük a fagyasztóba. Fogyasztás előtt egy órával kivesszük a fagyasztóból, és a tetejére csokimázat teszünk.